Melk komt niet meer van de koe maar uit de fabriek!

En wat betekent dat voor jou? 

Leestijd: ±40 minuten; dit diepte-artikel leest beter op een PC

Je leest het goed: wat er in een pak melk zit, ook al staat er melk op, is geen melk van de koe. Hoe zit dat? Melk in een pak komt uit de melkfabriek. En wat ze daar met de melk doen, lees je hierna. Er blijft weinig van over en de melk uit een pak is een giftig afvalprodukt. Het  veroorzaakt diverse ziektes, volgens de wetenschap.

Vrijwel alle goede zaken uit rauwe melk zijn eruit gehaald en/of gesloopt. Eerst wordt de weide ziek (door mestinjectie), dan wordt de koe ziek, dan wordt de melk in de melkfabriek volkomen gesloopt (zie hierna). Tenslotte wordt het in een giftig melkpak gedaan, waar bisfenol-A¹ in het plastic aan de binnenkant zit (behalve in Frankrijk, daar is het inmiddels verboden).

Melk is niet meer goed voor elk.  

Weet je dat rond 1900 rauwe melk een geneesmiddel was? Zieke mensen werden op een rauwmelks dieet gezet. Het hielp tegen diabetes, vetzucht, huidproblemen, slechte vertering, astma, allergie en meer².

Tenslotte, het dierenleed op de boerderij, vooral in de stal, en in het slachthuis, is onvoorstelbaar. We willen het met z'n allen niet weten. De overheid moedigt dit aan, banken dwingen, en de boer kan amper meer een kant op in de wereld van ondierlijk leed in megastallen..

¹ Human exposure to Bisphenol A in Europe, European Environment Agency, Briefing no. 17/2023, doi: 10.2800/502521. Schokkend Europees rapport.

² De natuurlijke werking van onbewerkt voedsel - Ing. Paul Bokker (Midwoud)

Historie van melk

De koe rond 1900 produceerde ongeveer 3-4000 liter melk per jaar. Die koe liep nog overwegend in de wei en stond alleen 's winters op stal. Zij kreeg natuurlijke voeding, en 's winters bijvoeding die bestond uit granen en bieten.

In 1950 gaf een koe nog zo’n 4.000 liter melk per jaar. Nu is dat jaarlijks ruim 8.000 liter melk, maar er zijn ook koeien die 10.000 tot 12.000 liter per jaar geven.

Een koe in een mega-stal geeft 10-12.000 liter melk per jaar. Die loopt amper tot niet meer in de wei, is ziek en leeft hooguit een jaar of zes. Dan is ze gesloopt. Daarom spreekt Wakker Dier van SLOOPMELK.

 

Het leven van een 'moderne' koe

Koeien in megastallen hebben een ronduit erg slecht en pijnlijk leven: 

POOTPROBLEMEN

Grote gezondheidsproblemen in de melkveehouderij zijn klauw- en pootproblemen. Zo’n 80% van de koeien kampt hiermee, variërend van een lichte klauwontsteking tot ernstige kreupelheid, wat tot veel ongerief en pijn voor de koe kan leiden. Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals verkeerde voeding en huisvesting op een gladde, natte betonnen vloer.

MASTITIS

Bacteriële infecties veroorzaken ontstekingen aan de uier (mastitis). Gemiddeld heeft een derde van de koeien hier last van. Mastitis is zeer pijnlijk voor de koe. Een goede melktechniek, schoon en hygiënisch werken en weidegang (waar de infectiedruk veel lager is), werkt preventief en genezend.

PRODUCTIE-GERELATEERDE ZIEKTEN

Als koeien de druk van het melk geven en het drachtig zijn niet aankunnen, treden er productiegerelateerde ziekten op. Deze aandoeningen kunnen worden behandeld, maar veehouders moeten het vooral voorkomen. Dit kan door goede voeding en door de productiedruk te verlagen.

