Reality Box

Leestijd: ± 20 minuten

Een 'Reality Box' is een handreiking om depressie met oefeningen in liefde te helen (het had net zo goed de "uit de gevangenis van het denken" kunnen heten)

Een depressie is geen ziekte. Je hebt beslist geen tekort aan een chemisch stofje1. Er is géén biologische basis voor. Depressie is een teleurgestelde basisdrift van iemand die de moed heeft opgegeven om de zelfsturing van het leren als ontwikkeling van de eigen capaciteit in handen te krijgenProf.dr. Arnold Cornelis2.

Concept van een reality box

Een reality box is een praktisch concept, om je gemakkelijker inzicht te geven in hoe jouw gedachten je werkelijkheid scheppen, hoe je die ervaart en hoe je die zelf kunt veranderen. Met een duur woord: het is een soort paradigma. Het is een bril waardoor je de werkelijkheid ziet. Maar, wel een heel bijzondere bril: met filters, vertekeningen, fouten en beperkingen. Ook bevat hij interpretaties, overtuigingen, gevoelens en heeft hij geheugen en een automatische piloot (hij herhaalt zichzelf onophoudelijk). Het is dus veel meer dan een aangeleerd wereldbeeld.

Beschrijving van een reality box

We hebben allemaal een model van de werkelijkheid hoe jij denkt dat die eruit ziet in ons hoofd:

  1. een model betekent dat het niet de werkelijkheid zelf is, maar een beschrijving of kaart ervan; van zoiets weten we dat het beperkingen heeft (bijvoorbeeld een kaart is plat, de werkelijkheid niet);

  2. het gaat over werkelijkheid. Werkelijkheid bestaat uit vele lagen en perspectieven. En is zelfs afhankelijk van de waarnemer. Taal is te beperkt daarvoor en werkelijkheid wordt door iedereen anders ervaren, gezien en gevoeld (omdat we elk een andere reality box hebben);

  3. Het model zit dus in je gedachten en dat is ook een beperking. Maar, je handelt er wel steeds naar, veelal onbewust en vol overtuiging: jij hebt gelijk (denk je) is vaak het adagium en je blijft dit verdedigen ten koste van alles (zelfs ten koste van je gezondheid);

  4. Zien, ruiken, horen, voelen zijn allemaal zintuigelijke waarnemingen, die ook weer beperkt zijn en soms zelfs helemaal fout (voorbeeld: de lijnen hiernaast zijn volkomen horizontaal! Ga 't maar na!), maar wel je gedachten vormen en handelen bepalen.

Inhoud van een reality box

Wat zit er allemaal in jouw reality box? Hier komt-ie:

  1. aangeleerde overtuigingen van hoe iets of iemand is: hij is naar, dom, het is fijn, vies of naar, ik krijg er stress van, ik wil het niet;

    1. belemmerende overtuigingen zoals: ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, ik hou niet van mezelf (geen zelfliefde), ik moet zus of zo, komen erg veel voor;

    2. versterkende overtuigingen: ik kan het wel, ik ben vol liefde en dankbaarheid, ik ben ok zoals ik ben, ik hou van mezelf.

  2. gevoelens, zoals:

    1. liefde en compassie; ook en vooral voor jezelf3

    2. blijheid, gelukservaring

    3. angst

    4. boosheid

    5. verlatenheid, eenzaamheid

    6. verdriet etc.

  3. Een reality box bestaat uit twee delen:

    1. een 'zichtbaar' deel: in je bewustzijn, en

    2. een 'onzichtbaar' deel: in je onderbewustzijn, de supercomputer die   99% van jouw handelen bepaalt! Maar ook jou afschermt van (te veel) prikkels, angsten of rugpijn veroorzaakt om je af te leiden van iets anders (bijvoorbeeld onbewuste woede), wat je nog niet helemaal aankunt4.

