Resveratrol 

Leestijd: ± 15 minuten

Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol dat voorkomt in planten. Vooral in het omhulsel van rode vruchten, zoals druiven, bessen, granaatappels e.d. Maar ook in walnoten. Daar beschermt het de planten tegen o.a. schimmels, virussen, bacteriën, insecten, uv-straling en bepaalde cel- en weefselbeschadigingen. Het is voor vele klachten inzetbaar, waarbij het ook andere zaken en passant verbetert. Tegenwoordig wordt het wel een wondermolecuul genoemd. Hierna volgen enkele van de belangrijke toepassingen met een (literatuur) voorbeeld.

Geschiedenis van resveratrol14 

Resveratrol is een niet-flavonoïde polyfenol dat in 1940 door Dr. Michio Takaoka, een Japanse onderzoeker, voor het eerst werd gewonnen uit de wortels van Veratrum grandiflorum en in 1963 door Nonomura uit de wortels van Polygonum cuspidatum. Dat is de Japanse duidendknoop, die al sinds mensenheugenis traditioneel gebruikt wordt bij o.a. de behandeling van artralgie (gewrichtspijn), vochtige warmte geelzucht, amenorroe (missen van menstruele perioden), opeenhoping van symptomen, hoest, slijm, karbonkel (grote steenpuisten) en pijnbestijding. Het is dus niet nieuw en het is heel bekend in de Traditionele Chinese Medijcijnen (TCM) eer. Het is in meer dan 20,000 studies uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, zowel bij dieren als bij mensen. Opmerkelijk is ook dat de vele studies steeds duidelijker en stelliger worden in hun bevindingen, een belangrijke en hoopvolle trend.

Wetenschappelijk onderzoek naar resveratrol

  • bloeddruk verlaging1: “Uit gegevens van vijf studies met in totaal 229 hypertensieve en pre-hypertensieve patiënten (mannen en vrouwen) bleek dat resveratrol een belangrijke rol speelt bij de verlaging van de bloeddruk”;

  • diabetes2 en haar verschijnselen kan helpen voorkomen of verbeteren: “een groot aantal artikelen bevestigde dat resveratrol een grote waarde heeft bij hypoglykemie en bij de interventie van diabetesgerelateerde complicaties”;

  • afvallen3 d.m.v. vetverbranding: “Resveratrol is beschreven als nabootsing van calorierestrictie, wat leidt tot betere inspanningsprestaties en insulinegevoeligheid (verhoging van het energieverbruik), alsmede tot een lichaamsvetverlagend effect door remming van de adipogenese (vorming van vetcellen) en verhoging van de lipidemobilisatie (vetverbranding) in het vetweefsel”;

  • (o.a. borst- en prostaat)kanker4 5 6bestrijding: “Resveratrol kan dus de proliferatie (verspreiding) van kankercellen remmen door de celcyclus af te remmen en apoptose (celdood) te induceren (op te wekken)”. En: “Resveratrol wordt algemeen erkend als chemopreventief middel en blijkt de antitumoractiviteit van conventionele chemotherapeutica bij verscheidene tumoren, waaronder prostaatkanker, te versterken”;

  • cognitieve7 ziekten, zoals Alzheimer en andere zenuwziekten: “Alleen al de impact van ontsteking en mitochondriale disfunctie op de neuronale gezondheid en de pathologie van de ziekte van Alzheimer toont aan welke impact metabole ziekten hebben op cognitie en toont de belofte van resveratrol als interventie. In het algemeen toont het in dit overzicht gepresenteerde bewijs aan dat het gebruik van resveratrol veelbelovend is voor de behandeling van de onderliggende pathologie van de ziekte van Alzheimer”;

  • immuunsysteem8 verbeteringen: Er is een overvloed aan experimentele studies die de regulerende mechanismen en de immunomodulerende rol van resveratrol benadrukken”;

  • hart- en vaatziekten9 verbeteren: “Resveratrol is een therapeutisch middel met een nieuw werkingsmechanisme dat een aantal aandoeningen in verband met hart- en vaatziekten en hartfalen ten goede lijkt te komen (cursivering toegevoegd)”;

  • metabool syndroom10 (ook wel insulineresistentiesyndroom, stofwisselingssyndroom of syndroom X genoemd) en dat ernstige aderverkalking veroorzaakt: “Resveratrol zou dus een nuttig middel kunnen zijn voor de preventie en behandeling van het metabool syndroom en de daarmee samenhangende aandoeningen”;

  • covid-1911: “er zijn significant minder ziekenhuisopnames en minder gevallen van longontsteking (gebruikte dosis: 4000mg/d trans-resveratrol)”;

  • cholesterol12 verlaging: “Resveratrol vermindert aanzienlijk de opname van oxLDL door THP-1 macrofagen, wat samen met een verhoging van cholesterol efflux, schuimcelvorming vermindert”;

  • ontstekingsvermindering en pijnstilling, zowel neuropathische pijn13 als ontstekingspijn: “De resultaten van deze studie suggereren het potentieel van resveratrol bij de behandeling van diabetische neuropathie”.

Kortom, een hele lijst, waarbij per ziekte de dosering (fors) kan afwijken, mede afhankelijk van de ernst.

Transresveratrol is de best opneembare variant. Supplementen met (trans)resveratrol waar curcuma (geelwortel) aan is toegevoegd, werken nog beter dan de stoffen elk afzonderlijk. Ook peperine (een extract uit zwarte peper) en magnesium helpen daarbij. Er zijn tot op heden geen ernstige bijwerkingen van het gebruik van resveratrol gevonden. In een supplement zit tot wel duizend keer meer resveratrol dan in voedsel, dus dat is de enige manier om (flink) extra in te nemen. De typische dagdosering voor bepaalde klachten is (nog) niet helemaal bekend, ondanks de vele research. Het gebruik loopt uiteen van 50-5000 mg/d. Voor de meeste aandoeningen of preventie is een dosering van 200-600 mg/d voldoende.