ONVRUCHTBAARHEID

Van veel melkveekuddes wordt jaarlijks ongeveer een derde van de dieren afgevoerd om te slachten. Het gaat hier vaak om koeien die onvruchtbaar zijn geworden. Een koe moet elk jaar een kalf krijgen om melk te blijven produceren.

HORMOONGEBRUIK

Hormoonpreparaten worden veterinair (als geneesmiddel) en zoötechnisch (voor productiedoeleinden) ingezet. Tegen inzet van hormonen als geneesmiddel heeft de Dierenbescherming natuurlijk geen bezwaar, maar we zijn wel tegen inzet voor het verbeteren van vruchtbaarheid (en dus productieverhoging) en planningsgemak.

HUISVESTING TIJDENS DE WINTERPERIODE

In de winter staan koeien binnen. De koeien zijn in de loop der jaren groter geworden, maar het huisvestingssysteem is niet meegegroeid. Vloeren en ligplaatsen zijn vaak glad en hard. Gevolg is dat koeien moeizaam lopen, liggen en staan en last krijgen van klauw- en pootproblemen en van druk- en doorligplekken.

WEGHALEN VAN HET KALF BIJ DE KOE

In de melkveehouderij halen de meeste veehouders het kalf direct na de geboorte bij de moeder weg. Dit abrupte scheiden doen ze omdat ze bang zijn dat de koe ziektekiemen aan het kalf overdraagt en omdat ze de koe willen melken, want melk is hun bron van inkomsten. Dit is een ernstige welzijnsinbreuk. Het kalf zou minstens 3 maanden bij de moeder moeten blijven, waarbij het zogen geleidelijk vermindert door verstrekking van voer en water. Als de moeder in die periode tijdelijke van het kalf gescheiden wordt, moet er wél oogcontact mogelijk zijn.

OPFOKKEN VAN KALVEREN

Ongeveer 1 op de 20 kalveren sterft kort na de geboorte en ruim 7% van de levend geboren kalveren sterft voor een leeftijd van 3 maanden. Diarree is een belangrijke oorzaak. Ook komen onder kalveren van 8 tot 20 weken oud veel luchtweginfecties voor. Goede verzorging is dan ook essentieel voor het succesvol opfokken van kalveren en het voorkomen en verminderen van problemen.

ONTHOORNEN

De meeste runderrassen worden geboren met hoornstompjes die uit kunnen groeien tot hoorns. In de wei geeft dat zelden problemen, maar in de stal is het meestal te krap voor de koeien om elkaar te ontwijken en kunnen de hoorns verwondingen veroorzaken. De meeste kalveren worden daarom onthoornd. Runderen behoren niet onthoornd te worden. Naast zoveel mogelijk weidegang, is meer ruimte in de stal belangrijk. Onthoornen doet een koe veel pijn, goed verdoving is zeldzaam. 

KOUDMERKEN

Koudmerken (ook wel vriesbranden genoemd) is het in een cijferpatroon bevriezen van de huid op een bil van het rund, waardoor er in de beharing een wit cijfer op een donkere ondergrond ontstaat. Het is een pijnlijke ingreep. Sinds 1 juli 2018 is dit verboden, maar er is een uitzondering op het verbod voor bedrijven die koudmerken al toepasten voor deze datum.  

WEIDEGANG

Koeien horen, als hun gezondheid en het weer dat toelaten, in Nederland minimaal van april tot oktober in de wei. Weidegang heeft veel positieve effecten op het welzijn van de koe, zoals minder kreupelheid en uierontsteking. Volgens het CBS bleef zo’n 30% van de koeien in 2017 het hele jaar op stal (t.o.v. 8% in 1979).

Bron: dierenbescherming

KORT SAMENGEVAT 

De koe wordt beestachtig behandeld, ze is ziek en sterft veel te vroeg. Ze is verandert in een melkrobot. 

