5-HTP (Griffonia Simplicifolia)

Leestijd: ± 10 minuten

5-Hydroxy Triptofaan is een aminozuur dat verondersteld wordt de hoeveelheid serotonine in het lichaam te laten toenemen. Het wordt meestal gewonnen uit de plant Griffonia Simplicifolia. Daarmee wordt het gepromoot als o.a. een natuurlijk anti-depressivum. Gebruik ze daarom liever niet met andere antidepressiva, melatonine of slaappillen. De laatste twee verslechteren meestal je slaap op termijn! Omdat 5-HTP omgezet wordt in serotonine en daarna in melatonine, slaap je in de regel ook iets beter. 

Het is tevens een sterke anti-oxidant en wordt goed opgenomen door het lichaam.

Historie van 5-HTP

5-HTP is al decennia lang bekend. Het is de gehydroxyleerde versie van Tryptofaan. Zowel 5-HTP als Tryptofaan zijn stappen in de productie van Serotonine. Een afwezigheid van één van deze componenten kan een afname van Serotonine veroorzaken. 5-HTP werd ontdekt als het primaire actieve bestanddeel van de Griffonia Simplicfolia plant, die al vele jaren in de inheemse geneeskunde wordt gebruikt. De plant is inheems in West- en Centraal Afrika, met name Liberia en Gabon. In Afrika was er weinig kennis over wat hun kwalen genas, maar men wist wel dat het goed werkte. Bij mensen werd 5-HTP gegeven als antisepticum en ontstekingsremmer. Daarnaast werd het gegeven tegen pijn, sikkelcelanemie, brandwonden, nierziekten, braken, diarree en tandbederf.

Wetenschappelijk onderzoek en gebruik 5-HTP

 Diverse fameuze researchers1 en instituten2 3 komen tot op heden n.a.v. een (zeer) beperkt aantal kwalitatief goed uitgevoerde studies met een aangetoonde werking tegen ernstige depressie (MDD4). Ook recent onderzoek5 is niet eenduidig. Wij sluiten niet uit, dat het hierbij deels om een placebo-effect gaat: de wens is de vader van de gedachte. Wellicht helpt het depressies te voorkomen of te helpen helen.

Gereputeerde instellingen (o.a. de Mayo Clinic, en het Cochrane Institute) en top-hoogleraren (o.a. Jim van Os) zijn er niet of terughoudend enthousiast over. Toch meldt de Cochrane studie²: "de resultaten gaven aan dat 5-HTP en tryptofaan beter waren dan een placebo bij het verlichten van symptomen van depressie".

Recent is ook aangetoond dat 100 mg/d van 5-HTP je vetmassa duidelijk laat afnemen, zonder dat de hoeveelheid voedselopname zelf verandert6, in slechts acht weken tijd. 

In 2021 is een unieke studie7 gedaan naar de effecten op slaap bij Parkinson patiënten in Italië. De resultaten zijn positief: "5-HTP is veilig en effectief in het verbeteren van de slaapstabiliteit bij PD, en draagt bij aan de verbetering van de algemene slaapkwaliteit van patiënten".

Let op! Combineer het liever niet met SSRI's en benzodiazepines (pammetjes e.d. zoals oxazepam), omdat de werking te sterk kan worden. En ook niet met slaappillen, melatonine en andere anti-depressiva of supplementen als St. Janskruid of valeriaan.

1 Praag, Prof.dr. Herman M. van, Prof.dr. Ron de Kloet, Prof. dr. Jim van Os, Stress, The Brain and Depression, Cambridge University Press, 2004.

2 Shaw KA, Turner J, Del Mar C, Tryptophan and 5-Hydroxytryptophan for depression, Cochrane Institute, 2008

3 Home Remedies: Are natural remedies effective for depression?, Mayo Clinic, October 11, 2017.

4 Major Depressive Disorder – MDD.

5 WFSBP in The World Journal of Biological Psychiatry, 2021.

6 Evans, Cassandra et al., The Effects of 5-HTP on Body Composition: An 8-Week Preliminary RCT, Journal of Dietry Supplements, 18 May, 2022.

7 Meloni, M. et al., Efficacy and safety of 5-hydroxytryptophan on depression and apathy in Parkinson's disease: a preliminary finding, European Journal of Neurology, 2020;27(5):779-786. doi: 10.1111/ene.14179.

Tenslotte over 5-HTP

Het is volgens ons de moeite van het proberen waard. Ook omdat bij een beperkte dosering (50-300 mg/d) van 5-HTP er weinig ernstige neveneffecten zijn aangetoond. Bij zeer hoge doseringen zijn in het verleden incidenteel ernstige bijwerkingen gerapporteerd, waaronder neurologische schade. Zie ook onze blog van augustus 2022 hierover.

Meer informatie over 5-HTP

Artikel(en):

  • Informatieblad wisselwerking ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia met antidepressivadr. M.F. Vrolijk en drs. H.P. van Steenwijk, Maastricht University (2020).

Laatst bewerkt: 29-01-2024


PS. Wij hebben geen enkel belang bij welke leverancier van producten of diensten dan ook.