Asperger

Leestijd: ± 15 minuten

Het syndroom van Asperger is volgens de hersenstichting een neurologische stoornis in de informatieverwerking in de hersenen. Naar schatting heeft zo'n 1% van de bevolking dit. Het komt 4x vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Volgens de reguliere medische wetenschap is de oorzaak onbekend en is het ongeneesbaar.

Zo iemand wordt ook wel een hoog-functionerende autist genoemd, vanwege zijn of haar hoge intelligentie en soms opmerkelijke vaardigheden.

Kenmerken van asperger

Kenmerkend voor mensen met  verschillende vormen van ASS (Asperer Autism Syndrome)  zijn 'beperkingen' op drie gebieden: (1) sociale interactie en verbeelding, (2) communicatie en (lichaams)taal en (3) stereotype interesses en gedrag. Je zou kunnen zeggen dat ze  erg hun eigen gang gang en (enigszins) excentriek en  wereldvreemd zijn. Hans Asperger noemde hen kleine professoren, sterk bedreven in hun interesses en welbespraakt. Hij schreef: "een gebrek aan empathie, weinig vermogen om vriendschappen te sluiten, eenzijdige gesprekken, intense absorptie in een speciale interesse en onhandige bewegingen". Dit is echter bekeken vanuit 'ons' 'normale' (=meest voorkomende) perspectief.

De medische wetenschap heeft het alleen maar over deze beperkingen. Echter, je kunt het ook bekijken vanuit de talenten die een Asperger-individu kenmerkt: (1) buitengewone eerlijkheid, directheid en intelligentie, (2) rechtstreeks in het hart van anderen kunnen zien wie iemand echt is (voorbij het ego) en (3) een meestal opmerkelijk oog voor detail en doorzettingsvermogen.

Onze ervaring met hen heeft ons geleerd dat zij bijzonder uniek zijn en als je hen echt aandacht geeft, erkent en begrijpt (hetgeen niet eenvoudig is), ze zich openen als een bloem. Het zijn prachtige mensen!

Historie van asperger

In 1944 promoveerde Hans Asperger op dit syndroom, dat zijn naam pas kreeg in 1994 door de APA (American Psychiatric Association) in hun DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual). Pas in 2018 bleek Asperger banden met de Nazi's te hebben in de tweede wereld oorlog¹. Onder Hitler werd de psychiatrie niet langer gebaseerd op compassie empathie, maar gebruikt voor classificatie. Hoog intelligente kinderen werden door hem "gered" en anderen met sterk sociale stoornissen, die werden naar de Weense kliniek Am Spiegelgrund gebracht en vermoord. 

In 1926 beschreef de joodse en Russische psychiater Grunya Sukhareva deze kenmerken bij sommige jongens al. Zij opende zelfs scholen voor hen. Zij was van mening dat de sociale context heel belangrijk was voor het kind en mede oorzaak was van de gedragsproblemen.

¹ Asperger’s Children: The Origins of Autism in Nazi Vienna (2018) by Edith Sheffer

Toekomst van mensen met asperger

Steeds meer kinderen worden met Asperger gediagnosticeerd. Er wordt steeds meer verband gelegd tussen deze ontwikkeling en de vele vaccinaties die kinderen daar krijgen. Inmiddels ook in Nederland, zie hierna (oplossingen).

Oorzaak van asperger

Volgens de heersende (medische) opinie bij artsen en psychologen is het een neurologische stoornis die erfelijk wordt overgedragen. Echt bewijs is er nog niet voor gevonden. Een andere tak legt de nadruk op omgevingsinvloeden, waaronder vaccinaties en opvoeding.

Gevolgen van asperger

Kinderen en volwassenen met Asperger hebben veelal last van een label. Ze worden (ernstig) buitengesloten en vaak ook gepest. Ook voor hun omgeving, zoals vaders en moeders, is het vaak lastig om er mee om te gaan en de reacties van de grotere omgeving (school, maatschappij) te accepteren. Hierdoor is het leven soms loodzwaar voor alle betrokkenen. 

Oplossingen voor asperger

De Nederlandse arts Tinus Smits heeft vele honderden kinderen geheel en gedeeltelijk genezen door middel van de door hem ontwikkelde Cease-therapie. Deze is o.a. gebaseerd op hoog gepotentiëerde homeopatische remedies van vaccinaties, naast voedingssupplementen. Zijn ervaring is dat er niets mis is met de hersenen van autistische kinderen, maar dat ze geblokkeerd zijn. Inmiddels is er een wereldwijd netwerk van gecertificeerde CEASE-therapeuten.

Reguliere medicatie is er niet. Wel wordt er soms een medicijn gegeven tegen bepaalde gedragskenmerken, zoals antipsychotica, antidepressiva of Ritalin, met alle nare gevolgen van dien.

Tenslotte over asperger

Asperger is een lastige ziekte om mee om te gaan. Zowel voor de betrokkene als voor de omgeving. Het wordt regelmatig pas laat ontdekt, als men bijvoorbeeld in een relatie zit. Een uitweg of er mee omgaan is dan vaak heel lastig, maar niet onmogelijk. Hulp kan vaak een eerste lijn van opluchting betekenen, zowel voor de betrokkene als hun omgeving.

Meer informatie over asperger

Website(s):

Boek(en): 

  • Autisme; de wanhoop voorbij CEASE Therapie, Tinus Smits (2012);

  • Autismespectrumstoornissen bij volwassenen, een praktische gids voor volwassenen met ASS, naastbetrokkenen en hulpverleners, Annelies Spek (2012);

  • Een asperger relatie, Gisela & Christopher Slater-Walker (2004);
  • Hulpgids Asperger-Syndroom, Tony Attwood (2007).

Laatst bewerkt: 22-02-2024