MonoSodiumGlutamate (Eng.) MSG of E-621 of mononatriumglutamaat  

Leestijd: ±25 minuten

MSG is een afgeleide stof van glutaminezuur, een aminozuur dat op zichzelf smaakloos is, maar aanwezige smaken erg versterkt. Het wordt veelvuldig toegepast in vrijwel al het 'processed food'. MSG geeft de zogenaamde umamismaak aan ingrediënten. Het wordt ook wel Ve-tsin genoemd.  

MSG is zeer omstreden. De wereld lijkt verdeeld in voor en tegenstanders. Als je goed (en veel) leest uit gerenommeerde bronnen, dan blijkt dat er veel tegenstand en bewijs is. Voorstanders halen dan studies aan die niets aantoonden (dat kan ook aan de studie liggen). Dieper onderzoek laat zien dat studies die niets vinden vooral door (mensen met banden met) de voedingsindustrie worden gedaan. Die lobbyt gigantisch, ook in de EU.

De hoeveelheden die we consumeren zijn schrikbarend, als je je realiseert waar het allemaal in zit. HVP en gistextract zitten er vol mee. Het zit ook in sommige thee soorten en sportdranken. Dit zou leiden tot het 'Chinese restaurantsyndroom': hoofdpijn, tintelingen, diarree, duizeligheid en andere fysieke reacties.

HVP (Hydrolyzed Vegetable Protein ofwel gehydrolyseerd plantaardig eiwit), dat  in vele voedselproducten zit. Het wordt gebruikt als ingrediënt om een bouillon (bouillon) smaak te creëren zonder de groenten, botten, het sudderen, of andere standaard elementen van het maken van bouillon vanaf nul.

De EU heeft de norm inmiddels gehalveerd in 2023.

¹ Re-evaluation of glutamic acid (E 620), sodium glutamate(E 621), potassium glutamate (E 622), calcium glutamate(E 623), ammonium glutamate (E 624) and magnesiumglutamate (E 625) as food additives, EFSA Journal, 21 Juni 2017 doi: 10.2903/j.efsa.2017.4910

Historie van MSG

Glutaminezuur werd voor het eerst geïsoleerd als een zuivere stof in 1866 door Karl Heinrich Ritthausen door zure hydrolyse van gliadine. De Japanse scheikundige prof.dr. Kikunae Ikeda vond MSG uit in 1907. Hij maakte het uit zeewier (kelp). Hij noemde deze vermeende vijfde basissmaak uit kelp umami. Hij ontwikkelde daarna een productiemethode om MSG op grote schaal te produceren.

In 1909 kreeg deze smaakmaker de naam AJI-NO-MOTO™. In 1956 slaagde Kyowa Hakko Kogyo Co Ltd erin om de eerste industriële fermentatietechnologie voor L-glutamaat te ontwikkelen. Voor de productie van MSG is een grote hoeveelheid ammoniak, zwavelzuur en natriumhydroxide nodig. Bovendien wordt een grote hoeveelheid hooggeconcentreerd afvalwater geproduceerd tijdens het GA-extractieproces. Het is enorm milieu vervuilend. Tegenwoordig zijn er schonere processen voor ontwikkeld. 

Tegenwoordig wordt MSG gemaakt door vergisting met GMO-bacterien: genetisch gemodificeerde bacteriën. In gistextracten zit van nature veel MSG. 

Gevolgen van MSG

MSG zit niet in gewoon voedsel. MSG is een synthetisch gefabriceerd product, middels GMO: zoals blijkt uit het EFSA-rapport van 2017: "In 2015 evalueerde het panel een nieuwe productiemethode met de genetisch gemodificeerde Corynebacterium glutamicum EA-12-stam voor L-glutaminezuur als levensmiddelenadditief en concludeerde dat de verandering in de productiemethode van deze levensmiddelenadditieven geen veiligheidsprobleem opleverde".  Het moderne MSG is dus ook niet (meer) natuurlijk gemaakt. 

