Wat is er met ons voedsel aan de hand?

Er is -helaas- veel aan de hand met ons voedsel. De kwaliteit ervan is fors achteruit gegaan in de loop der jaren door (extreme) schaalvergroting, monoculturen, het gebruik van kunstmest, substraatteelt, bestrijdingsmiddelen en uitputting van de grond.

Het ontbreekt aan voldoende mineralen, vitaminen en levensenergie in ons voedsel. Het meeste voedsel is langdurig bewerkt en niet vers. 'Vers' is meestal oud, gekoeld en behandeld met allerlei middelen. Ook zitten er veel ongezonde stoffen in ons voedsel, van E-stoffen, antibiotica, veel te veel suiker en zout tot groeihormonen, medicijnresten van dieren en kwalijke chemische stoffen, zoals zware metalen en/of dioxine.

Dit alles heeft er toe geleid dat ons voedsel uit de supermarkt zo langzamerhand een afvalproduct is geworden. Daardoor krijgt je lichaam onvoldoende goede en noodzakelijke stoffen binnen en teveel verkeerde stoffen. Je lever wordt overbelast en je wordt er sneller ziek van. De slogan je bent wat je eet heeft hier veel betekenis. Na verloop van tijd ontstaat er fysieke degeneratie, wat je genetisch ook doorgeeft aan je kinderen.

De schokkende historie van ons voedsel

"Het is slecht nieuws om van onze leidende autoriteiten te vernemen dat 99% van het Amerikaanse volk een tekort heeft aan deze mineralen, en dat een duidelijk tekort aan een van de belangrijkste mineralen daadwerkelijk leidt tot ziekte. Elke verstoring van het evenwicht, elk aanzienlijk gebrek of een of ander element, hoe microscopisch de lichaamsbehoefte ook is, en we worden ziek, lijden, verkorten ons leven." uit: ".........this concludes Senate Document 264, 74th Congress, 2nd Session, June 5, 1936." 

Het was dus in 1936 al duidelijk, dat het niet goed ging met ons voedsel.  Inmiddels is er veel meer onderzoek gedaan en zijn de resultaten¹ onthutsend: "Onderzoek geeft aan dat de modernere rassen hogere opbrengsten geven, maar over het algemeen lagere gehalten hebben [aan mineralen]", aldus het Alterra-onderzoek (zie artikelen).

"Balansstudies geven aan dat een sterke aanreiking heeft plaatsgevonden  aan fosfaat en zware metalen door dierlijke- en kunstmeststoffen en diffuse verontreiniging door industrie en transport". Idem.

Merkwaardigerwijs concludeert het onderzoeksrapport dat het onwaarschijnlijk is dat een verandering van de bodemkwaliteit  verantwoordelijk is voor een verlaging van de gehalte van nutriënten in landbouwgewassen. Dat is een vreemde conclusie, gelet op de eerdere vaststellingen.  

Het tekort aan vitaminen en mineralen is de laatste jaren vaak onderzocht door de wetenschap. Kijk maar eens bij supplementen zoals magnesium. En probeer eens na te gaan, of jij een redelijke aanname kunt doen omtrent je tekorten. En hoe je ze aan kunt vullen. 

Uit recent onderzoek¹ blijkt: "In de afgelopen 80 jaar zijn de concentraties van een reeks uit voedingsoogpunt belangrijke mineralen in groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk gedaald. Wij vrezen ook dat groenten en fruit hun waarde hebben verloren voor andere essentiële sporenelementen die niet waren opgenomen in de eerste versies van de COF-tabellen, zoals Se, I en Zn."

De Nederlandsche voedsel en waren autoriteit (nvwa.nl),  hoor je er niet over, evenmin de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum of het RIVM. En dat is zeer kwalijk. 

¹ Mayer, Anne-Marie Berenice, Liz Trenchard & Francis Rayns, Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables in the UK from 1940 to 2019: a concern for human nutrition and agriculture,  International Journal of Food Sciences and Nutrition,  Volume 73, 2022 – Issue 3.

Gevolgen van slecht voedsel: meer ziekte en fysieke degeneratie

Vele gezondheidsklachten kunnen aangepakt worden met het aanpassen van voedsel (patronen) met de juiste (goed opneembare) vitaminen, mineralen en levensenergie (een soort 'versheid', gemeten in Bovis-waarde). Vooral door vers, natuurlijk, onbewerkt en rauw voedsel te eten en dat te kopen bij kleinschalige ecologische boeren bij jou in de buurt. Opdat voedsel een levensmiddel is en geen vulling of afvalproduct.

