Helen met muziek: het werkt echt!

Muziek kennen we allemaal en we hebben allemaal sterk verschillende smaken. Toch zitten er enkele belangrijke overeenkomsten verborgen in muziek, die je kunt gebruiken om jezelf te helen. Recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt het. Je kunt er gemakkelijk mee experimenteren en er zijn geen bijwerkingen, anders dan dat je er verslaafd aan kunt worden: je wordt muziekliefhebber en erg vaak blij! 

 

Historie

Vroeger werd muziek gespeeld op instrumenten, waarvan de A  getuned was op 432 Hz. Later ook wel Verdi's A genoemd. De toon zou overeenkomen met het AUM, de frequentie die het universum zou geschapen hebben volgens sommigen. Tibetaanse klankschalen, oude Egyptische instrumenten, e.d. zijn afgestemd op deze 432 Hz.

De instrumentmaker J.C. Deagan had zijn eerste succes in 1917, toen de American Federation of Music 440 Hz aannam. In 1922 werd het de standaard toonhoogte in de Verenigde Staten. Hij verdiende er goud geld mee. Zijn eigen, benoemde, 'chimes' voor mensen thuis en vele beroemde omroepen, bleven wel op 432/434 Hz gestemd!

In de jaren 1940 begon 440 Hz zich wereldwijd te verspreiden en in 1953 stelde de Internationale Organisatie voor Normalisatie het vast als de internationale, of ISO 16, standaard.

Tegenwoordig zijn er weer meer en meer mensen die hun instrument afstemmen op Verdi's A. Tik het maar eens in op bijv. YouTube.

 

Gevolgen

Van muziek gebaseerd op 432 Hz wordt je echt blij. Je kunt soms diepe gevoelens hebben, waarvan je het bestaan niet eens wist. Je wordt echt 'geraakt'. Ook kun je dan gemakkelijker synchroniciteit ervaren: als je in die blije en meestal flink emotionele staat bent en ergens aan denkt, kan het zich sneller manifesteren, is onze ervaring. Je denkt aan iemand en hup, daar is een bericht op je telefoon van die persoon. Je moet er niet op gaan 'sturen', maar als het 'toevallig gebeurt' is de kans groot dat het 'je toevalt' en altijd met een reden...

Als je je hartslag zou meten met een speciaal apparaatje en een app van HeartMath, kun je zien dat je sneller hartcoherent wordt. Ook verlaagd het je hartslag en bloeddruk t.o.v. 440 Hz* en slaap je beter**. Ook je stress vermindert erdoor***. Het heelt dus echt.

En natuurlijk is er ook muziek, die zonder de afstemming op 432 Hz, enorm mooi klinkt. Zie verder het lijstje beneden aan de pagina. 

Aravena, Pedro Christian, Camila Almonacid, Marcelo Ignacio Mancilla, Effect of music at 432 Hz and 440 Hz on dental anxiety and salivary cortisol levels in patients undergoing tooth extraction: a randomized clinical trial, Journal of applied oral science, January 2020.

** Calamassi, D.,Alessia Lucicesare, Gian Paolo Pomponi, S. Bambi , Music tuned to 432 Hz versus music tuned to 440 Hz for improving sleep in patients with spinal cord injuries: a double-blind cross-over pilot study, Medicine, Acta Bio Medica: Atenei Parmensis, November 2020.

*** Di Nasso et al., Influences of 432 Hz Music on the Perception of Anxiety during Endodontic Treatment: A Randomized Controlled Clinical Trial, Journal of Endotonics, Volume 42, Number 9, September 2016.

 

Tenslotte

Probeer eens een flink aantal keren of meerdere dagen muziek te beluisteren die is afgestemd op 432 Hz. Schrijf maar eens op hoe je je voelt, ervoor en erna. Als je een mooi stuk hebt, kun je dat enkele tientallen keren herhalen. Geef je er aan over. De kans is aanwezig dat je je dan blijer gaat voelen en even van alles vergeet, waaronder je zorgen, en weer (meer) bij jezelf komt. Prent het moment goed in en anker het! Een goede hifi geluidsinstallatie of koptelefoon helpt. 

 

Meer informatie

Website(s):

Boek(en):

  • Intervals, Scales, Tones: and the Concert Pitch c = 128 Hz – Maria Renold (2015), die was geïnspireerd door Rudolf Steiner;
  • Thesaurus of Scales and Melodic Patterns Nicolas Slonimsky (1947), is een standaardwerk op dit gebied.

Muzieknummer(s):

  • Avé Maria van Caccini/Vavilov (Inessa Galante, CD: Debut, 1995), een van de allermooiste en ontroerendste gezongen uitvoeringen;
  • Avé Maria (Dimash Kudaibergen, 2021) Ontroerende en loepzuivere uitvoering van de man uit Kazachstan die 7,5 octaaf (meer dan een piano!) bereik heeft;
  • Inner Silence  (Roger Spees, 2018) Verstilde pianomuziek in 432 Hz;
  • Nocturne (Evgeny Khmara, 2019) prachtig piano werk in 432 Hz;
  • Vespers – All-night Vigil, op. 37, Rachmaninoff, o.l.v. Valery Polyansky met het USSR Ministry of Culture Chamber Choir in de kathedraal van Smolensk (1986). Emoties loswekend meesterwerk van Rachmaninoff, in waarschijnlijk de allermooiste uitvoering ooit.

 

Laatst bewerkt: 15-11-22