Hoe Glutamaat zich in het lichaam gedraagt

In ieders lichaam zit glutamaat. Echter, niet in een 'vrije' vorm in het bloed maar in je cellen. Als MSG als neurotransmitter fungeert, bevindt het zich slecht enkele milliseconden buiten de cel, om daarna direct weer terug te gaan in de cel. Zou dat niet gebeuren, dan beschadigt MSG de receptoren op de buitenkant van de neuronen en volgt hersenschade. Kinderen zijn hier bijzonder gevoelig voor.

De hersen-bloed barrière is op enkele plaatsen wél doordringbaar voor MSG. Hierdoor kan hersenschade ontstaan. Maar ook de andere glutamaat receptoren in je lichaam, zoals op je hart en andere organen, kunnen uit balans raken.

Bron: brief van prof.dr. John W. Olney  aan senator Howard M. Metzenbaum (1987) en Excitotoxins: The Taste That Kills - Russell Blaylock, MD and dr. George R. Schwartz (1994).

 

Wetenschappelijk onderzoek naar MSG

Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar MSG gedaan. Prof.dr. John W. Olney was een van de eersten die er werk van maakte: "Bij pasgeboren muizen induceerden subcutane injecties met mononatriumglutamaat acute neuronale necrose in verschillende regio's van de zich ontwikkelende hersenen, waaronder de hypothalamus. Als volwassen dieren vertoonden de behandelde dieren een achterblijvende skeletontwikkeling, duidelijke zwaarlijvigheid en vrouwelijke steriliteit." Dat is schokkend. Dat zou minstens tot nadenken en meer onderzoek moeten leiden, voordat het op grote schaal in voedsel wordt verwerkt.

Olney, prof.dr. John W., Brain Lesions, Obesity, and Other Disturbances in Mice Treated with Monosodium Glutamate, Science (1969) DOI: 10.1126/science.164.3880.719

 

Neurodegeneratieve ziekten

Een vrij recent Engels meta-onderzoek (71 studies) naar de klinische aspecten van MSG betreffende neurodegeneratieve ziekten liet zien dat: "Overmatige L-Glu niveaus kunnen dus collectief bijdragen aan neuronale schade en degradatie door verschillende oorzakelijke processen, waaronder oxidatieve stress, excitotoxiciteit, mitochondriale disfunctie, ontsteking en eiwitaggregatie, en zo bijdragen aan de progressie van neurodegeneratieve ziekten". Ook stellen zij in §3.1.5.: "Zes in vitro studies onderzochten de rol van L-Glu in excitotoxiciteit via zijn werking als exciterende neurotransmitter om neuronen te beschadigen door overactivatie van zijn receptoren". Dat is precies wat prof.dr. John W. Olney schreef in zijn brief aan senator Howard M. Metzenbaum in 1987, 37 jaar (2024) geleden! 

AL-Nasser, Maryam N.  et al., Is L-Glutamate Toxic to Neurons and Thereby Contributes to Neuronal Loss and Neurodegeneration? A Systematic Review, Brain Sciences (2022) doi.org/10.3390/ brainsci12050577

 

Onderzoekers in Brazilië experimenteerden met MSG en de invloed ervan op neuroblastoom-cellen (kwaadaardige tumor in zenuwcellen): "Het is dus duidelijk dat CA het vermogen bezit om mitochondrion-gerelateerde beschermende routes te moduleren, wat nuttig kan zijn in het geval van neurodegeneratieve process (mede veroorzaakt door MSG)".

Oliveira, prof.dr. Marcos Roberto De et al., Carnosic Acid Pretreatment Attenuates Mitochondrial Dysfunction in SH-SY5Y Cells in an Experimental Model of Glutamate-Induced Excitotoxicity, Neurotoxicity Research (2019) doi.org/10.1007/s12035-016-9839-9

 

Bloeddruk

Chinese onderzoekers vonden in een grote 5-jaars studie (Jiangsu Nutrition Study) over de relatie tussen MSG en bloeddruk dat: "MSG-inname werd in verband gebracht met een significante stijging van SBP en DBP. Vrouwen met een hoge MSG-inname hadden een grotere kans op een verhoogde SBP en DBP". SBP staat voor bovendruk en DBP voor onderdruk.