Ons hedendaagse supermarkt voedsel zit vaak vol met E-nummers, resten van bestrijdingsmiddelen, zware metalen, groeihormonen, teveel zout, enorme hoeveelheden suiker, antibiotica en ongezonde trans-vetten. Het stapel-effect (alles, langdurig bij elkaar) ervan kan u na verloop van tijd kwetsbaar en/of ziek maken. Ontgifting is dan meestal heel zinvol. Bepaalde voedsel combinaties zijn juist erg gezond of ongezond: ze gaan wel of niet goed samen qua vertering en opname van nutriënten. Ongezond voedsel kan leiden tot fysieke degeneratie.

Weinig vlees eten (de meeste fokdieren zijn ziek en zitten vaak vol groeihormonen en antibiotica) en indien nodig: eet liever wit vlees zoals (biologische) boeren vrije uitloop kip of ander gevogelte. Tenzij je zeker weet dat het heel goed, natuurlijk vlees is: dat kun je heel kort bakken en grotendeels rauw eten: want het smaakt verrukkelijk en is zeer voedzaam.

Vele soorten melk zijn niet goed voor ons, maar sommige soorten kunnen juist helpen u te genezen, zoals bijvoorbeeld rauwe A2A2 melk van bijvoorbeeld Jersey koeien en ook de rauwe kefir die je ervan maakt.

Voedselbereiding is ook een element, dat onderbelicht is: magnetrons, pasteuriseren, (langdurig) koken, kant-en-klaar-maaltijden e.d. vernietigen veel nutriënten en maken ons toch al niet zo beste voedsel tot een afvalproduct. Ook worden fruit en groenten niet voldoende gewassen (liefst 1 minuut in basisch water). Als dan ook de enzymen kapot zijn, kunt je je voedsel niet goed meer verteren. Tevens gaat de opname van vitaminen en mineralen dan niet goed en raken je hormonen in onbalans. Het voedsel is dan geen levensmiddel meer, maar consumptie  veroorzaakt eerder schade aan je lichaam, waaronder inwendige chronische ontstekingen.

Tenslotte over voedsel

Probeer te eten wat jouw grootmoeder nog als voedsel zou herkennen. Eet regelmatige goede, verse, rauwe producten van kleinschalige, lokale eco-, skal-gecertificeerde of biologische boeren en/of tuinders. 

Meer informatie over voedsel

Website(s):

Boek(en):

  • De gezondheidsgeheimen van de Hunza's - Christian H. Godefroy (2000) - de simpele essentie van gezondheid in 31 pagina's;
  • Een pleidooi voor echt eten, Prof.dr. Michael Pollan (2008). Prachtig boek met de essentie over goed eten;
  • Food Enzymes for Health & Longevity, Dr. Edward Howell (1938!); Eerste en oudste, zeer uitgebreid boek over de rol van enzymen;
  • Secrets Of The Soil, New Solutions for Restoring our Planet, Peter Tompkins & Christopher Bird (1998). Heel veel fundamentele informatie, achtergronden en vooral de praktijk van goede grond (bewerking), vee en gewassen;
  • Voeding en fysieke degeneratie Weston A. Price (1939-2009) gaat over een befaamde tandarts die de kern van gezonde voeding beschrijft door zijn vele wereldreizen. Zeer interessant en onthullend boek en fraai geïllustreerd.

Artikel(en):

  • Achteruitgang van nutrientgehalten in voedselgewassen door verminderde bodemkwaliteit?, R.P.J.J. Rietstra, Alterra-rapport 1439, Wageningen (2007);
  • A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991R.A. McCance and E.M. Widdowson, Royal Society of Chemistry. Uitgebreid onderzoek van de achteruitgang van vele mineralen in ons voedsel in 50 jaar;
  • De natuurlijke werking van onbewerkt voedsel, Ing. Paul Blokker. Helder stukje over hoe belangrijk gezonde, rauwe melk kan zijn;
  • De relate tussen de bodem en onze gezondheid, Anneke Bleeker, Spiegelbeeld, april 2012;
  • Historical changes in the mineral content of fruits and vegetablesAnne-Marie MayerBritish Food Journal, 99/6 [1997] 207–211;

  • Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables in the UK from 1940 to 2019: a concern for human nutrition and agriculture, Anne-Marie Berenice Mayer, Liz Trenchard and Francis Rayns, International Journal Of Food Sciences And Nutrition, 2022, VOL. 73, NO. 3, 315–326 doi.org/10.1080/09637486.2021.1981831

 

Laatst bewerkt: 02-03-2024