Gevolgen van melkverwerking in de melkfabriek

Er zijn drie zaken die melk ondergaat in de fabriek: het wordt bewerkt, er worden zaken toevoegevoegd en zaken uitgehaald.  

A. Hoe de melk wordt bewerkt in de fabriek

"De zuivelfabriek haalt om de 3 dagen melk op met een tankauto. Het wordt gecontroleerd op resten diergeneesmiddel, de hoeveelheid bacteriën en het vet- en eiwitgehalte. Hoe hoger het vet- en eiwitgehalte, hoe hoger de prijs die de boer voor de melk krijgt. Alleen dit zou al grote vragen moeten opwerpen.

De zuivelfabriek verwerkt de melk tot verschillende producten. Eerst pompen ze de melk in grote opslagtanks. Dan standaardiseren ze het vetgehalte. Standaardiseren houdt in dat een centrifuge het melkvet van de melk scheidt, waarna ze het vet weer toevoegen totdat het gewenste vetpercentage is bereikt. Zo krijg je volle, halfvolle of magere melk.  

De melk wordt vervolgens gepasteuriseerd om de bacteriën te doden. Met een centrifuge worden soms nog meer bacteriën uit de melk gehaald. 

In de fabriek persen ze de melk door hele kleine openingetjes om zo de vetbolletjes in de melk kleiner te maken. Hierdoor lost het vet beter op. Dit heet homogeniseren. Dit zorgt ervoor dat het vet niet op de melk gaat drijven, het geeft de melk een vollere smaak en een wittere kleur.

De melk wordt vervolgens afgekoeld en in een gekoelde opslagtank bewaard. Het is nu klaar om verpakt te worden. Ook na verpakking blijft het gekoeld opgeslagen. Dagelijks worden de zuivelproducten bij distributiecentra gebracht, om vervolgens naar het verkooppunt te gaan.

Schadelijke stoffen

Wat de koe binnenkrijgt, kan ook in koemelk terecht komen. Zuivel kan daarom kleine hoeveelheden dioxines, PCB’s, aflatoxine, zware metalen en bestrijdingsmiddelen bevatten door milieuverontreiniging". (dit laatste klopt niet, het zit in het bijvoer! zie B.)

Bron: voedingscentrum melk & melkproducten

 

Door de homogenisatie wordt het melkvet in minuscule vetbolletjes geperst. Er zijn vermoedens dat dit allergie, hart- en vaatziekten en diabetes kan bevorderen. Ook andere grote moleculen, zoals vitamine D, gaan eraan. 

Michalski, Marie-Caroline, On the supposed influence of milk homogenization on the risk of CVD, diabetes and allergy, British Journal of Nutrition (2007), DOI: 10.1017/S0007114507657900

 

B.   Wat er aan de melk wordt toegevoegd:

a. zware metalen

Dat laatste is natuurlijk onzin: het zit in het bijvoer (krachtvoer) volgens de samenvatting van het wetenschappelijke rapport¹: "De belangrijkste aanvoerpost voor zware metalen is mengvoeder". De volgende paragraaf bevat de kern en de ernst pas echt: "Ophoping in de bodem; op termijn funest. Het overschot van zware metalen op melkveebedrijven leidt tot ophoping in de bodem. In bijna alle landbouwgebieden in Nederland neemt het gehalte aan zware metalen in de bodem toe. Deze hoge gehaltes in de bodem hebben een negatieve invloed op bodemecosystemen, en op de groei en kwaliteit van landbouwgewassen. Afhankelijk van het overschot van koper, cadmium en zink is op veel landbouwgronden over vijftig tot enkele honderden jaren geen landbouw meer mogelijk".

¹ Zware metalen in de melkveehouderij, Resultaten en aanbevelingen vanuit het project 'Koeien & Kansen', Maya Boer Kees-Jaap Hin, Rapport 16 CLM-nr.587-2003 - Wageningen University & Research.

