Propolis (bijenlijm)

Leestijd: ±25 minuten

Hoewel tamelijk onbekend, is propolis een goed beschreven supplement dat wonderen kan verrichten om je te beschermen tegen virussen en ander pathogenen. In het Grieks betekent het: 'voor de stad'. Bijen gebruiken het om de ingang van hun korf te beschermen tegen indringers. Bijen halen het uit o.a. de knoppen van populierenbomen, maar ook uit de schors, bladeren en knoppen van naaldbomen, kastanjebomen, berken en wilgen. Het heeft een lange geschiedenis.

Historie van propolis

De geschiedenis van bijen en hun producten gaat terug tot ongeveer 13.000 voor Christus. Een zekere mate van kennis blijkt uit afbeeldingen van de bij en van het houden van bijenkorven die bij opgravingen zijn gevonden.
De oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren waren zich bewust van de geneeskrachtige eigenschappen van propolis en maakten er uitgebreid gebruik van als medicijn. Tot nu toe zijn er minstens 180 verschillende verbindingen geïdentificeerd.

De oude Joden beschouwden tzori (het Hebreeuwse woord voor propolis) als een medicijn. Tzori en de therapeutische eigenschappen ervan worden in het hele Oude Testament genoemd. De Bijbelse Balsem van Gilead (tzori Gilead in het Hebreeuws) is bijna niet te onderscheiden van propolis. Balsem van Gilead wordt in de Bijbel beschreven als het geschenk dat de koningin van Sheba aan koning Salomo gaf.

Propolis wordt effectief gebruikt bij de behandeling van dermatologische, laryngologische en gynaecologische problemen, neurodegeneratieve ziekten, bij wondgenezing en bij de behandeling van brandwonden en zweren.

John Gerard verwijst in zijn beroemde kruidenboek The History of Plants (1597) naar het gebruik van "de hars of klamme substantie van de knoppen van de zwarte populier" voor helende zalven. "De zalf die gemaakt is van de knoppen [van de populier] is goed tegen alle ontstekingen, puisten, kraakbeen, fals, en dergelijke". 

Dr. Karl Lund Aagaard, een Deense bioloog, kreeg de naam "Dr. Propolis" voor zijn meer dan 20 jaar durende activiteiten op het gebied van het verzamelen en onderzoeken van propolis. Na het observeren van de effecten van propolis op meer dan 50.000 patiënten in Scandinavië, trok Dr. Aagaard de volgende conclusies:
"Het invloedsgebied van propolis is zeer breed. Het omvat kanker, infecties van de urinewegen, zwelling van de keel, jicht, open wonden, sinuscongestie, verkoudheid, griep, bronchitis, gastritis, aandoeningen van de oren, tandvleesaandoeningen, darminfecties, zweren, eczeemuitbarstingen, longontsteking, artritis, longaandoeningen, maagvirus, hoofdpijn, Parkinson, galinfecties, sclerose, circulatiestoornissen, wratten, bindvliesontsteking en heesheid".

Het is vermeldenswaard dat het eerste commerciële product op basis van propolis in 1965 in Roemenië werd geregistreerd. Internationaal zijn er meer dan 239 commerciële licenties gerapporteerd. De meeste commerciële licenties werden in de jaren 1980 verkregen door de voormalige USSR-landen. De meeste medische eigenschappen zijn door wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

Bron: o.a. Kuropatnicki, prof.dr. Andrzej K.. Historical Aspects of Propolis Research in Modern Times,   Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2013, dx.doi.org/10.1155/2013/964149.

Wetenschappelijk onderzoek naar propolis

Propolis beschermt tegen parasieten, bacteriën, virussen en gisten en hun ziekten. Hierna volgen enkele voorbeelden. 

 

Anti-bacterieel

Het wordt o.a. gebruikt bij mondinfecties, 

"propolis en zijn derivaten hebben aangetoond zeer krachtige antibacteriële middelen te zijn en een synergetisch middel om de werkzaamheid van conventionele antibiotica te verhogen."