Vorming van de eerste inhoud van jouw reality box

Jouw reality box wordt gevormd door indrukken (emoties) en gebeurtenissen vanaf dat je in de baarmoeder van je moeder zit. Opvoeding bepaalt in hoge mate hoe die reality box eruit gaat zien. Een beroemde filosoof heeft in een boek5 geschreven over opvoeding:

ouders kerven met een gloeiende griffel de contouren van hun wil en hun grootste angsten in de zielen van de volstrekt onwetende kinderen, die zich nergens van bewust zijn en er een leven lang over doen de geheime code te ontcijferen en er nooit zeker van zullen zijn haar volledig te ontcijferen”.

Dat is nogal wat. Ook school, werk, beoordelingen, levenservaringen, wat vrienden en familie zeggen, het nieuws op tv en social media, doen er allemaal aan mee. Doordat je onderbewustzijn gaat handelen op je waarnemeningen door je zintuigen (je hebt er tenminste 17, veel meer dan de 5 uit de schoolboekjes) maak je overtuigingen. Zodra je dat doet, zet je ze vast. Het is zo. Je staat niet meer open en leert niet meer. Je gijzelt jezelf. Dat klinkt hard heh?

En op basis van deze reality box, handel je, ben je blij of depressief, leer je of niet (iedere emotie kies je, per definitie, daarover kun je lezen in De Keuze Edith Eger (2017) en Het Geschenk (2021), eveneens van haar. Tenslotte handel je meestal op basis van wat je in je kinderjaren hebt ingeetst gekregen (zie citaat). We noemen dat ons innerlijke gewonde, kleine kind. Dat kind heeft liefde nodig! Dan kan het verder. Van de 'ouder' die nu geen kind meer is. 

Nog iets over gevoel 

De kracht van een neutrale waarnemer komt voort uit het niet verbinden van je GEVOEL aan wat wordt waargenomen. Zonder gevoel is er geen werkelijkheid, omdat de dingen voor jou niet echt waar zijn. Ze worden waargenomen, maar niet geloofd of er wordt een bepaalde betekenis aan gegeven. Dit berooft ze van hun kracht en hun voortdurende manifestatie in jouw werkelijkheid houdt op. Door betekenis en gevoel toe te kennen aan de dingen worden ze omgezet in een overtuiging die zich dan zal blijven manifesteren. Zo wordt de werkelijkheid geschapen.

ECHTER. Sommige pijnlijke of traumatische gebeurtenissen WILLEN (moeten) gezien worden. Dan MOET je wel (opnieuw) door je gevoel heen, om het op te lossen. Dat lijkt eng, maar is het niet. Als je ervoor staat, lijkt het de Himalaya; ben je erdoor, was het maar een heuvel. Daarmee kunnen we je helpen. 

Hoe je je reality box ongewenst en onbewust in stand houdt

Je vormt je reality box op latere leeftijd verder vooral, door wat je tegen jezelf zegt in jezelf. Je programmeert je jezelf hiermee, totdat het in je onderbewustzijn zakt en het 'zo is' (alleen voor jou) en vertrouwt en muurvast zit. Dus als je jezelf niet goed genoeg vindt of er niet mag zijn en dat de hele tijd herhaalt (met je innerlijke stem, maar ook met je gevoelens) dan word je niet goed genoeg en ben je er niet. Althans, dat denk je. Dat hoeft in werkelijkheid helemaal niet zo te zijn. Maar wel met psychische ‘betonrot’ als gevolg in het fundament van je identiteit! Je hebt tenslotte je reality box zelf zo geprogrammeerd. Daar kun je niemand de schuld van geven!

Mensen komen dan "vast te zitten" in ongezonde menselijke, emotionele en gedragsreactiepatronen. Zonder een verandering in de onderliggende basis is het bijna onmogelijk om emotionele of gedragsveranderingen vol te houden. Hierdoor lopen mensen het risico om hun leven te leiden door de 'automatische filters' van ongezonde, maar vertrouwde (gewoonte) ervaringen, uit het verleden waarvan ze zich misschien niet eens bewust zijn.