Shi, Zumin et al., Monosodium glutamate is related to a higher increase in blood pressure over 5 years: findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese adults, Journal of Hypertension (2011) 10.1097/HJH.0b013e328344da8e

 

Obesitas

Dezelfde onderzoekers vonden in deze Jiangsu Nutrition Study dat: "... een MSG-inname die varieert van 2-5 tot 9 keer hoger is dan de MSG-inname van "niet-gebruikers" niet geassocieerd is met een hogere prevalentie van obesitas of met een klinisch significante gewichtstoename gedurende 5 jaar". 

Shi, Zumin et al., Monosodium glutamate is not associated with obesity or a greater prevalence of weight gain over 5 years: findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese adults, British Journal of Nutrition (2010) 10.1017/S0007114510000760 

Beide onderzoeken werden door prof.dr. Anne W. Taylor geleid. Wij merken op dat de Chinese studie geen kinderen bevatte en er ook niet kon worden nagegaan of de volwassenen als kind MSG hadden gegeten. In het boek van dr. George R. Schwartz lezen we: "Bijzonder verontrustend is de latere obesitas na blootstelling aan MSG tijdens de neonatale en zuigelingsperiode, zelfs na slechts een korte of beperkte blootstelling" Dit is eenzelfde conclusie als prof.dr. John W. Olney trok.  

Genetische schade

Arabische onderzoeker die een literatuurstudie deed vond dat MSG genetische schade kan aanrichten: "Uit de beschikbare informatie bleek dat MSG zowel via directe als indirecte mechanismen genetische schade kan veroorzaken".

Imam, dr. Rabbani Syed, Genotoxicity of Monosodium Glutamate: A Review on its Causes, Consequences and Prevention, Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research (2019) DOI: 10.5530/ijper.53.4s.145

 

Kun je je beschermen tegen MSG?

Er zijn verschillende kruiden, die je kunnen beschermen tegen de kwalijke invloed van MSG.

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) zaadextract remt door MSG (monosodiumglutamaat) geïnduceerde dyslipidemie en oxidatieve stress (dierstudie): "De resultaten waren vergelijkbaar met orlistat, een standaard geneesmiddel tegen zwaarlijvigheid, en leveren duidelijk bewijs dat de behandeling met AqE-TFG [fenegriekextract] significante bescherming biedt tegen MSG-geinduceerde dyslipidemie en oxidatieve stress". Orlistat is voor veel mensen naar, omdat het vaak (flinke) maag-darm stoornissen veroorzaakt. Fenegriek kent geen bijwerkingen.

Kumar, Parveen and Uma Bhandari, Protective effect of Trigonella foenum-graecum Linn. on monosodium glutamate-induced dyslipidemia and oxidative stress in rats, Indian Journal of Pharmacology (2013) 10.4103/0253-7613.108288

 

Vitamine C beschermt organen tegen toxiciteit van MSG (dierstudie): "Deze studie werpt echter meer licht op het schadelijke effect van MSG in deze hersengebieden en laat zien dat bij voortdurende consumptie de oxidatieve parameters en de activiteiten van membraangebonden ATPase-enzymen veranderen. Het schadelijke effect van MSG op deze hersengebieden kan leiden tot neuronale excitotoxiciteit en vervolgens tot verlies van neuronale functies door celdood; vermoedelijk via oxidatieve stress, zoals aangetoond in de studie. Vitamine C-behandeling is echter effectief in het verbeteren van deze veranderingen en dient dus als heilzaam antioxidant supplement tegen MSG-toxiciteit". De studie geeft én aan hoezeer MSG de hersenen aantast én hoe vitamine C een mate van bescherming biedt. Wij moeten aantekenen, dat dit tijdschrift een magere reputatie (h=19) heeft. 

Adebayo, dr. Olusegun L. et al., Vitamin C Protects Against Monosodium Glutamate-induced Alterations in Oxidative Markers and ATPases Activities in Rat’s Brain, Asian Journal of Biochemistry (2020) DOI: 10.3923/ajb.2020.12.20

 

Fenegriekzaadextract beschermt tegen bisfenol-A-geïnduceerde beschadiging van de testes en afname van de zaadkwaliteit (dierstudie).

