E-951 of aspartaam is neurotoxisch en kankerverwekkend.

Leestijd: ±25 minuten

Aspartaam of het welbekende 'zoetje' voor in de koffie is giftig. In Amerika heette het Nutrasweet. Het is neurotoxisch en kankerverwekkend. In vaktermen heeft het een exogene (van buiten komend) toxiciteit ofwel exogene excitotoxiciteit. Dit is al sinds meer dan 40 jaar bekend en wetenschappelijk goed onderbouwd. Echter, voor- en tegenstander halen het 'bewijs' nogal door elkaar, en kiezen soms voor deel-resultaten die uit de context worden gehaald. Recent bewijs is gelukkig zonneklaar.

Er is ruim voldoende en gedegen onderzoek naar gedaan, en zowel tientallen jaren geleden als recent, vond men de ziekteverwekkende eigenschappen ervan. Ook de lobby van de 'smaakmakende industrie' is daarbij sterk aan het licht gekomen. 

Historie van aspartaam

Aspartaam werd in 1974 goedgekeurd door de FDA in Amerika als suikervervanger. Het werd op de markt gebracht door G.D. Searle. (Monsanto kocht Searle in 1984). In de Europese Unie werd het veilig gebruik van Aspartaam toegestaan in 1994 (EG-richtlijn 1994).

In de 80-er jaren heeft prof.dr. John W. Olney in getuigenverklaringen en in een beroemde brief aan Senator Howard M. Metzenbaum d.d. 8 december 1987 zeer duidelijk uiteengezet hoe aspartame haar giftige werking realiseert. John Olney was een beroemde psychiater en immunoloog, die expert was in excitotoxiciteit aan de Washington University Medical Center. In 1996 werd hij verkozen in de Institute of Medicine  van de United States National Academy of Sciences, de hoogste eer die een wetenschapper aldaar kan toevallen.  

John W. Olney had al in de jaren 70 onderzoek gedaan naar MSG (E-621) en babyvoeding. Via hoorzittingen en brieven trachtte hij en collega's de hoeveelheid MSG (via HVP, hydrolyzed vegetable protein, een smaakmaker bestaande uit aspartaam en MSG - een combinatie van zoet en hartig) in babyvoeding te verbieden. Jonge dieren bleken nog veel gevoeliger voor aspartaam en MSG en liepen grote hersenschade op. 

Bij excitotoxiciteit lijden zenuwcellen schade of sterven af wanneer de niveaus van anderszins noodzakelijke en veilige neurotransmitters, zoals glutamaat, pathologisch hoog worden, wat resulteert in overmatige stimulatie van receptoren. Olney had dat eerder gevonden samen met collega's die aspartaat toedienden aan verscheidene dieren. 

In zijn brief aan de senator stelt hij onomwonden dat de ingrediënten (aspertate, fenylalaline) van aspartaam leiden tot beschadigingen aan het zenuwstelsel en tot hersenkanker. 

Wetenschappelijk onderzoek naar aspartaam

Er is heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar aspartaam. We geven enkele gedegen voorbeelden, in navolging van John W. Olney.

Franse onderzoekers van het French National Institute for Health en Medical Research (Inserm) en Sorbonne Paris Nord University publiceerden in het gerenommeerde blad PLoS Medicine dat op basis van de grote en inmiddels fameuze NutriNet-studie: "kunstmatige zoetstoffen (vooral aspartaam en acesulfaam-K), die wereldwijd in veel voedingsmiddelen en dranken worden gebruikt, werden in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker". 

Debras, Charlotte et al., Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study, PLOS Medicine (2023) doi.org/10.1371/journal.pmed.1003950

 

Onderzoekers van het Cesare Maltoni Cancer Research Center, van het European Ramazzini Foundation of Oncology and Environmental Sciences, Bologna, Italy publiceerden in het gereputeerde Environmental Health Perspectives dat: "Ons onderzoek toont aan dat aspartaam een multipotentieel carcinogene verbinding is waarvan de carcinogene effecten al duidelijk zijn bij een dagelijkse dosis van 20 mg/kg lichaamsgewicht, veel minder dan de huidige ADI voor mensen in Europa (40 mg/kg lichaamsgewicht) en in de Verenigde Staten (50 mg/kg lichaamsgewicht)". Een heel schokkende conclusie.

Soffritti, Morando et al., First Experimental Demonstration of the Multipotential Carcinogenic Effects of Aspartame Administered in the Feed to Sprague-Dawley Rats, Environmental Health Perspectives (2006).

 

Spaanse onderzoekers (zie de Barcelona-studie hieronder) vonden al in 1998: "Er wordt geconcludeerd dat de consumptie van aspartaam een gevaar kan vormen vanwege de bijdrage aan de vorming van formaldehyde-adducten". Adducten zijn chemische reactie-producten. 

