Gezondheid - de belangrijkste dingen op één pagina!

Leestijd: ± 10 minuten

De reis naar gezondheid begint op het pad van zelfliefde - Dr. Susan Kriegler

Gezondheid is een samenspel van geest en lichaam én je omgeving. Maar het is ook van belang en minder vanzelfsprekend dat de oorzaak (oorsprong) van gezondheidsproblemen ook in de gedachten wordt opgespoord en aangepakt, iets dat de reguliere geneeskunde niet doet en ook niet geleerd heeft. Hiervoor is er o.a. neuropsychotherapie

Slaap is misschien wel het beste medicijn tegen de meeste kwalen. De laatste jaren is er zoveel bekend geworden en tevens dat de meest dingen die we denken te weten over slaap helemaal niet kloppen. Lees het maar hier.

Elke dag bewegen is uitermate gezond voor lijf en geest. Wandelen, liefst in het bos of op het strand, houdt je lichaam en je geest fitter en verlaagt je bloeddruk, verbetert je slaapritme (en volg het natuurlijke dag/nachtverloop eens een beetje en kijk wat dat voor je doet) en helpt stress te verminderen. Overweeg zo veel mogelijk lopend te doen. Omdat we veel te veel verkeerde zaken eten en frisdrank drinken, is dit praktisch vaak uitvoerbaar als je mindert (zware flessen en pakken kunnen allemaal vervallen, je spaart het milieu ook nog). 

Vele gezondheidsklachten kunnen aangepakt worden met het aanpassen van voedsel (patronen) met de juiste (goed opneembare) vitaminen, mineralen en levensenergie (een soort 'versheid'). Vooral door vers, natuurlijk, onbewerkt, rouw voedsel te eten en dat te kopen bij kleinschalige boeren bij jou in de buurt. 

Ook zijn er goede, bewezen supplementen, waaronder adaptogenen, die je lichaam en/of geest weer in balans kunnen helpen komen.

Onderzoek toont aan dat de meeste groenten en fruit nog maar weinig vitaminen en mineralen bevatten. Tussen 1940 is 1991 er een alarmerende daling van de mineralen en sporenelementen die een essentiële deel van onze voedselketen vormen, tot wel zo'n 75%!

Minder eten, een paar dagen per maand te vasten (evt. alleen natuurlijk sap). Geen suiker en geen witmeel producten. 

Vele soorten melk zijn niet goed voor ons, maar sommige soorten kunnen juist helpen u te genezen, zoals bijvoorbeeld ook rauwe kefir.

Ons hedendaagse supermarkt voedsel is niet goed. Het zit vaak vol met E-nummers, resten van bestrijdingsmiddelen, zware metalen, groeihormonen, teveel zout, enorme hoeveelheden suiker, antibiotica en ongezonde trans-vetten. Het stapel-effect ervan kan u na verloop van tijd kwetsbaar en/of ziek maken. Ontgifting is dan meestal heel zinvol. Bepaalde voedsel combinaties zijn juist erg gezond of ongezond: ze gaan wel of niet goed samen qua vertering en opname van nutriënten. Ongezond voedsel kan leiden tot ernstige fysieke degeneratie.

Het verminderen van elektromagnetische straling, zoals veroorzaakt door bijvoorbeeld wifi, gsm en/of PC, door de wifi 's nachts uit te zetten (op een tijdklok), kabels te gebruiken e.d.. Evenzo het verminderen van de chemische stoffen die langzaam vrijkomen uit meubels,  tapijt en schoonmaakmiddelen door goede ventilatie.

Dagelijks TV kijken, de krant lezen en andere social media verslavingen kunnen een zeer negatieve invloed hebben op uw lichaam en geest: het is ongezond en zeer stressvol om oorlogsbeelden en ander negatief nieuws continu tot je te nemen. Het beïnvloedt onbewust je bloeddruk, slaapritme en spijsvertering alsmede het goed functioneren van je afweersysteem. Maar weinig mensen zijn zich van deze zeer ernstige gevolgen bewust.

Weinig vlees eten (bovendien zijn de meeste fokdieren ziek en zitten vaak vol groeihormonen en antibiotica) en indien nodig: liever wit vlees zoals (biologische) boeren vrije uitloop kip of ander gevogelte. Tenzij het hoogwaardig kwaliteitsvlees is, dan kun je het (vrijwel) ook rauw eten. 

Voedselbereiding is ook een element, dat onderbelicht is. Groenten en friet moet je echt 1 min. goed afspoelen, liefst met basisch water. Magnetrons, pasteuriseren, koken, kant-en-klaar-maaltijden, diepgevroren voedsel e.d. vernietigen veel nutriënten en maken ons toch al niet zo beste voedsel tot een afvalproduct. Als dan ook de enzymen kapot zijn, kunt je je voedsel niet goed meer verteren. Tevens gaat de opname van vitaminen en mineralen door je lichaam dan niet goed en raken je hormonen in onbalans. Het voedsel is dan geen levensmiddel meer, maar consumptie  veroorzaakt eerder schade aan je lichaam, waaronder inwendige chronische ontstekingen. Probeer daarom regelmatig voedsel te wokken of te stomen, dan blijven er veel meer nutriënten beschikbaar voor opname door je lichaam.

Al deze patronen of gewoontes zijn in relatief korte tijd te veranderen, als je ze begrijpt en met een beetje wil en moeite bewust aanpakt – de voordelen voor je gezondheid en een langer leven zijn legio en je welzijn verbetert. 

N.b. de schijf van vijf van het voedingscentrum is wat ons betreft achterhaald. Gebruik liever het leefstijlroer van de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn)

 

Meer informatie over je gezondheid

Website(s):

Boek(en):

  • De gezondheidsgeheimen van de Hunza's, Christian H. Godefroy (2000) - de simpele essentie van gezondheid in 31 pagina's;
  • Een pleidooi voor echt eten, Michael Pollan (2008). Prachtig boek met de simpele essentie over goed eten;
  • Food Enzymes for Health & Longevity, Dr. Edward Howell (1938!);
  • Secrets Of The Soil, New Solutions for Restoring our Planet, Peter Tompkins & Christopher Bird (1998). Heel veel fundamentele informatie, achtergrond en vooral de praktijk van goede grond (bewerking), vee en gewassen;
  • Voeding en fysieke degeneratie, Weston A. Price (1939-2009) gaat over een befaamde tandarts die de kern van gezonde voeding beschrijft door zijn onderzoekingen tijdens zijn vele wereldreizen. Zeer interessant en onthullend boek.

Artikel(en):

  • A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991R.A. McCance and E.M. Widdowson, Royal Society of Chemistry. Uitgebreid onderzoek van de achteruitgang van vrijwel alle mineralen in ons voedsel in een halve eeuw;
  • De natuurlijke werking van onbewerkt voedsel, Ing. Paul Blokker. Helder stukje over hoe belangrijk gezonde, rauwe melk kan zijn;
  • De relate tussen de bodem en onze gezondheid, Anneke Bleeker, Spiegelbeeld, april 2012.

Laatst bewerkt: 09-01-2024