Conditie voor verandering of programmeren van jouw reality box

Een manier om jezelf te (her)programmeren, is tijdens een staat van hoge hartcoherentie. als je rustig mediteert (dan heb je alfa golven van 8-12 Hz in je hoofd) en ben je ontspannen en bewuster. Dat zijn de ideale omstandigheden om een nieuwe toekomst aan te trekken. 

Vier voorbeelden van het herprogrammeren van jouw reality box

Ho'opono pono is zo'n voorbeeld van een mantra (iets wat je veel en steeds op dezelfde manier herhaalt, zoals een gebed). Het komt uit Hawaï en gaat in de kern over vier zinnetjes die je hardop zegt:

  1. het spijt me ...

  2. vergeef me alsjeblieft ...

  3. ik hou van jou ...

  4. dank je wel ...

Dit kun je regelmatig dagelijks herhalen (op de puntjes noem je de naam van de persoon of die van jezelf!).

NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren. Dat is een verzameling methoden om jouw werkelijkheid en gedrag te modelleren. Hier kijken we naar wat je tegen jezelf zegt met taal in je gedachten. Hiermee kun je mee aan de slag gaan om jeZelf en je beleving en gevoel over jouw werkelijkheid te leren veranderen.

Een voorbeeld: Twee mannen vragen aan hun abt van het klooster of ze mogen roken. De ene vraagt: Vader, mag ik roken tijdens het bidden? Nee, natuurlijk niet mijn zoon! De ander vraagt: Vader, mag ik bidden tijdens het roken? Natuurlijk mijn zoon! Zelfde vraag, andere woordvolgorde, andere uitkomst.

Muziek in 432 Hz. Deze muziek op instrumenten die afgestemd zijn op 432 Hz, ook wel Verdi's A genoemd, do of Aum, is rustgevend, vermindert stress, verbetert slaap en vergroot blijheid. Het is wetenschappelijk bewezen. Synchroniciteiten nemen toe. Wat je denkt manifesteert zich sneller. Muziek6 met instrumenten afgestemd op 432 Hz kan je daarbij helpen. 

HeartMath meditatie. Deze simpele techniek met iets langer in- en uitademen, a.h.w. 'door je hart' en echte dankbaarheid voelen over iets, helpt je enorm. Op een app zie je direct je resultaat. Je immuunsysteem kan met enkele dagen fors verbeteren en je stress, hartslag en bloeddruk dalen direct. Het is uitgebreid wetenschappelijk bewezen. Als je hartcoherent bent, kun je jezelf nieuwe gedachteptronen aanleren die beter blijven zitten.

Tenslotte over je reality box

Door hiermee aan de slag te gaan, kun je jezelf helpen om liefdevol te helen en je toekomst te veranderen. Niemand anders kan dat voor je doen. Uiteraard kunnen we je daar bij helpen of begeleiden. Soms is het handig om je eerst of gelijktijdig van oude problemen (deels) bewust te worden, die te erkennen en te laten gaan, als je hier aan begint. Succes!

Meer informatie over je reality box

Artikel(en):

1 Moncrieff, Prof.dr. Joanna, et al., The serotonin theory of depression: a systematic umbrella review of the evidence, Moleculair Psychiatry, 20 July 2022.

Boek(en) en CD(s):

2 Logica van het gevoel, filosofie van stabiliteitslagen in de cultuur als nesteling van emoties - Prof.dr. Arnold Cornelis (2000)

3 Liefde voor jezelf, Dorien Hoogerheide (2007)

4 The Mindbody Prescription, Healing the Body, Healing the Pain, Prof.dr. John E. Sarno (1998);

5 Pascal Mercier, Nachttrein naar Lissabon (2007).

6 Evgeny Khmara, Freedom to Move – New Album 2020 of zijn Nocturne.

Laatst bewerkt: 17-01-2024