Mariadistel (Silybum marianum)

Leestijd: ±35 minuten - dit langere artikel leest fijner op een PC

Mariadistel is een oud en vertrouwd kruid. Het wordt vooral gebruikt voor problemen met de lever, incl. ontgifting, maar ook inmiddels voor vele andere aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, neuroprotectie, diabetes en het wordt zelfs gebruikt als antidepressivum. Ook lijkt het goed inzetbaar bij Covid-19.

Huidziekten kunnen verbeteren met mariadistel. Het is verkrijgbaar capsules, poeder, druppels (tinctuur) en ook in olie en zalf. Ook kun je er thee van zetten, als je de gedroogde delen koopt. Het stimuleert de melkproductie bij een lacterende vrouw.

Er is veel onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn vrijwel steeds positief. Helaas noemt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen alleen de toepassing voor maag- en darmklachten.

Historie van Mariadistel

Mariadistel werd al in de vierde eeuw voor Christus genoemd. Door de witte vlekken op haar blad, heeft de plant meerdere namen gekregen: Mariadistel, Heilige Distel, Melkdistel, Leverkruid.

In de 19e eeuw werd het bittere Mariadistel aanbevolen en gebruikt door Duitse artsen voor de behandeling van lever- en bloedproblemen en voor darmreiniging.

Culpepper, de beroemde Britse kruidendokter, gebruikte 'Our Lady's distel' bij aandoeningen van de lever en milt, de nieren om de urinestroom op gang te brengen, nierstenen te breken en te verdrijven en ook om oedeem te behandelen.

De Duitse arts Johann Gottfried Rademacher uit het begin van de 19e eeuw gaf zijn patiënten een tinctuur gemaakt van de zaden. Er werd gezegd dat zijn tinctuur¹ "Tinctura Cardui Mariae Rademacher" succesvol was en vandaag de dag staat het nog steeds in farmacopees. 

Het specifieke actieve ingrediënt dat de lever beschermt, werd geïsoleerd en de chemische samenstelling ervan werd vastgesteld, een voorheen onbekend flavonol dat de naam silymarine kreeg.

De bladeren en stengels van de Mariadistel werden vroeger ook gebruikt in salades, soepen en taarten. De koppen werden ook gegeten, in de meeste gevallen werden ze gekookt en behandeld zoals die van de artisjok.

In 1970 erkende de WHO de werking ervan voor leverziekten.

Bron: herballegacy.com (Dr. John T. McCorrie)

¹ De tinctuur is nog weer te verkrijgen via doctorjimmy.com  Apothecary Artemisia (zoek op: 'milk of mary' (liver repair elixir). 

Wetenschappelijk onderzoek naar mariadistel

Er is steeds meer onderzoek naar de werking van mariadistel, en veel onderzoek komt uit Duitsland. Bescherming van de lever is waar mariadistel erg om bekend staat, maar het heeft ook neuroprotectieve eigenschappen. Ondersteuning bij diabetes type 2 en depressie behoren ook tot de werkingsgebieden van mariadistel.

Algemeen medisch overzicht

Onderzoekers in Irak hebben een overzicht gemaakt van alle medische eigenschappen van mariadistel: "De plant wordt gebruikt als antidiabeticum, hepatoprotectief, hypocholesterolemisch, bloeddrukverlagend, ontstekingsremmend, kankerbestrijdend en als antioxidant. Zaden van de plant worden ook gebruikt als krampstillend, neuroprotectief, antiviraal, immunomodulerend, cardioprotectief, ontzwellend en bloedstelpend. De plant dient ook als galactagoog, een middel dat de melkafscheiding stimuleert en wordt gebruikt bij de behandeling van baarmoederaandoeningen" Kortom, een heel rijtje, waarvan we de meest belangrijke hieronder uiteenzetten.