Trocho, C. et al., Formaldehyde Derived From Dietary Aspartame Binds To Tissue Components In Vivo, Life Sciences (1998) doi: 10.1016/s0024-3205(98)00282-3.

 

Italiaanse onderzoekers van het Ramazzini Cancer Institute vonden dat: “Op basis van het bewijs van de mogelijk kankerverwekkende effecten van APM dat in dit rapport wordt gerapporteerd, moet een herevaluatie van het huidige standpunt van internationale regelgevende instanties worden beschouwd als een dringende zaak voor de volksgezondheid”.

Soffritti, Morando et al., The carcinogenic effects of aspartame: The urgent need for regulatory re-evaluation, American Journal of Industrial Medicine (2014) doi: 10.1002/ajim.22296

Ook zijn met deze onderzoeken (er zijn er meer) precies de zaken bewezen als die John W. Olney al in 1987 meldde in zijn brief aan senator Metzenbaum.

De rol van de overheid in aspartaam

WHO verklaart aspartaam "mogelijk kankerverwekkend"

Op 14 juli 2023 bracht de WHO (World Health Organization) het volgende bericht naar buiten:  "Vandaag zijn beoordelingen van de gezondheidseffecten van de niet-suiker zoetstof aspartaam gepubliceerd door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Gemengd Comité van Deskundigen voor Additieven in Levensmiddelen (JECFA) van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Op grond van "beperkt bewijs" voor carcinogeniteit bij mensen classificeerde het IARC partaam als mogelijk kankerverwekkend voor mensen (IARC groep 2B) en bevestigde het JECFA opnieuw de aanvaardbare dagelijkse inname van 40 mg/kg lichaamsgewicht".

bron: who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

Dat is nogal wat 36 (!) jaar na data van de brief van John W. Olney. En het is nog merkwaardiger, dat er een "split-decision" is: mogelijk kankerverwekkend en toch tot 40mg/kg aanvaardbaar? 

Het fameuze wetenschappelijke blad Nature had direct erna een artikel gepubliceerd: Aspartame Is a Possible Carcinogen: The Science Behind the Decision (14 juli 2023) door Miryam Naddaf. Helaas is het artikel niet toegankelijk en ontbreekt zelfs een samenvatting en dat is zeer ongebruikelijk. 

Echter, Uit onderzoek van U.S. Right to Know bleek dat ten minste zes van de 13 leden van het JECFA-panel banden hebben met ILSI (International Life Sciences Institute - opgericht door Alex Malaspina, een voormalige Coca Cola executive), een oude frontgroep van Coca-Cola - waaronder zowel de voorzitter als de vicevoorzitter van het JECFA-panel. Het wordt gedeeltelijk gefinancierd door zijn meer dan 300 leden, waaronder voedsel- en chemische bedrijven zoals BASF, McDonald's, Syngenta en Pepsi.

Dit alles geeft te denken dat er veel verborgen blijft. 

Tenslotte over aspartaam

Gebruik nooit aspartaam of E-951 en combineer het al helemaal niet met E-621 MSG. Mijd het voor je eigen veiligheid en die van je kinderen! Dat is niet eenvoudig, zolang je bij de supermarkt inkoopt, want het zit bijna overal in. Koop alleen onbewerkte producten en kies ervoor je voedsel in de buurt bij een liefst ecologische boerderij te kopen.  

Meer informatie over aspartaam

Website(s):

  • usrtk.org (U.S. Right To Know) Gedegen organisatie die 'Pursuing truth and transparency for public health' nastreeft en zaken wetenschappelijk benaderd. Diverse publicaties die er toe doen. 

Boek(en):

  • Fat, Stressed, and Sick: MSG, Processed Food, and America's Health Crisis - Katherine Reid, Ph.D. en Barbara Price, Ph.D. (2023). Het boek beschrijft het onderzoek dat glutamaat uit de voeding in verband brengt met een reeks ontstekingsziekten: obesitas, diabetes, autisme, verslaving, depressie en kanker.
  • The Truth About Aspartame, MSG and Excitotoxins - Mike Addams interviews dr. Russell Blaylock (Amerikaans neurochirurg) (2010) Onthullend en helder boekje over neurotoxines.

Artikel(en):

  • brief van prof.dr. John W. Olney  aan senator Howard M. Metzenbaum (1987) Glasheldere brief met argumentatie waarom aspartaam schadelijk is. Zoeken: "Dr. John Olney Statement Aspartame - l987" Je vindt het op SCRIBD.com, waar een upload staat van Amy Sasser on Oct 15, 2008.

Laatst bewerkt: 4-3-2024