Mediteren

Mediteren temt je immer onrustige, piekerende geest en maakt je bewezen gelukkiger. Het verbetert je geestelijke én lichamelijke gezondheid. Er zijn vele varianten, maar de echte kern is min of meer hetzelfde: concentratie en het bewust waarnemen van je geest. Uiteindelijk zijn er mensen die helemaal "wakker" worden of "verlicht" zijn. 

Het wordt steeds populairder omdat we als mens in deze jachtige en oordelende maatschappij steeds meer behoefte hebben aan rust, reflectie en zelfheling. We hebben bijna allemaal te veel zorgen, te veel problemen en depressieve neigingen. Er is enorm veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan naar de effecten van mediteren en de conclusies zijn soms ronduit spectaculair.

Er zijn meditatie praktijken en scholen, (gratis) online cursussen, CD's en heel veel meer. Je kunt het alleen doen, of in een groep. Het laatste kan krachtiger werker voor je en samen steun je elkaar. De meeste mensen kennen het onder de term Zen, de Japanse naam van een oude Chinese traditie.

 

Historie van mediteren

De oude boeddhistische traditionele meditatieleer uit het China dateert van de 7e eeuw, tijdens de Tang-dynastie. Er zijn diverse stromingen en vormen van mediteren ontstaan, elk met een eigen zienswijze en manier. We bespreken een paar populaire vormen.

 

Vormen van meditatie

Er zijn verschillende vormen van meditatie. Belangrijk is je goed te houden aan een regelmaat die je na verloop van tijd internaliseert: je kunt of wilt niet meer zonder en je vergeet het ook niet meer. Het is dan onderdeel geworden van je (bio)ritme. Je kunt je concentreren op je ademhaling, een mantra, een kaars of iets anders. Doe het op een rustige plaats.

Geleide meditatie is een vorm van mediteren waarbij iemand, meestal met een aangename, rustige stem, je begeleidt. Je kunt ook luisteren naar meditatieve muziek (je vindt veel op bijv. YouTube) of binaural beats (idem).

HeartMath is een instituut dat wereldwijd mediteren bevordert. Omdat het met een app en een oorsensor wordt ondersteunt, noemen we het hier. De app biedt ook meer informatie, korte cursussen en nog veel meer. Het leuke is dat als je dit doet, je op je telefoon direct feedback krijgt in hoeverre je hartcoherent bent. Hartcoherent betekent een grote hartritme variatie. Hoe groter, hoe beter, hoe gezonder je wordt. Meer veerkracht, minder stress.

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar hartcoherentie en gezondheid. Het blijkt dat er vele processen in het lichaam zijn, die snel en positief worden beïnvloedt. Dat zijn o.a. hersengolven, stressvermindering, immuunsysteem verbetering, betere cognitieve processen, als je geheugen, leren e.d. Ook is er baanbrekend bewezen onderzoek, dat als je hartcoherent bent, je zelf je lichaam kunt veranderen en helen. Dit kan heel ver gaan.

Mondo Zen is speciaal ontwikkeld om jezelf trainen (of in groepsverband) om je emoties “te zien” en er bewuster mee om te gaan. Mondo Zen™ is een speciale manier om je emoties te onderzoeken met je gedachten. Het is praktisch en ervaringsgericht. M.b.v. ego-transformerende vragen (koans) en oefeningen, kun je kijk krijgen op dieper liggende aspecten van je emoties en er anders mee om te gaan. Er zijn diverse cursussen en zelf-studie materialen beschikbaar. 

Zen of Zazen zijn meditatievormen uit Japan. Meestal zit je op een kussentje met een rechte rug. Je mag gewoon zitten, een lotushouding hoeft niet per se. Je ogen zijn geloken en je handen gevouwen in een mudra (zie het plaatje). Je houdt je ogen gericht op een punt zo'n anderhalve meter van je vandaan op de grond en telt steeds van 1 tot 10 en begint dan weer opnieuw. In het begin merk je dat je soms veel verder telt, omdat je gedachten afdwalen. Oefening baart kunst en je wordt je steeds meer gewaar van je eigen gedachten, waar je je na verloop van tijd niet meer mee verbindt. Het wordt aangeraden dit twee maal twintig minuten per dag (of langer) te doen. Er is ook een variant die men loopmeditatie noemt: je loopt en mediteert. 

 

Gevolgen van meditatie

De gevolgen van meditatie zijn rust, geluk en heling. Je wordt er rustiger van, je stress neemt af, je wordt (emotioneel) stabieler en wat gelatener. Ook wordt je er (bewezen) gelukkiger van, een simpele manier voor jezelf die 'automatisch' werkt. Je lichaam vind het ook fijn, omdat je immuunsysteem direct verbetert, meestal al in enkele dagen, je bioritme verbetert (met je slaap!) en ook gelukshormonen worden meer aangemaakt. Je kunt voorbij je ego, je geconditioneerde zelf, komen en een enorme rust en vrijheid ervaren.

Mediteren kost geen tijd: je mag de tijd die je mediteert aftrekken van je slaaptijd. Dit komt doordat als je mediteert, je min of meer dezelfde rustige hersengolven hebt als in je slaap. 

Het kan zelfs je leven veranderen. Zowel privé als zakelijk. Er is veel onderzoek naar gedaan en het blijkt dat bijvoorbeeld de beste echte  leiders bijna altijd mediteren. 

Het is ook leuk voor je kind en om samen te mediteren. Eline Snel heeft er een leuk en populair boekje over geschreven. Er zijn zelfs scholen in Nederland waar kinderen geleerd wordt te mediteren.

 

Tenslotte over meditatie

Als je regelmatig gaat mediteren, kies dan een vorm die je aanspreekt. Blijf het zeker een paar maanden doen en kijk maar eens wat het voor je doet. Veel plezier!

 

Meer informatie over meditatie

Websites:

Boeken:

  • Dertig zenlessen voor de dagelijkse praktijk -Rients Ritskes (2015)

  • Meer dan een mens kan doen, van Ton Lathouwers (Asoka, 2000)
  • Stilzitten als een kikker - Eline Snel (2019) 

Namen van enkele bekende spirituele mensen:

  • Andrew Cohen
  • Barbara Marx Hubbard
  • Dalai Lama
  • Deepak Chopra
  • Greg Hamilton
  • Jane Houston
  • Joe Dispenza
  • Jon Kabat-Zinn
  • Marc Gafni

en vele anderen zijn je voorgegaan.

Laatst bewerkt: 24-01-2023