Porwal, prof.dr. Omji et al., Silybum marianum (Milk Thistle): Review on Its chemistry, morphology, ethno medical uses, phytochemistry and pharmacological activities, Journal of Drug Delivery and Therapeutics (2019) DOI: 10.22270/jddt.v9i5.3666 

 

Covid-19

Chinese onderzoekers toonden aan dat" silymarine-verbindingen een hogere bindingsaffiniteit hebben met ACE2 in vergelijking met virale eiwitten" en "vonden we de krachtige immunomodulerende functie van silymarine verbindingen tegen COVID-19". Door de bindingsaffiniteit met ACE2 kunnen het SARS-CoV-2 niet hechten aan deze receptor, waardoor ze hun lading virus niet in de cel kunnen deponeren ter vermenigvuldiging. Dat het het immuunsysteem kan ondersteunen, is natuurlijk meegenomen.

Zhang, Chunye et al., Anti-Viral Activity of Bioactive Molecules of Silymarin against COVID-19 via In Silico Studies, Pharmaceuticals (2023), doi.org/10.3390/ph16101479  

 

Iraanse onderzoekers vonden middels een literatuurstudie “Samengevat geeft het huidige overzicht aan dat silymarine therapeutische effecten zou kunnen hebben tegen COVID-19 door het antioxidantensysteem te verbeteren, de ontstekingsreactie en ademnood te verminderen en de functie van het immuunsysteem te verbeteren. En: “Silymarine kan zich ook binden aan doeleiwitten van SARS-CoV-2, waaronder hoofdprotease, spike-glycoproteïne en RNA-afhankelijk RNA-polymerase, wat leidt tot remming van de virale replicatie”. Dat zijn veelbelovende functies, in geval van Covid-19. "Vooral dat silymarine voorkómt dat het virus de gastheercellen binnendringt", is een veelvuldig gedemonstreerde eigenschap bij o.a. HCV, influenza A-virus, mayaro virus, chikungunya-virus en HIV.

Musazadeh, dr. Vali et al., The favorable impacts of silibinin polyphenols as adjunctive therapy in reducing the complications of COVID-19: A review of research evidence and underlying mechanisms, Biomedicine and Pharmacotherapy (2022) doi: 10.1016/j.biopha.2022.113593.

 

Egyptische onderzoekers hebben een inhaleerbare kruidenmix gemaakt, met daarin silymarine, chamomile-extract en curcumin, verpakt in albumine en omhuld met chitosan. Dit verbeterde sterk de histopathologie van het longweefsel, verminderde de ontsteking bij Covid-19. Het heelde het longweefsel volledig, aldus de onderzoekers.

Dit resultaat geeft aan dat silymarine nano deeltjes een sterk therapiepotentieel hebben tegen acute ontstekingen. Ze kunnen dus histopathologische bewijzen verbeteren. Bovendien kunnen ze de groei van COVID-19 verminderen” en “Het kan worden samengevat dat silymarine, geëxtraheerd uit mariadistel, een beschermend effect heeft tijdens longschade vanwege het vermogen om de productie van stikstofmonoxide te verlagen, de infiltratie van ontstekingscellen te verminderen, de activiteit van myeloperoxidase te onderdrukken en het vermogen om de eiwitniveaus van pro-inflammatoire mediatoren, superoxide dismutase, catalase en GSH peroxidase te verlagen. Daarnaast wordt silymarine sinds kort beschouwd als een krachtige remmer voor angiotensineconverterend enzym-2, waardoor het de toegang tot de gastheercel verhindert”.

Hanafy, prof.dr. Nemany A.N. and prof.dr. Maged A. El-Kemary, Silymarin/curcumin loaded albumin nanoparticles coated by chitosan as muco-inhalable delivery system observing anti-inflammatory and anti COVID-19 characterizations in oleic acid triggered lung injury and in vitro COVID-19 experiment, International Journal of Biological Macromolecules (2022) doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.12.073

 

Leverbescherming

Slovaakse onderzoekers vonden: "Omdat het efficiënt is in het herstel van de leverfunctie en de regeneratie van levercellen, is silymarin op grote schaal gebruikt om verschillende leveraandoeningen te verhelpen, zoals alcoholische leverziekte, niet-alcoholische vette leverziekte, virale hepatitis, door medicijnen veroorzaakte leverbeschadiging en paddenstoelvergiftiging".