 

b. BPA

Uit de plastic slangen in de fabriek komt er BPA in de melk. Daarna wordt de melk verpakt. Het extreem giftige Bisfenol A zit o.a. in de plastic coating van de binnenkant van het melkpak. In Frankrijk is dat inmiddels verboden. Europese wetgeving, geschoeid op het Franse voorbeeld, is in de maak. Onderzoek laat zien dat "Bovendien zijn er BPA-residuen gedetecteerd in melk en zuivelproducten die een risico vormen voor de menselijke gezondheid. BPA komt in de melkketen terecht via verschillende routes op verschillende punten tijdens de melkproductie (bijv. PVC-slangen die gebruikt worden tijdens het melkproces, overbrenging van bulkmelk naar opslagtanks, tijdens de verwerking van melk)."

          Mercogliano, Prof.dr. Raffaelina and dr. Serena Santonicola, Investigation on bisphenol A levels in  

          human milk and dairy supply chain: A review, Food and Chemical Toxicology (2018),  

          doi.org/10.1016/j.fct.2018.02.021

 

c. chemicaliën

Er worden vaak chemicaliën toegevoegd om de smaak te herstellen en geur te verbeteren. Aan de magere melk-varianten wordt poedermelk toegevoegd. Poedermelk is door het geoxideerde cholesterol zeer schadelijk. 

d. genetisch gemanipuleerde soja

Genetisch gemanipuleerde soja uit de V.S. en mais worden geïmporteerd en als krachtvoer gegeven om de melkproducktie verder omhoog te stuwen. De koe wordt volledig uitgeput hierdoor. 

 

C.   Wat er uit de melk wordt gehaald:

a. waardevolle stoffen

Ook worden er waardevolle stoffen uit de melk gehaald, zoals het uiterst gezonde lactoferrine (dat ziekteverwekkers doodt - ook in de rauwe melk!) en lactose (t.b.v. omhulsel van vele medicijnen). Die waardevolle stoffen zitten dan niet langer in de 'melk' en worden apart als voedselsupplement verkocht.  

b. vitaminen verdwijnen

Hitte beschadigt de melk. De onverzadigde vetzuren maar ook de vitaminen gaan kapot. Vitamine B12 verdwijnt helemaal, vitamine C voor ± de helft. Ook enzymen, zoals lactoferrine, overleven dat niet. De beschikbaarheid van de mineralen en sporenelementen wordt een stuk minder door verhitting en het verandert de structuur van lactose waardoor de melksuiker sneller in het bloed komt. 

c. caseïne 

Het melkeiwit casseïne wordt o.a. gebruikt om wijn te klaren, om natuurlijke verf te maken en om lijmen te maken. 

d. enzymen 

Enzymen zijn onmisbaar bij je vertering. Na pasteurisatie, zitten ze niet meer in de melk. De melk wordt zeer slecht verteerbaar.

 

De melkfabriek en het milieu

Lozingen in de Waddenzee van Campina

"Zuivelgigant FrieslandCampina loost jaarlijks tonnen fosfaten, stikstof en andere stoffen op de Waddenzee, maar de vergunning daarvoor is sterk verouderd. Het toezicht vertoont bovendien hiaten", aldus een artikel in pointer.kro-ncrv.nl van 5 november 2022. Behalve melkresten, worden er giftige schoonmaak- en desinfecteringsmiddelen geloosd. Dat gebeurt ook door de boeren (uierverzorging en reinigen melkrobots) en de melktankreining (door de RMO, de rijdendemelkontvangst-chauffeur.

Hygiëne tijdens het melkproces, Eerste druk, december 2018

 

Financiers van dierenleed en ongezondheid

De Rabobank (slogan: Growing a better world together) is wereldwijd  de grootste investeerder in de wereldwijde vee- en vleesverwerkende sector. Megastallen, met onnoemelijk leed en ongezondertoestanden: "Maar nog steeds is Nederland grootexporteur in dierenleed. Met behulp van Nederlandse spaargelden worden megastallen gebouwd in landen waar minder hoge standaarden voor dierenwelzijn dan in Nederland gelden".  De schokkende beelden en foto's van Nederlandse, Belgische en Duitste stallen en slachterijen zijn inmiddels gemeengoed op het internet. Hoe zou het dáár gaan? Daar willen we eigenlijk niet aan denken.

