Klik hieronder voor onze laatste artikelen:

Actuele onderwerpen:

Leestijd: ± 15 minuten

(tot dusver: stress, corona en social media verslaving)

Stress en de gevolgen ervan

Stress is zo langzamerhand volksvijand nummer één. Was er al heel veel stress in onze jachtige prestatiemaatschappij, nu komen er nieuwe oorzaken bij: de corona crisis, de alsmaar stijgende prijzen van huizen, energie en boodschappen, de stikstofcrisis, het lerarentekort en het tekort aan medisch personeel, etc. En niet te vergeten het social media gebruik, dat een enorme stressbron is. Het raakt ook bijna iedereen. Vooral de kwetsbare groepen, zoals ouderen, jongeren, beperkten en zieken, worden extra hard geraakt.

De gevolgen ervan zijn verstrekkend. Die uiten zich in slechter slapen en chronische vermoeidheid, een verzwakt immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor ziekten, eet- en drinkstoornissen, toenemende verslavingen, een hoge bloeddruk e.d. Maar ook dingen vergeten, ongelukjes en rugklachten. En het betreft niet alleen jezelf, maar ook je directe omgeving heeft er dan last van, thuis of op het werk.

Er zijn redelijk goede natuurlijke supplementen die stress helpen verminderen: ashwagandha, rhodiola, resveratrol, cannabis en 5-HTP kunnen je daar bij helpen. Daarnaast zijn er vele vormen van meditatie, yoga e.d. die snel goed kunnen helpen. Ademhalingsoefeningen en/of de methode van Wim Hof , er is heel veel mogelijk om je te helpen. Ook je gedrag kan vaak anders: meer buiten bewegen, anders (gezonder) eten en drinken, en vooral: kijk geen nieuws en minimaliseer het gebruik van sociale media.

 

Corona en de onthutsende gevolgen van lockdowns

Wij willen hier niet ingaan op de vele discussies over waar- en onwaarheden omtrent corona. Wel zien we enorme consequenties n.a.v. het gevoerde regeringsbeleid. O.a. grote angst en boosheid onder de bevolking; heel veel thuis zitten met z'n allen – dat is nieuw en geeft vaak stress; een tweedeling in de maatschappij met wel en geen gevaccineerden of voor- en tegenstanders van beleid die elkaar voor rotte vis uitmaken; een forse toename van kindermishandeling thuis; meer geweld op straat; uitstel of afstel van operaties en behandelingen voor niet-corona patiënten en meer. Dit alles geeft enorm veel extra stress bij mensen en dit verzwakt het immuunsysteem van hen. De kans dat je dan ziek wordt, neemt toe. En ook bij mensen in de zorg, die al flink overbelast zijn. Recent (maart 2022) is duidelijk aan het worden dat covid-19 vaccinaties amper helpen, maar wel tot meer slachtoffers op de IC leiden.

Tegelijkertijd missen we aandacht in het beleid voor voldoende beweging, gezond eten en denken en hoe je omgaat met alle maatregelen, de onzekerheid en de angsten die er leven en nog veel meer.

Over eenzaamheid hoor je maar weinig. Dat vinden we onvoorstelbaar, omdat eenzaamheid vrijwel altijd leidt tot ziekte en erger. Voor ouderen die (moeten) sterven in eenzaamheid, omdat ze geen bezoek mogen hebben en hun dierbaren, is dit een mensonterend drama met zeer grote gevolgen, voor henzelf en hun dierbaren. Ook In de afgelopen 3 maanden (dus van december 2021 tot en met februari 2022) dacht een grote groep jongeren (22%) er serieus over na om een einde aan hun leven te maken, aldus het RIVM Netwerk GOR onderzoek van 11 mei 2022).

We missen aandacht voor de zwakkere groepen in de samenleving, zoals (eenzame en/of zieke) ouderen, waarvan sommigen tevergeefs wachten op een behandeling. Denk aan mantelzorgers en mensen in de thuiszorg, die vaak zwaar belast zijn. Of jonge kinderen die school missen en daarmee vaak hun vriendjes en vriendinnetjes missen. De behandelpraktijken en GGD's kunnen de toeloop van ernstig gestresste en psychisch zieke mensen inmiddels niet meer aan. Er zijn lange wachtlijsten.

Een rustige, veilige en stabiele gezinssituatie is dan essentieel om met alle prikkels en emoties om te kunnen gaan, zowel voor het kind als voor de ouder(s). Hiertoe hebben we een lockdownflyer ontwikkeld.

 

Nog wat achtergrond over jongeren en corona

Vóór de corona crisis, was ongeveer 8% van de jongeren 'psychisch ongezond', een al verbijsterend cijfer van het Rivm (2019). Dat zegt iets over onze maatschappij. Momenteel is dat verviervoudigd volgens het CBS (2021) naar 25%! Een kwart van de jongeren kampt nu met psychische problemen.

 

Social media verslaving en haar gevolgen

Social media verslaving is een officiële ziekte en behandeling wordt in Nederland veelal vergoed. Er zijn talloze zeer ernstige voorbeelden van kinderen die 's nachts de wekker zetten, om maar niets te missen op de telefoon – want anders hoor je er niet bij op school. Pesten op social media neemt bizarre vormen aan, vooral tussen kinderen, zowel thuis als op school. Ook dit veroorzaakt veel stress en tast je immuunsysteem aan. Voorkomen is beter dan genezen, dus praktische regels voor kinderen en voorbeeld gedrag van de ouders is essentieel. Begeleiding van kind én ouder(s) kan snel effectief zijn, als men zich bewust wordt hiervan.

 

Tenslotte

Tel deze en andere crisissen bij elkaar op en je ziet dat het vanwege lockdowns veel thuiszitten de social media addiction crisis weer versterkt. Er zijn nu heel veel mensen die hulp nodig hebben. Aan de vraag kan niet worden voldaan, dus praktische maatregelen voor jou en je gezin nu kunnen je helpen problemen te voorkomen of op te lossen. Wij hebben een korte lockdownflyer ontwikkeld om in thuissituaties je met een aantal praktische zaken te helpen om de rust en regelmaat te behouden.

Laatst bewerkt: 11-10-2023