Šimora, Veronika et al., Milk Thistle (Silybum Marianum): A Valuable Medicinal Plant With Several Therapeutic Purposes, Journal of Microbiology Biotechnology and Food Sciences (2020), DOI: 10.15414/jmbfs.2020.9.4.836-843 

Italiaanse onderzoekers vonden dat: "silymarine een werking heeft die het gebruik ervan mogelijk maakt bij alle meest voorkomende oorzaken van leverschade"

Frederico, Allesandro et al., Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years, Molecules (2017) doi.org/10.3390/molecules22020191 

Iraanse onderzoekers keken of chemotherapie bij borstkanker middels sylimarin de lever kon ontzien: "Orale toediening van silymarine kan de ernst van de hepatotoxiciteit aanzienlijk verminderen"

Mouzian, Ghazal Sadat Askarpour et al., Oral silymarin formulation efficacy in management of AC-T protocol induced hepatotoxicity in breast cancer patients: A randomized, triple blind, placebo-controlled clinical trial, Journal of Oncology Pharmacy Practice (2022) doi: 10.1177/10781552211006182.

 

Neuroprotectie

Amerikaanse onderzoekers vonden dat: "Mariadistel versterkte de door zenuwgroeifactor (NGF) geïnduceerde neurietgroei in PC-12 neurale cellen en verlengde hun overleving in kweek. Mariadistelextract beschermde ook gekweekte hippocampale neuronen van ratten tegen oxidatieve stress-geïnduceerde celdood. Onze gegevens tonen aan dat mariadistelextract neuronale differentiatie en overleving kan bevorderen, wat wijst op potentiële voordelen van chemische stoffen uit deze plant voor het zenuwstelsel".

Kittur, Smita et al.,  Neurotrophic and neuroprotective effects of milk thistle (Silybum marianum) on neurons in culture, Journal of Molecular Neuroscience (2002). 

Indiase onderzoekers stelden recent (2023) in hun mega-literatuurstudie "hebben [we] een toekomstige koers voorgesteld voor de ontwikkeling ervan als een nieuw kruidengeneesmiddel voor de behandeling van hersenaandoeningen". Ook vonden zij: "Silymarine heeft geen nadelige bijwerkingen en is veilig, zelfs bij gebruik in hoge doses". En "Het heeft een lage biologische beschikbaarheid". "Gelijktijdig gebruik van Silymarin met een P-glycoproteïne (P-gp) substraat geneesmiddel blijkt de cellulaire distributie over de bloed-hersenbarrière (BBB) te verhogen". De onderzoekers concluderen: "Dit overzichtsartikel geeft een samenvatting van de essentiële neuroprotectieve activiteiten en het therapeutische potentieel van de molecule Silymarin bij verschillende hersenaandoeningen, waaronder neurodegeneratieve, psychiatrische en cognitieve aandoeningen".

Zanjan, Shovit and Akash Gautam, Pharmaceutical prospects of Silymarin for the treatment of neurological patients: an updated insight, Frontiers in Neuroscience (2023) doi.org/10.3389/fnins.2023.1159806

 

Diabetes
Onderzoekers in Griekenland vonden: "Silibine heeft ook een gunstig effect aangetoond op verschillende diabetische complicaties, waaronder diabetische neuropathie, diabetische nefropathie en niet-alcoholische hepatitis, voornamelijk door zijn antioxiderende eigenschappen".

Kazazis, Christos E.  et al., The Therapeutic Potential of Milk Thistle in Diabetes, The Review Of Diabetic Studies (2014) DOI 10.1900/RDS.2014.11.167

Iraans onderzoek concludeert" dat behandeling met silymarine bij type II-diabetespatiënten gedurende 4 maanden een gunstig effect heeft op de verbetering van het glykemische profiel". Een dosis van 3x200 mg silymarine per dag liet de nuchtere insulinewaarden van diabetici type II sterk dalen en verminderde de behoefte aan insulinemedicatie. Er zijn meerdere van dit soort onderzoeken, met dezelfde conclusie.

Husseini, H. Falla, The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial, Phytotherapy Research (2006) doi: 10.1002/ptr.1988.

Iraanse onderzoekers vonden dat een kruidenmengsel¹, dat traditioneel in Iran wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes:

"veilig de glykemische controle kan verbeteren bij type II diabetespatiënten zonder significant nadelig effect."