Almuhayawi, Mohammed Saad, Propolis as a novel antibacterial agent, Saudi Journal of Biological Sciences (2020), doi.org/10.1016/j.sjbs.2020.09.016

 

Pools onderzoek liet zien dat "Propolis is een belangrijk antimicrobieel bijenproduct. Het werkt zowel tegen Gram-positieve als Gram-negatieve, aerobe en anaerobe bacteriën".

Przybyłek, Izabela and prof.dr. Tomasz M. Karpiński, Antibacterial Properties of Propolis, Molecules 2019, 24, 2047; doi:10.3390/molecules24112047

 

Covid-19

Er is inmiddels onderzoek gepubliceerd naar het gebruik van propolis bij covid-19 patiënten. De uitkomsten zijn steeds positief.

Onderzoek bij ernstige covid-19 patiënten liet zien dat: "Het gebruik van siroop is geassocieerd met een vermindering van 3,6 dagen in de hospitalisatieperiode vergeleken met de placebogroep. Propolis siroop met H. niger L. is effectief in de virale en ontstekingsfase op klinische symptomen en bloedparameters en arteriële zuurstofniveaus in het bloed van patiënten met COVID-19. Het vermindert ook het aantal doorverwijzingen naar de intensive care en de mortaliteit bij patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis. Het vermindert ook het aantal verwijzingen naar de intensive care en de mortaliteit bij gehospitaliseerde patiënten met COVID-19. Deze siroop belooft dus een effectieve behandeling te zijn voor de grote uitdaging van COVID-19". Er werd propolis en bilzekruid gecombineerd.

Kosari, Morteza et al., The influence of propolis plus Hyoscyamus niger L. against COVID-19: A phase II, multicenter, placebo-controlled, randomized trial, Phytotherapy Research (2024) DOI:10.1002/ptr.8047

 

Braziliaans onderzoek naar het gebruik van bij covid-19 liet zien dat: "verminderde de verblijfsduur in het ziekenhuis met één dag in vergelijking met een placebogroep. Aan de andere kant werd het gebruik van propolis geassocieerd met drie keer minder secundaire infecties" De gebruikte dosering was 900mg/d Propomax® gedurende 28 dagen.

Silveira, Marcelo Augusto Duarte et al., Standardized Brazilian green propolis extract (EPP‐AF®) in COVID‐19 outcomes: a randomized double‐blind placebo‐controlled trial, Nature Scientific Reports (2023) doi.org/10.1038/s41598-023-43764-w

 

Een van de laatst ontwikkelde goed werkzame behandelingen bij covid-19 is Afree spray. In een recent groot onderzoek* (2023) bleek het goed te werken en geen bijwerkingen te hebben. Het is bovendien goedkoop: "Het gebruik van AFree orale spray resulteerde in significante verbeteringen in klinische symptomen, hersteltijd en virale klaring bij COVID-19 patiënten met milde tot matige symptomen". Iedereen kreeg een standaard covid-19 behandeling. De Afree spray bevat zink jodide, dimethyl sulfide en gember-extract en propolis. 

Tran, Duong T. et al., A Prospective Study of AFree Oral Spray as an Adjuvant Therapy for Mild and Moderate COVID-19 in Community Health Stations: Clinical Progression and Viral Clearance Outcomes, in vivo 37: 2155-2160 (2023), doi:10.21873/invivo.13313

Tenslotte over propolis

Propolis is een oud en beproefd middel dat bij heel veel kwalen goed helpt. De wetenschap ondersteunt het, met soms spectaculaire resultaten. Het is niet duur en verkrijgbaar in capsules, tinctuur en spray. Ook zijn er zalven en nog meer vormen te koop, zoals keelpastilles, stroop, en zelfs tandpasta. 

Omdat propolis een natuurproduct is zal de samenstelling telkens (vrij) sterk kunnen verschillen per regio, houd daar rekening mee. 

Meer informatie over propolis

Website(s):

Boek(en):

  • De geneeskracht van propolis - dr. Wiebe Braam (2013)

Laatst bewerkt: 31-01-2024

PS. Wij hebben geen enkel belang bij welke leverancier van producten of diensten dan ook.