Let op! Bekende ernstige interacties met medicijnen zijn: remmers op het enzym CYP3A4 in de lever (Cobicistat, Ritonavir voor HIV), de anticonceptie-pil en het slaapmiddel Lemborexant (niet verkrijgbaar in Nederland) als je meer dan 5000 mg resveratrol slikt. Volgens het Linus Pauling Institute zou (theoretisch) het gebruik samen met bloedverdunners en/of NSAIDs de werking van de laatste kunnen versterken. Raadpleeg daarom altijd een arts als je (deze) medicijnen gebruikt.

Tenslotte over resveratrol

Resveratrol is een supplement om niet te vergeten. Omdat het een zeer veilig supplement is, is het zeer zeker de moeite waard om het te proberen indien je je herkent in een van de genoemde ziektes. Wel is het van belang goed naar de dosering te kijken. Gebruik altijd trans-resveratrol met toegevoegde piperine of curcum. Gebruik nooit de syntetische (kunstmatige) variant.

Meer informatie over resveratrol

Website(s):

  • ortho.nl (orthomoleculair kennis instituut)

  • orthokennis.nl (orthomoleculaire kennisbron)

  • sohf.nl (ortho health foundation). Veel informatie, met uitgebreide, gedetailleerde en goede wetenschappelijke onderbouwing van zaken;

Artikel(en):

  • A Harvard genetics professor who only sleeps 6 hours a night and doesn’t exercise every day swears 3 habits helped reverse his biological age by a decade - Fortune (July 6, 2023, 6:01)

  • zie voetnoten hierna

Boek(en):

  • Lifespan: Why We Age – and Why We Don’t Have to - prof.dr. David A. Sinclair (2019)

  • Resveratrol: State-of-the-art Science And Health Applications - Actionable Targets And Mechanisms Of ResveratrolState-of-the-art Science And Health Applications - Actionable Targets And Mechanisms Of Resveratrol – Joseph M. Wu and Tze-chen Hsie (2019).

     

1 Mashhadi, Fahimeh D., Roshanak Salari, HamidReza Ghorbanzadeh, The Effect of Resveratrol dose and Duration of Treatment on Blood Pressure in Patients with Cardiovascular Disorders: A Systematic Review, Current Drug Discovery Technology, 2020;17(3):325-331.

2 Huanga, Dan-Dan, Guangjiang Shie, Yaping Jiangc, Chao Yaob, Chuanlin Zhud, A review on the potential of Resveratrol in prevention and therapy of diabetes and diabetic complications, Biomedicine & Pharmacotherapy 125 (2020) 1097672.

3Springer, Margherita,Sofia Moco, Resveratrol and Its Human Metabolites-Effects on Metabolic Health and Obesity, Nutrients, 2019.

4 Wu, Hong, et al., The Cytotoxicity Effect of Resveratrol: Cell Cycle Arrest and Induced Apoptosis of Breast Cancer 4T1 Cells, Toxins 2019, 11, 731.

5 Behroozaghdam, Mitra et al., Resveratrol in breast cancer treatment: from cellular effects to molecular mechanisms of action, Cellular and Molecular Life Sciences, Article number: 539 (2022)

6 Nadia Zaffaroni, Giovanni L Beretta, Resveratrol and Prostate Cancer: The Power of Phytochemicals, Current Medicinal Chemistry (2021);28(24):4845-4862.

7 Yang, Alex J.T., Ahmed Bagit and Rebecca E. K. MacPherson, Resveratrol, Metabolic Dysregulation, and Alzheimer’s Disease: Considerations for Neurogenerative Disease, International Journal of Molecular Sciences (2021), 22, 4628.

8 Malaguarnera, Lucia, Influence of Resveratrol on the Immune Response, Nutrients, 2019, 11, 946.

9 Dyck, Garrison J. B. Et al., The Effects of Resveratrol in Patients with Cardiovascular Disease and Heart Failure: A Narrative Review, International Journal of Molecular Sciences (2019).

10 Hou, Chih-Yao, You-Lin Tain, Hong-Ren Yu, Li-Tung Huang, The Effects of Resveratrol in the Treatment of Metabolic Syndrome, International Journal of Molecular Sciences, 2019 Jan 28;20(3):535.

11 McCreary, Marvin R., Schnell, Patrick M., Rhoda, Dale A., A randomized double‐blind placebo‐controlled proof‐of‐concept trial of resveratrol for outpatient treatment of mild coronavirus disease (COVID‐19), Nature, 29 June 2022.

12 Voloshyna, Iryna, Ofek Hai, Michael J Littlefield, Steven Carsons, Allison B Reiss,Resveratrol mediates anti-atherogenic effects on cholesterol flux in human macrophages and endothelium via PPARγ and adenosine, European Journal of Pharmacology, 2013 Jan 5;698(1-3):299-309.

13 Kumar, Ashutosh, Ravinder K Kaundal, Seethalakshmi Iyer, Shyam S Sharma, Effects of resveratrol on nerve functions, oxidative stress and DNA fragmentation in experimental diabetic neuropathy, Life Sciences, 2007 Mar 6;80(13):1236-44.

14 Pezzuto, John M., Resveratrol: Twenty Years of Growth, Development and Controversy, Biomolecules & Therapeutics 27(1), 1-14 (2019)

Laatst bewerkt: 24-01-2024 

PS. Wij hebben geen enkel belang bij welke leverancier van producten of diensten dan ook.