Nederlandse banken en buitenlandse megastallen, Profundo, Wakker Dier, mei 2014. 

 

Drie soorten koemelk: A1A1, A1A2 en A2A2

Er zijn genetisch 3 soorten melk, gebaseerd op een variant van het β-Caseïne. Het wordt wetenschappelijk¹ steeds duidelijker, dat de gemuteerde variant met A1 betrokken is bij ziekten en problemen, zoals volgens een artikel in een wetenschappelijk toptijdschrift: 

  • ontstekingen
  • overgewicht (obesitas)
  • allergiën (o.a. koemelkallergie)
  • minder botaanmaak
  • diabetes type I (zeer sterke correlatie en niet bij A2A2)
  • ischemische hartaandoeningen (onvoldoende zuurstof naar hart)
  • neurologische ziekten (autisme,schizofrenie, post natale psychose)
  • wiegendood 

Hoewel er nog het nodige onderzoek dient plaatst te vinden, lijken deze zaken niet voor te komen bij rauwe A2A2-melk, ook wel oer-melk genoemd. Wel is aangetoond dat mensen met lactose intolerantie sterk verbeteren bij het drinken van A2A2-melk. Bij muizen is een verbeterd immuunsysteem geconstateerd bij inname van A2A2-melk.

Er zijn A2A2-gecertificeerde koeien en diverse boerderijen in Nederland waar je het rauw kunt verkrijgen². Vaak hebben de koeien daar een beter leven en lopen ze veel langer in de weide.

Een andere studie vindt dat A1 melk ziektes bevordert: … deze studie³ heeft aangetoond dat consumptie van melk die A1 β-caseïne bevat naast A2 β-caseïne gastro-intestinale symptomen (darmproblemen) verergert, ontstekingswaarden in het serum verhoogt, e.d. 

¹ Cieślińska, Anna, et al., The Role of Genetic Polymorphisms in Diabetic Retinopathy: Narrative Review, International Journal of Molecular Sciences (2022), DOI 10.3390/ijms242115865

² O.a. de Anna-Hoeve (Midwoud), de Johannahoeve (Velddriel), Hoeve Boulust (Maasland) en depuurstezuivel.nl ('s-Hertogenbosch), de Nieuwenburgt (Spankeren).

³ Jianqin, Sun et al., Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology, symptoms of discomfort, and cognitive behavior of people with self-reported intolerance to traditional cowsmilk, Nutrition Journal (2016) DOI 10.1186/s12937-016-0147-z

 

De overheid dwingt boeren de boel op te schalen

Verplichte mestinjectie is het begin geweest van het vernielde bodemleven. De grond werd giftig door de gevormde cadaverine. De grond werd ziek, de koe werd ziek, de melk werd ziek. Melkquota, milieuregels, subsidies, vrijwel altijd zat de boer in de tang. En nu: uitkopen van boeren vanwege vermeende ammoniakuitstoot. 

De agrarische sector staat gemeten over 2013-2020 in de top drie van sectoren met een “relatief hoog risico op zelfdoding”. Een lokaal blad in de Alblasserwaard laat rampenverhalen en smeekbedes zien van boeren en boerinnen, die het niet meer zien zitten. 

Het aantal zelfdodingen in de agrarische sector neemt inderdaad toe, Nieuwscheckers.nl 27 juli 2022. 

 

Dierlijk colostrum als medicijn voor mensen?

