Vitaminen

Leestijd: ± 10 minuten

Hierna bespreken we enkele belangrijk vitaminen voor ons vakgebied.

Wil een vitamine goed opgenomen worden, is het in de regel belangrijk om liposomale (in een soort 'lichaamseigen' vetbolletjes opgelost) vitaminen te nemen, die komen daadwerkelijk grotendeels aan in de cellen waar ze hun werkingen hebben. De dosering is sterk afhankelijk van symptomen, ziektebeeld en andere factoren. Laat u (heel) goed voorlichten.

 

Vitamine B1 (thiamine)

Deze vitamine ondersteunt o.a. je hart, je zenuwstelsel, je stofwisseling en je gemoedstoestand (na langer dan 3 maanden tot een jaar slikken). Ze komt vooral voor in melk, varkensvlees, tarwekiemen en ontbijtgranen. Een teveel plas je uit. Te weinig geeft klachten aan de eerder genoemde punten en je kunt ook depressief worden. Bij extreme tekorten kan beriberi ontstaan alsmede (zeer) ernstige hartproblemen. Veel thee, koffie en alcohol breken thiamine af, waardoor een tekort kan ontstaan. Diabetici hebben eveneens een verhoogd risico op een tekort. Voor hen is de synthetische vorm benfothiamine (in vet oplosbaar) meestal beter bij neuropathische pijn en verbetert het hun bloedsuikerspiegel. Even als patiënten met sepsis. Diverse medicijnen, waaronder die voor epilepsie, verminderen de beschikbare thiamine. Raadpleeg altijd een arts.

Thiamine helpt bij (teveel) alcohol gebruik of plotselinge onthouding de spiegel ervan in de lever te herstellen. Dit is ter voorkoming van hersenschade: slechte cognitieve functies en belabberde gemoedstoestand. De typische dagdosis is 100-500 mg, afhankelijk van de ernst van de situatie.

Ook helpt het soms bij overgevoeligheid voor geluidsprikkels en bij fibromyalgie.

 

Vitamine B11 (folaat of foliumzuur) wordt vaak aan zwangere vrouwen gegeven, omdat het afwijkingen kan helpen voorkomen aan het (ongeboren)kind (o.a. open ruggetje). Het beïnvloedt de opbouw van ons DNA, zenuwstelsel en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Een tekort kan er voor zorgen dat je darmen minder voedingsstoffen opnemen, je daardoor afvalt. Ook zou een tekort bloedarmoede bevorderen. Je treft het aan in volkorenproducten en groene groenten. De typische dagdosering bij zwangere vrouwen is 400-600 mcg. (niet zwangere vrouwen en mannen 200 mcg). Echter, let op: folaat is het natuurlijke B11, foliumzuur is het syntetische B11. Helaas kan foliumzuur zich ophopen in je lichaam, met nare gevolgen. Dus houd je aan de maximale dosis, tenzij een arts om goede redenen iets meer voorschrijft. Begin (idealiter) 4 weken voor de conceptie en stop met foliumzuur na 10 weken zwangerschap. Het wordt opgeslagen in de lever en je bouwt een voorraad op voor ongeveer 6-8 weken. De opname van foliumzuur wordt bevorderd voor Vitamine C. Alcohol vermindert de opname, evenals verhitting.

 

Vitamine B12 (Cobalamine) tekort komt aanmerkelijk vaker voor dan gedacht, zowel door patiënten als door artsen. De klachten zijn niet altijd snel of gemakkelijk herleidbaar tot een B12-tekort, ook al omdat je lichaam er een voorraad van houdt die niet steeds gebruikt wordt.

B12 tekort kan verband houden met het voorkomen van depressies, onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen, bloedarmoede en neurologische symptomen nog veel meer. Je kunt hier voor uitgebreide informatie hier kijken. Je vindt B12 in een diversiteit van alleen dierlijk voedsel.

