Knoflook (Allium sativum)

Leestijd: ±25 minuten

Knoflook (Allium sativum) is een plant uit de narcissenfamilie. Het is familie van de ui en van bieslook.  Hoewel we vrijwel allemaal knoflook kennen, zowel de smaak en de geur, weten maar weinigen hoe buitengewoon knoflook je kan beschermen tegen de invloed van andere kwalijke stoffen in je lichaam en tientallen ziekten. 

Knoflook is een oeroud kruid, dat in alle oude tradities van geneeskunde een plaats heeft. Het meest 'werkzame' bestanddeel is waarschijnlijk allicine, een aminozuur. Daarom is knoflook olie minder werkzaam, door verhitting in het proces. Ook in gedroogde poedervorm, is allicine minder werkzaam. 

Historie van knoflook

Knoflook is een met polyfenolen en organisch zwavel verrijkt nutraceutisch (voedings-) kruid dat al sinds de oudheid gebruikt wordt. "Lauk" werd al vermeld in de Edda. De Talmoed leert ons "Eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten!Ook in de Bijbel en in de Koran is knoflook vermeld. De Papyrus Ebers (een van de oudste en belangrijkste medische papyrusrollen, die in 1873 in Luxor door deDuitse prof. Georg Ebers is aangekocht, van 110 pagina's en ruim 700 kwalen) in Egypte vermeldde al 3500 jaar geleden knoflook. De arbeiders die aan de piramiden bouwden kregen knoflook te eten, om hun prestaties te verbeteren. Homerus vermeldt gebruik van knoflook door Nestor. Claudius Galenus, een Grieks/Romeinse arts, van gladiatoren tot Romeinse keizers, raadde knoflook aan tegen vele  kwalen.

In Rusland werd het Russische penicilline genoemd. Het werkt als een sterk antibioticum en kan zelfs de beruchte MRSA-bacterie aanpakken.

Bron: wikipedia

Wetenschappelijk onderzoek naar knoflook

Voor enkele belangrijke gebieden bespreken we hier de wetenschappelijke inzichten uit onderzoek.

Cardio vasculaire ziekten:

Bloeddrukverlaging

Spaanse onderzoekers vonden in een 3-maands onderzoek: "dat dagelijkse suppletie met knoflook-extracten met lage doses SAC [s-allyl-cysteine] (0,25 mg/dag) de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen bij personen met graad I hypertensie en een behandeling met antihypertensiva". Het ging hier om aged black garlic. N.b. in het onderzoek zijn per abuis de kolommen (tabel 3) verwisseld volgens ons. 

Serrano, José C. E. et al., Antihypertensive Effects of an Optimized Aged Garlic Extract in Subjects with Grade I Hypertension and Antihypertensive Drug Therapy: A Randomized, Triple-Blind Controlled Trial, Nutrients (2023) doi.org/10.3390/nu15173691

Er zijn meerdere onderzoeken die de bloeddrukdaling met (zwarte) knoflook bevestigen.

Coronaire atherosclerose (kransslagderaderverkalking) 

Zweedse onderzoekers vonden dat AGE - Aged Garlick Extract de vorming van kansslagaderverkalking afremde: "AGE remt de progressie van CAC en verlaagt IL-6, glucosespiegels en bloeddruk bij patiënten met een verhoogd risico op cardiovasculaire events in een Europese cohort" N.b. de systolische druk was na 1 jaar 8 punten lager in de groep met het knoflook-extract dan de referentie groep. Er waren geen bijwerkingen.

Wlosinska, Martiné et al., The effect of aged garlic extract on the atherosclerotic process a randomized double-blind placebo-controlled trial, BMC Complementary Medicine and Therapies (2020) doi.org/10.1186/s12906-020-02932-5

 

Immuunsysteem versterking

"Deze resultaten suggereren dat AGE-supplementatie de immuuncelfunctie kan verbeteren en gedeeltelijk verantwoordelijk kan zijn voor de verminderde ernst van verkoudheid en griep". AGE staat voor Aged Garlic Extract. 

Percifal, Susan S., Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity, The Journal of Nutrition (2016) 

In een zes weken durend onderzoek vonden  onderzoekers: "Samengevat tonen de veranderingen in immuuncellen en ontstekingsmediatoren die we vonden aan dat de consumptie van AGE een ontstekingsremmend effect kan hebben bij volwassenen met obesitas". AGE staat voor Aged Garlic Extract. 

Xu, Changjie et al., Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Clinical Nutrition ESPEN (2017) 

"Knoflook kan verkoudheid voorkomen. Het gepubliceerde bewijs hiervoor is positief maar beperkt [1 kleine studie]"

Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2014

Antibioticum

Engelse onderzoekers toonden aan dat: "dat vloeibare en crèmeformuleringen die allicine bevatten actief zijn tegen S. aureus, inclusief MRSA-stammen".

Cutler, R.R. and P. Wilson, Antibacterial activity of a new, stable, aqueous extract of allicin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus,cBritish Journal of Biomedical Science (2004)

Reumatoide arthitis (RA)

Knoflook helpt goed bij reumatoïde artritis (pijnlijke ontsteking aan je gewrichten): "De bevindingen suggereren dat knoflooksuppletie gedurende 8 weken resulteerde in significante verbeteringen in oxidatieve stress, bij vrouwen met RA."

Moosavian, Seyedeh Parisa et al., A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, evaluating the garlic supplement effects on some serum biomarkers of oxidative stress, and quality of life in women with rheumatoid arthritis, International Journal of Clinical Practice (2020) doi: 10.1111/ijcp.13498.

Maagkanker

In een grote wereldwijde literatuurstudie in het Stomach cancer Pooling (StoP) Project, met duizenden participanten, bleek: "De totale inname van alliumgroenten was omgekeerd evenredig met het maagkanker-risico".

Dalmartello, Michela et al., Allium vegetables intake and the risk of gastric cancer in the Stomach cancer Pooling (StoP) Project, British Journal of Cancer (2022) doi.org/10.1038/s41416-022-01750-5

Chinese onderzoekers: "vonden een significante verlaging van het risico op het ontwikkelen van GC bij het verhogen van de inname van alliumgroenten, met name knoflookgroenten". 

Su, Xiang-Qian et al., Allium vegetable intake associated with the risk of incident gastric cancer: a continuous follow-up study of a randomized intervention trial, The American Journal of Clinical Nutrition (2023)

Tenslotte over knoflook

Knoflook is gezond, veel mensen vinden het lekker en het beschermt je  tegen vele kwalen. Neem het daarom op je je wekelijkse menu. 

Meer informatie over knoflook

Website(s):

Boek(en):

  • Allicin:  The heart of Garlic - dr. Peter Josling (2005) Duur boek, wel informatief van een knoflook guru.
  • Garlic and Cayenne Pepper Me Please! What they can do for me - Mo Coffer (2022) Leuk, dun ervaringsboekje over knoflook.

  • The Heart of Garlic: Allicin's Effective Natural Healing Properties: an A-Z of Conditions & Suggested Treatments - Peter Joslin (2003) Dun boekje met toepassingen per kwaal.

Artikel(en):

  • Importance of Garlic (Allium Sativum): An Exhaustive Review - Zubair Labu et al., Journal of Drug Discovery and Therapeutics (2013) kort en bondig overzichtsartikel met tientallen werkingsgebieden.

  • Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief OverviewJohura Ansary et al., Antioxidants (2020). Fraai en uitgebreid medisch overzicht van de werkingsgebieden van knoflook. 

Video('s):

Laatst bewerkt: 12-03-2024