Dierlijk colostrum (biest) wordt ook als medicijn voor mensen gebruikt. Het kan helpen om de gastro-intestinale reacties van NSAIDs te verminderen, sterke vermindering van zwerende dikkedarmontsteking (colitis ulcerosa) en een goede werking bij de reizigersziekte met diarree van e.coli. en vermoedelijk ook voor c. difficile.

In de sportwereld worden weiproteïne veel gebruikt als spierversterker

Het is inmiddels overbekend dat lactoferrine antibacteriële, schimmelwerende, antivirale, antiparasitaire, antitumor en immunomodulerende (ontstekingsremmende) effecten heeft. Het is te koop als supplement.

Het enzym lactoperoxidase werkt tegen diverse bacteriën, het wordt ook gevormd in ons speeksel en inactiveert vermoedelijk het poliovirus, vaccinia (pokkenvirus) en HIV. 

Santiago, M.J., Lactoperoxidase a Key Player in Immunity and Inflammation Upon HIV Infection and Cigarette Smoke Exposure, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (2023)  

Oligosachariden hebben als 'langzame' koolhydraten een belangrijke functie bij de spijsvertering en bevorderen een goede darmflora. Ze kunnen mogelijk helpen om overgewicht te voorkomen. 

Wellicht is er meer mogelijk, maar daar moet nog (meer) onderzoek naar worden gedaan. 

Arslan, Aysenur et al., Bovine Colostrum and Its Potential for Human Health and Nutrition, Frontier in Nutrition (2021), doi: 10.3389/fnut.2021.651721

 

Tenslotte over koe & melk

Melk is een product dat uitsluitend direct van de koe (of schaap of geit) kan worden verkregen. Alle andere 'pakken' melk zijn total vernield door de melkfabriek en de voedingsstoffen (nutriënten) zijn er grotendeels uit gehaald of gedood. Dat kan ziekten veroorzaken. Koop rauwe melk bij een kleinschalige, biologische boer, liefst SKAL gecertificeerd. Maak er zelf rauwmelkse kefir mee, je darmen zullen er blij mee zijn, en je immuunsysteem wordt versterkt.

 

Meer informatie over koe & melk

Website(s):

  • a2a2.nl (informatieve siteover A2A2-melk)
  • animalrights.nl (dierenrechten organisatie)
  • dierenbescherming.nl (Nederlandse dierenbescherming)
  • milkandhealth.com (zeer informatieve Nederlandse website over melk en gezondheid. Bevat ook wetenschappelijke artikelen, onder verantwoordelijkheid van prof. dr. Ton Baars en dr. Catharina Berge)
  • skal.nl (Skal Biocontrole is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische keten in Nederland)
  • voedingscentrum.nl (Nederlandse voedingscentrum met als taak voorlichting en 100% gefinancierd door de overheid) 
  • zuivelhistorienederland.nl (particulier site met veel informatie)

Artikel(en) en rapport(en):

  • 5 voor 12 voor de Nederlandse veehouderij - Wakker Dier (2010) Melkrobot, kunstlichtregime, Kunstmatige inseminatie, megastallen, onthoornen, dwangvoedering van kalveren, sterke inteelt en kwistig antibiotica gebruik. Hoe natuurlijk is melk nog?

  • De natuurlijke werking van onbewerkt voedsel - Ing. Paul Blokker. Kernachtig stukje over rauwe melk & gezondheid. 

  • De Nederlandse melkveehouderij in 2020 - De nieuwste tak van de vee-industrie - Wakker Dier.  Onthutsend rapport over extreem dierenleed en meer.

  • Frico-Warga: nieuw bedrijf pioniert op historischegrond Bron: Officieel Orgaan FNZ. 9 oktober 1970, zuivelhistorienederland.nl

  • FrieslandCampina heeft nieuwe winstmakers hard nodig - foofagribusiness.nl 21-07-2021 Geüpdatet op: 14-02-2022

  • Markt is klaar voor A2 melk - Veeteelt juli 1/2 2016 (Brochure)

Laatst bewerkt: 11-12-2023