Andere supplementen, die helpen om het effect van MSG tegen te gaan zijn:

  • mariadistel
  • kurkuma
  • magnesium (blokkert NMDA-glutaamat receptor)
  • vitamine B6 50 mg/dag (neurologische protectie)
  • vitamine E
  • omega 3-vetzuren zoals in krillolie en lijnzaadolie.
  • selenium en zink

Kortom, er zijn natuurlijke supplementen die je kunnen helpen de effecten van MSG tegen te gaan. Het is natuurlijk altijd beter, om het niet te eten. 

Overheidsinstanties over MSG

In juli 2017 heeft de EFSA een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) bepaald voor toegevoegd glutamaat van 30 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Hieronder is een deel van het rapport vertaald (p.4) samenvatting van haar motivatie: "Gezien de beschikbare dierstudies heeft het panel besloten het NOAEL van een onderzoek naar neurologische ontwikkelingstoxiciteit (3.200 mg MSG/kg bw per dag) als referentiepunt te gebruiken om een ADI af te leiden. Door de standaardonzekerheidsfactor van 100 toe te passen op het NOAEL van 3.200 mg/kg lichaamsgewicht per dag heeft het panel een ADI van 32 mg MSG/kg lichaamsgewicht per dag of 27,8 mg glutamaat/kg lichaamsgewicht per dag afgeleid. De waarde van 27,8 mg glutamaat/kg lw per dag werd afgerond om te komen tot een ADI voor de groep van 30 mg/kg bw per dag, uitgedrukt als glutaminezuur.Het panel merkte op dat de ADI onder de doses ligt die in verband zijn gebracht met het MSG-symptoomcomplex (> 42,9 mg/kg bw per dag), hoofdpijn (85,8 mg/kg bw per dag), bloeddrukverhoging (150 mg/kg lw per dag) en ook insulinetoename (> 143 mg/kg bw per dag) bij mensen". (bw staat voor bodyweight of lichaamsgewicht)

Het bijzondere hieraan is dat:

  • er slechts één dierproef-studie wordt gebruikt, waarbij een toxiciteit van 3200 gr/kg is vastgesteld;
  • er dan willekeurig een factor 100 wordt genomen om risico's uit te sluiten;
  • zij dus wél onderzoeksresultaten in het bezit heeft, die wijzen op hoofdpijn, bloeddrukverhoging en insulinetoename bij mensen.

Opmerkingen:

  1. Dit ondersteunt op geen enkele wijze de situatie bij mensen, vooral gelet op het genoemde symptoomcomplex. Symptomen verschillen gewoonlijk enorm per mens. Als we hier kinderen van zeg 5 kg in betrekken, zijn de verhoudingen al heel anders.
  2. Er is ook niet gekeken naar langdurig onderzoek, zoals in de NutriNet-Santé studie² of de Chinese Jiangsu Nutrition Study.
  3. En uiteindelijk is geen mens in staat de milligrammen te tellen die hij binnenkrijgt. Wel is duidelijk, dat MSG in vrijwel al het ultra bewerkte voedsel zit en dus dat de inname aanzienlijk hoger kan zijn. 

Kortom, wij vinden dat het ESFA zich van bedenkelijke praktijken bedient. 

De Nederlandse Gezondheidsraad publiceerde³ in 1999 een rapport dat aangaf: "In 1992 verscheen het rapport ‘Safety of amino acids as dietary supplements’ van de Amerikaanse Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB). Daarin werd geconcludeerd dat er onvoldoende gegevens beschikbaar waren om de veiligheid van aminozuren bij gebruik als voedingssupplement te beoordelen. Er waren wel enkele aanwijzingen voor nadelige gevolgen voor de gezondheid van het gebruik van sommige aminozuren, maar voor geen enkel aminozuur kon een veilige bovengrens voor inname via voedingssupplementen worden aangegeven. De commissie onderschrijft de conclusies van het FASEB-rapport"