¹ Capparis spinosa, Rosa canina, Securidaca securigera, Silybum marianum, Urtica dioica, Trigonella foenum-graecum and Vaccinium arctostaphylos

Mehrzadi, Said et al., Efficacy and Safety of a Traditional Herbal Combination in Patients with Type II Diabetes Mellitus: A Randomized Controlled Trial, Journal of Dietary Supplements (2020) doi: 10.1080/19390211.2020.1727076.

Nb. het kruidenmengsel is afkomstig van de oeroude ITM: Iranian Traditional Medicine of Perzische Traditionele Medicijnen (ook wel TPM) uit de Makhzan-al-Adviah, geschreven door MH Aghili Khorasani in 1772 AD (Aghili Khorasani,1771 AD), die de meest recente en complete encyclopedie van medicinale materialen in TPM is. Dat zijn holistische medicijnleren. 

 

Obesitas
Braziliaanse onderzoekers vonden dat: "de nieuwe samenstelling van het voedingssupplement [met of zonder sylimarin] de mogelijkheid om een sterk en nieuwerwets hulpmiddel te zijn om belangrijke biomarkers geassocieerd met obesitas en de bijbehorende comorbiditeiten te verbeteren"

Nehmi-Filho, Victor et al., Novel nutraceutical supplements with yeast b-glucan, prebiotics, minerals, and Silybum marianum (silymarin) ameliorate obesity- related metabolic and clinical parameters: A double-blind randomized trial, Frontiers in Endocrinology (2023) doi: 10.3389/fendo.2022.1089938

 

Huidverbetering

De stof silymarine, die we vinden in mariadistel, zal ervoor zorgen dat er meer glutathion in het lichaam komt. Dit geeft als resultaat dat symptomen zoals psoriasis en eczeem minder snel opkomen. In een mini-studie met 3 patiënten en diverse kruidenmengsels, waaronder paardenbloem, olijfblad, brandnetelblad en kurkuma, samen met 2 capsules mariadist, verminderde dit psoriasis: " gunstig te zijn voor de behandeling van psoriasis".

Alkhatib, Buthaina  et al., Psoriasis Management Using Herbal Supplementation: A Retrospective Clinical Case Study, Alternative Therapies in Health and Medicine (2023)

Europese onderzoekers deden een extra studie naar de behandeling van acne met S. marianum: "Deze open, real-life, jaar-lange multicentrische studie bevestigt een eerdere 48 weken durende proof of concept studie en kwalificeert het gebruik van S. marianum fruitextract als een "field-dermo cosmetica" die bijdraagt aan de homeostase van de acnegevoelige huid in combinatie met acne medicijnen"

Saurat, Jean-Hilaire  et al., Long-Term Use of Silybum marianum fruit extract Contributes to Homeostasis in Acne-Prone Skin—A 12-Month Follow-Up International “Real Life” Cohort Study, Journal of Personalized Medicine (2023) doi.org/ 10.3390/jpm13010096

 
Bloeddrukverlaging en cardiovasculaire bescherming
In een zeer grote literatuurstudie kwamen Griekse onderzoekers tot de conclusie "Er is steeds meer bewijs dat hun [Silibinin/Silymarin] significante cardiovasculaire beschermende eigenschappen, zoals antioxidant, ontstekingsremmend, hypotensief, glucose- en lipidenverlagend in preklinische studies, ondersteunt".

Kadoglou, dr. Nikolaos P. E. et al., A Comprehensive Review of the Cardiovascular Protective Properties of Silibinin/Silymarin: A New Kid on the Block, Pharmaceuticals (2022), 15, doi.org/10.3390/ ph15050538

 

Depressie & angststoornis

Chinese en Japanse onderzoekers vonden: "Onze studie biedt een nieuw inzicht in de beschermende effecten van silibinine bij de behandeling van angst/depressie

Song, Xiaoyu et al., Silibinin ameliorates anxiety/depression-like behaviors in amyloid β-treated rats by upregulating BDNF/TrkB pathway and attenuating autophagy in hippocampus, Physiology and Behavior (2017) doi: 10.1016/j.physbeh.2017.07.023

Koreaanse onderzoekers vonden bij ratten dat Silibinin "De huidige gedragsbevindingen toonden aan dat de toediening van SIL angst- en depressie-achtig gedrag vermindert

Lee, Bombi et al., Silibinin prevents depression-like behaviors in a single prolonged stress rat model: the possible role of serotonin, BMC Complementary Medicine and Therapies (2020) doi.org/10.1186/s12906-020-2868-y

 

Anti-kanker

Slovaakse onderzoekers vonden bewijs dat " silymarine genproducten kan downreguleren die betrokken zijn bij de proliferatie van tumorcellen, transformerende groeifactor TGF-β, insuline-achtige groeifactor 1 receptor (IGF-IR)], invasie, angiogenese en metastase".

