Mandalas

Leestijd: ± 10 minuten

Het tekenen en/of inkleuren van een mandala (Sanskriet: cirkel of centrum) wordt veelal als meditatief, rustgevend en bewust wordend ervaren. Je bent dan echt even in het 'nu'. Je kunt het zien en ervaren als een helingstechniek. 

Historie van mandalas

Mandalas zijn al heel oud. Ze werden minutieus in het zand gemaakt door Boeddhisten. Of men maakte ze in delicaat houtsnijwerk, geborduurd en zelf geknipt. Er zit meestal een (heilig) geometrisch patroon in.   

Voor Carl Gustav Jung, de bekende Zwitserse psychiater en psycholoog,  vertegenwoordigde de mandala het hele zelf. De cirkelvorm zorgde voor eindeloze doeleinden in het behandelingsscenario. De Jungiaanse theorie is gebaseerd op een reeks archetypen die hij identificeerde en die een collectief onbewuste vertegenwoordigen - of de gedeelde thema's die in het leven van mensen terugkeren, onafhankelijk van cultuur of regionale verschillen en zonder ooit onderwezen te zijn. Enkele van Jungs meest bekende archetypen zijn:

  1. De anima en animus: de aspecten van het biologische geslacht die zichtbaar zijn in het andere geslacht (bijv. masculien gedrag of gevoelens bij vrouwen en evenzo feminien bij mannen).
  2. De schaduw: de "donkere kant" of schaduwkant in ons allen, die vergelijkbaar is met de id in de Freudiaanse theorie en die je normaliter negeert en niet wilt zien;
  3. Het zelf: een verenigde ervaring van het in contact zijn met je geest, lichaam en spirit.

Deze archetypen werden ontwikkeld omdat ze consequent opduiken in de geschiedenis en in de verschillende culturen. Jung besefte dat veel van zijn persoonlijke ervaringen en die van zijn patiënten veel van dezelfde basisthema's bevatten die in historische geschriften terugkwamen, en dus probeerde hij gemeenschappelijke menselijke patronen te ordenen.

"In zulke gevallen is het gemakkelijk te zien hoe het strenge patroon dat door zo'n cirkelvormig beeld wordt opgelegd, de wanorde van de psychische toestand compenseert, namelijk door de constructie van een centraal punt waarmee alles samenhangt, of door een concentrische ordening van de wanordelijke veelheid en van tegenstrijdige en onverzoenlijke elementen. Dit is duidelijk een poging tot zelfgenezing van de kant van de natuur, die niet voortkomt uit bewuste reflectie maar uit een instinctieve impuls.", aldus Jung.

Gevolgen van mandalas

Als je je wat verdiept in het tekenen en inkleuren van een mandala, kun je door de grote concentratie die nodig is een grote rust ervaren na enige tijd. Je gedachten stoppen meestal, of grotendeels. Mandalas kunnen je begeleiden om naar de innerlijke stem te luisteren en jezelf te (her)vinden.

Er zijn mensen die bij het zien van jouw mandala beelden en/of teksten doorkrijgen, die je meestal goed herkend. Dat is zeer de moeite waard om te doen en meestal niet duur.

Tenslotte over mandalas

Doe het eens. Je kunt er (in)kleurboeken van kopen of iets van internet printen en direct aan de slag gaan. Kijk maar wat het met je doet. Succes! 

Laatst bewerkt: 12-02-2024