Lion's Mane (Hericium erinaceus)

Leestijd: ±25 minuten

Lion's Mane is een is een eetbare schimmel, met een lange gebruiksgeschiedenis in de Traditionele Chinese Geneeskunde. In de Chinese mythologie wordt de leeuwenmanenzwam vaak geassocieerd met spirituele energie en staat hij voor kracht, wijsheid en een lang leven. Hij wordt wel een "medical mushroom" genoemd.

Inmiddels heeft de wetenschap het ook ontdekt en zijn er enkele kleine studies gedaan. Lion's Mane toedieningen zijn niet gestandaardiseerd, dus kunnen zowel van het mycelium als dekpaddestoel gebruikt worden. Studieresultaten zijn daarom niet eenduidige en ook niet eenvoudig vergelijkbaar. De wetenschappelijke bladen met de onderzoeksresultaten zijn van lage kwaliteit.

Typische gebieden waar het werkzaam is en die wetenschappelijk gedocumenteerd zijn, zijn: neurologische, gastrointestinale en antikanker. 

Historie van Lion's Mane

Het gebruik van leeuwenmanpaddenstoelen gaat duizenden jaren terug in de traditionele Chinese geneeskunde. In het oude China stond het bekend als "de paddenstoel van de goden" en werd het zeer gewaardeerd om zijn vermogen om de gezondheid van de hersenen te ondersteunen, de spijsvertering te verbeteren en de algehele vitaliteit te stimuleren. Hij werd vaak gebruikt als tonicum voor een lang leven en een goede gezondheid.

In Japan worden leeuwenman paddenstoelen al eeuwenlang gebruikt in de traditionele keuken, vooral in soepen en stoofschotels. Ze werden ook gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen, omdat men geloofde dat ze een gezonde bloedstroom en algehele gezondheid ondersteunden.

Het is vreemd dat er weinig onderzoek is naar dit bijzondere plantje, immers, het overbekende penicilline is ook afkomstig van een schimmel. Tegenwoordig wordt het synthetisch vervaardigd. 

Wetenschappelijk onderzoek naar Lion's Mane

Diverse gebieden zijn onderzocht voor de werking van Lion's Mane: o.a. neurologisch,  gastrointestinaal en anti-kanker. 

 

A. Neurologische en cognitieve aspecten

Recent Engels onderzoek bij een kleine groep jong volwassenen van 18-45 jaar liet zien dat: "De bevindingen suggereren voorzichtig dat Hericium erinaceus de snelheid van presteren kan verbeteren en subjectieve stress kan verminderen bij gezonde, jonge volwassenen". De gebruikte dagdosis was 3x600 mg gedurende 28 dagen. Zowel de cognitieve functies als snelheid van handelen verbeterde als ook de stressniveau's verminderden. Diverse andere, soortgelijke onderzoeken  liet ongeveer dezelfde resultaten zien, waarbij men ook keek naar anti-neuroinflammatoire en neuroprotectieve eigenschappen, geheugenverbetering en andere cognitieve verbeteringen.

Docherty, Sarah et al., The Acute and Chronic Effects of Lion’s Mane Mushroom Supplementation on Cognitive Function, Stress and Mood in Young Adults: A Double-Blind, Parallel Groups, Pilot Study, Nutrients (2023) 10.3390/nu15224842

 

De ziekten van Alzheimer en Parkinson

Eerder vonden onderzoekers dat Lion's Mane bij de ziekte van Parkinson de degeneratie van de nigrostriatale route (van de substantie nigra - een deel van de hersenen - naar de basale ganglia: een soort regelkring voor motorische functies) vooral is gekoppeld aan de dopaminerge routes (van dopamine) voor de motorische besturing; en de hoofdoorzaak is van aandoeningen zoals Parkinson: "een lage dosis Lion's Mane leidde tot een significante verbetering van de oxidatieve stress en dopaminerge laesies in het striatum en de substantia nigra na 25 dagen". Bij Alzheimer "verbeterde de stoornissen in het ruimtelijk geheugen, het kortetermijngeheugen en het visuele herkenningsgeheugen"

Spelman, Kevin et al., Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus), Journal of Restorative Medicine (2017).

Chinees onderzoek (2016) liet zien dat: "Onze bevindingen leveren experimenteel bewijs dat HE kan dienen als neuroprotectieve kandidaat voor het behandelen of voorkomen van neurodegeneratieve ziekten"

Zhang, Junking et al., The Neuroprotective Properties of Hericium erinaceus in Glutamate-Damaged Differentiated PC12 Cells and an Alzheimer’s Disease Mouse Model, Molecular Sciences (2016) 

 

Neuroprotectieve en neuroregeneratieve aspecten

Pools onderzoek (2023) liet zien dat: "Onderzoek naar H. erinaceus en zijn neuroprotectieve eigenschappen heeft veelbelovende resultaten laten zien"

Szućko-Kociuba, Izabela et al., Neurotrophic and Neuroprotective Effects of Hericium erinaceus, International Journal of Molecular Sciences (2023) 10.3390/ijms242115960

 

Depressie en angst 

Onderzoekers in Japan vonden in een (erg) klein onderzoek met 26 vrouwen met verschijnselen van menopauze, depressie, slaapproblemen e.d. dat Lion's Mane hielp bij depressie en angst: "Lion's Mane inname heeft de mogelijkheid om depressie en angst te verminderen". Wij twijfelen enigszins aan de grafieken en conclusies. 