Šimora, Veronika et al., Milk Thistle (Silybum Marianum): A Valuable Medicinal Plant With Several Therapeutic Purposes, Journal of Microbiology Biotechnology and Food Sciences (2020), DOI: 10.15414/jmbfs.2020.9.4.836-843 

Onderzoekers concludeerden uit een grote literatuurstudie: "Het overvloedige bestaande bewijs toont aan dat silymarine een duidelijke plaats heeft in de behandeling van kanker" en "Er is geen toxiciteit, zelfs niet bij zeer hoge doses." De dagdosis varieerde van 240 mg tot 13.000 mg (13 gram) bij prostaatkanker patiënten. 

Koltai, dr. Tomas, and prof.dr. Larry Fliegel, Role of Silymarin in Cancer Treatment: Facts, Hypotheses, and Questions, Journal of Evidence-Based Integrative Medicine (2022) DOI: 10.1177/2515690X211068826

Tenslotte over mariadistel

S. marianum wordt meestal gegeven als een homogeen extract (70-80% silymarine) in ingekapselde vorm, waarbij 100-300 mg 3 x per dag de kenmerkende dosis voor volwassenen is. Het kan zonder problemen veilig tot 2000 mg per dag gebruikt worden. Er is goede ervaring in therapeutische dosis tot 13 gram per dag.  Bij zeer hoge dosering kun je wat last krijgen van maag-darm stoornissen. Het verdient aanbeveling om het in liposomale vorm in te nemen, voor een hogere biologische beschikbaarheid.

Meer informatie over mariadistel

Website(s):

  • drjimmy.com (apotheek van TCM-dokter Jimmy Wollumbin)
  • hannasillitoe.com (indrukwekkende kruidenwebsite, met veel informatie over mariadistel en haar toepassingen en bijzonder fraaie ervaringen van mensen met haar producten)

Boek(en):

  • Milk Thistle - How to Use Milk Thistle for a Super Healthy Liver - Eddie Macah (2013) Dun boekje (17p) over hoe je je lever kunt ondersteunen met mariadistel.

  • Milk Thistle - The liver-healing power of silymarin - James Lee (2014). Aardig boekje over de lever-helende effecten van mariadistel.

  • Radiant: Recipes to heal your skin from within - Hannah Sillitoe (2018) Over haar persoonlijk reis om eczeem, acne en psoriasis de baas te worden. 

  • Your Complete Guide to Liver Health: Coping with Fatty Liver, Hepatitis, Cancer, and More - prof.dr. Paul J. Thuluvath, MD (2022) Gerenommeerd gastroenteroloog en lever specialist. 

Artikel(en):

  • Musazadeh, dr. Vali et al., The favorable impacts of silibinin polyphenols as adjunctive therapy in reducing the complications of COVID-19: A review of research evidence and underlying mechanisms, Biomedicine and Pharmacotherapy (2022) doi: 10.1016/j.biopha.2022.113593. Uitstekend overzichtsartikel artikel over het verloop van Covid-19 en hoe mariadistel op vrijwel alle detailaspecten van de onderliggende ziekteprocessen inspeelt.
  • Porwal, prof.dr. Omji et al., Silybum marianum (Milk Thistle): Review on Its chemistry, morphology, ethno medical uses, phytochemistry and pharmacological activities, Journal of Drug Delivery and Therapeutics (2019) DOI: 10.22270/jddt.v9i5.3666. Fraai overzichtsartikel.

Video('s):

Laatst bewerkt: 20-3-2024

PS. Wij hebben geen enkel belang bij welke leverancier van producten of diensten dan ook.