Het komt ook wel eens voor bij veganisten. Suppletie van B12 kan dan zinvol zijn. Een teveel van B12 plas je uit en is onschadelijk.

Ook bij kinderen en jong volwassenen komt een tekort nogal eens voor en het is dan noodzakelijk dit aan te vullen voor hun ontwikkeling. 

Maagzuurremmers of een maagverkleining kunnen ook leiden tot een mindere opname van B12 en dus een tekort.

Teveel alcohol of bepaalde medicijnen kunnen tot overmatige uitscheiding van B12 leiden.

In Amsterdam is er de B12kliniek die in B12 en medische behandelingen gespecialiseerd is. Er is veel informatie en een recent boek (2021) bij de stichtingB12tekort te downloaden.

Bij serieuze B12 tekorten en onderliggende ziekten, is alleen het in de spier spuiten van B12, gedurende langere tijd, zinvol.  

 

Vitamine C (ascorbinezuur) is een sterke anti-oxidant. Het helpt hoge bloeddruk en hartziekten te voorkomen, het helpt ernstige sepsis-patiënten (doodsoorzaak nr. 1 op IC's!) op de IC en verkort de duur van een verkoudheid, maar voorkomt het niet. Het helpt ook bij het regenereren van vitamine E door het lichaam. Het direct in de aderen ingespoten worden van extreem hoge doseringen van C zou wonderen hebben verricht voor mensen, hoewel het bewijs (nog) vaag is of slecht achterhaalbaar (wij komen hier op terug). Het komt in vele groenten en fruit voor en het lichaam kan het niet zelf aanmaken. Een tekort aan vitamine C noemen we scheurbuik. U kunt er eigenlijk niet teveel van innemen, je plast het overtollige uit en anders krijg je gewoon diarree. Neem uitsluitend liposomale C en neem die om de paar uur in, nooit tegelijkertijd, om die reden. Een algemene 'preventie-dosis' is 1000-4000 mg/d, liefst liposomaal (opgelost in vetbolletjes).

 

Vitamine D3

Vitamine D3 (cholecalciferol) is eigenlijk een hormoon. Het ondersteunt je immuunsysteem, hart, klieren en en zorgt voor sterke botten door calcium opname te bevorderen. Vooral ouderen en kinderen hebben er steevast een tekort van. Voor ouderen is het belangrijk om botbreuken te voorkomen: een gebroken heup kan levensbedreigend zijn op hoge leeftijd. Het lijkt erop dat D3 helpt bij corona en andere longinfecties. Het lichaam kan het aanmaken via de huid als er zonlicht op valt. Er moet dan wel een behoorlijk stuk huid aan het zonlicht bloot gesteld zijn. Even in je zwembroek of bikini is het beste.

Een tekort aan D3 kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, snel breekbare botten en mogelijk hoge bloeddruk. Teveel vitamine D3 komt eigenlijk niet voor, maar kan schadelijk zijn. Het is verstandig om dit samen met vitamine K2 in te nemen, bijvoorbeeld van het merk SanoPharm, een emulsie die direct en snel door het mondslijmvlies wordt opgenomen. Door de natuurlijke samenstelling, blijft zij tot 5x beter beschikbaar in het lichaam dan tabletten of oliën. K2 regelt o.a. het transport van calcium naar je botten. De typische dagdosering is ± 1000-3000 IE (1-3 druppels). Bij een ernstig tekort zijn goed gedocumenteerde mega-doses van 100,000 IE, éénmalig gegeven, verantwoord.

Een groot onderzoek¹ heeft recent aangetoond dat een hoeveelheid van ≥ 2000 IU per dag een depressie kan helpen verminderen.

¹ Mikola, Tuomas et al., The effect of vitamin D supplementation on depressive symptoms in adults: A systematic review and meta‐analysis of randomized controlled trials, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 11 July 2022.

 

Meer informatie over vitaminen

Website(s):

Laatst bijgewerkt: 20-01-2024

PS. Wij hebben geen enkele band of belang met welke leverancier van producten dan ook.