Nagano M, et al., Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomedical Research (2010).

In 2020 vindt Chinees onderzoek: "Preklinische en klinische studies hebben aangetoond dat H. erinaceus depressieve stoornissen aanzienlijk verbetert". 

Chong, Pit Shan et al., Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder, Molecular Sciences (2020) doi:10.3390/ijms21010163

 

B. Gastrointestinaal

Darmbiotica

"Concluderend kunnen paddenstoelen rijk aan β-glucanen in vitro een gunstig effect hebben op de darmmicrobiota en/of de productie van SCFA's bij ouderen" Short chain fatty acids zijn korte, zure vetten die essentieel zijn voor je gezondheid. 

Mitsou, Evdokia K.  et al., Effects of Rich in B-Glucans Edible Mushrooms on Aging Gut Microbiota Characteristics: An In Vitro Study, Molecules (2020); doi:10.3390/molecules25122806

 

Immunotherapie (dit had ook bij C. anti-kanker hierna kunnen staan)

Chinees onderzoek op muizen suggereren "dat schimmeleiwit van H. erinaceus gebruikt zou kunnen worden als medicijn of functioneel voedselingrediënt voor immunotherapie vanwege de immunomodulerende activiteiten". Het onderzoek is zeer goed en gedetailleerd beschreven. 

Chen, Diling et al., Immunomodulatory Activities of a Fungal Protein Extracted from Hericium erinaceusthrough Regulating the Gut Microbiota, Frontiers in Immunology (2017), 10.3389/fimmu.2017.00666

 

C. Anti-kanker

Onderzoek in India liet onderzoek zien dat Lion's Mane een: "cytotoxisch molecuul tegen longkankercellen" bevat. 

Gosh, Sandpit et al., Prospecting medicinal properties of Lion's mane mushroom. Journal of Food Biochemistry (2021) DOI: 10.1111/jfbc.13833

Uitgebreid Russisch onderzoek laat zien dat: "Met betrekking tot het algehele kankerbestrijdende potentieel van Hericium erinaceus kan worden gesteld dat deze medicinale paddenstoel een complex van actieve verbindingen bezit, die in staat zijn om tumorigenese in verschillende stadia en via verschillende mechanismen te blokkeren", hoewel nog lang niet de volledige werking wordt begrepen.

Blagodatski, Artem et al., Medicinal mushrooms as an attractive new source of natural compounds for future cancer therapy, Oncotarget, 2018.

Onderzoek in India liet al in 2013 zien dat: "Het toenemende bewijsmateriaal van verschillende onderzoeksgroepen over de hele wereld met betrekking tot de antitumor-toepassing van paddenstoelenextracten maakt het ontegenzeggelijk tot een snel onderzoeksgebied dat massale aandacht verdient". 

Patel, Seema and Arun Goyal, Recent developments in mushrooms as anti-cancer therapeutics: a review, 3 Biotech (2013) 10.1007/s13205-011-0036-2

Kortom, hier lijken concrete mogelijkheden te liggen voor nader onderzoek met veel belovende resultaten. 

Lion's Mane en medicijnen

Er zijn 5 groepen medicijnen, die niet goed samengaan met Lion's Mane. Raadpleeg steeds een arts.

  1. bloedverdunners;
  2. medicijnen voor diabetici;
  3. antidepressiva en medicatie voor angst;
  4. immuno ondersrukkers;
  5. bloeddrukverlagende medicijnen, zoals bèta blokkers, diuretica e.d.

Tenslotte over Lion's Mane

Wij zijn er gematigd enthousiast over, omdat zowel de oude tradities als de moderne wetenschap de vele effecten, weliswaar spaarzaam, aantonen. Er zijn nauwelijks bijwerkingen bekend. Er is één beschreven anafylactische aanval bekend; dit kan met elk supplement (potentieel) optreden als je er allergisch voor bent. Er is wel veel ervaring mee in de traditionele geneeswijzen en je kunt eens kijken wat het voor jou doet. 

Het is jammer, dat er zo weinig onderzoek naar is gedaan, daar op goede gronden de potentie zeer zeker aanwezig kan zijn om bij vele kwalen te helpen. Het valt ons tevens op, dat er weinig originele bronnen zijn over Lion's Mane en vele kranten en bladen klakkeloos de voordelen overnemen als zijnde 'bewezen'.

Je kunt ze gemakkelijk thuis kweken, er zijn diverse kweeksetjes in de Nederlandse handel.

Meer informatie over Lion's Mane

Website(s):

  • alzdiscovery.org (Alzheimer's Drug Discovery Foundation)
  • healthline.com (Healthline maakt informatie over gezondheid en welzijn toegankelijk, begrijpelijk en bruikbaar, zodat lezers de best mogelijke beslissingen over hun gezondheid kunnen nemen)
  • mushroom-appreciation.com (particuliere site van Jenny, met uitgebreide en ook wetenschappelijke informatie, receptuur en meer)

Boek(en):

  • Entangled Life: How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds and Shape Our Futures - dr. Merlin Sheldrake (2020)

Laatst bewerkt: 21-02-2024

PS. Wij hebben geen enkel belang bij welke leverancier van producten of diensten dan ook.