V.a. p. 82 wordt Glutaminezuur en glutamaat besproken. De commissie vind suppletie van 5,1 gram per dag aanvaardbaar (1999). Dit is 68 mg/kg lichaamsgewicht voor iemand van 75 kilo.  Inmiddels is nu dus de norm  (EFSA, 2017) 30 mg/kg, ofwel ruim een factor 2 verlaagd. Helaas vermeldt de Gezondheidraad dat niet (meer). Er is geen consument die dit gegoochel met cijfers nog begrijpt, laat staan er iets mee kan doen in de praktijk.

En dit terwijl in Nederland het toevoegen van aminozuren aan voedingsmiddelen en voedingssupplementen principieel is verbodenDit is vastgelegd in Warenwetbesluit ‘Bereiding en behandeling van levensmiddelen' van 10 december 1992. Dit verbod wordt met de toevoeging van MSG overtreden. De Europese wetgeving staat het wel toe. 

Bron: Evaluatie wetgeving toevoeging aminozuren aan voedingsmiddelen en -supplementen, RIVM briefrapport 2023-0197 E.L. Nawijn | M.H. de Jong | J. Verkaik-Kloosterman DOI 10.21945/RIVM-2023-0197.

 

Het Voedingscentrum komt niet verder dan:

"Zijn producten met glutamaat gezond? Toegevoegd glutamaat en andere smaakversterkers zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals in koek, gebak, snacks, bouillon, kant-en-klaarsoepen en -sauzen, bewerkt vlees, kruidenmixen en smaakmakers. Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt het advies: niet te veel en niet te vaak", een  weinig zeggende uitlating op hun website (December 2023, zie uitgelicht). 

¹ Re-evaluation of glutamic acid (E 620), sodium glutamate(E 621), potassium glutamate (E 622), calcium glutamate(E 623), ammonium glutamate (E 624) and magnesiumglutamate (E 625) as food additives, EFSA Journal, 21 Juni 2017 doi: 10.2903/j.efsa.2017.4910

² Debras, Charlotte et al., Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study, PLOS Medicine (2023) doi.org/10.1371/journal.pmed.1003950

³ Gezondheidsraad. Commissie Toevoeging van aminozuren aan voedingsmiddelen. Veiligheid van aminozuursuppletie. Den Haag: Gezondheidsraad, 1999; publicatienr 1999/06. ISBN: 90-5549-257-4

Hoeveel MSG kun je nu werkelijk consumeren?

Een typische Chinese restaurantmaaltijd bevat tussen 10-1500 mg glutamaat per 100 g voedsel¹. Dat is omgerekend max. 15000 mg/kg. Stel je eet 500 gram, dan krijg je dus 7500 mg binnen. Stel je weegt 75 kg. Dan krijg je dus 100 mg per kilo lichaamsgewicht binnen. Dat is ± 3x de norm. Het is dus heel eenvoudig om het ver over de norm binnen te krijgen. Eet je dit vaak, samen met andere 'ultra processed foods', krijg je veel te veel binnen en is er gerede kans op ziekte op termijn als je dit regelmatig consumeert. 

Tenslotte over MSG

MSG is een kwalijke stof, al vele decennia bekend, die aan ons eten wordt toegevoegd op zeer grote schaal, die via GMO wordt verkregen. Zij kent een syndroom (met diverse symptomen) en omdat het verslavend is, blijf je ervan dooreten. Met alle gevolgen van dien: kans op neurologische ziekten, verhoogde bloeddruk en kanker. Geef het nooit aan nog opgroeiende kinderen, waar het hun hersenen aantast en voor levenslange schade kan zorgen.

PS. Een belangrijk punt, dat vrijwel alle wetenschappers vergeten: natuurlijke glutamaten zijn altijd vergezeld van andere stoffen, waardoor de 'werking' totaal anders kan zijn. Je kunt niet een chemisch element uit de natuurlijke context halen, om te onderzoeken hoe iets werkt in je lichaam (waar ook vele natuurlijke stoffen aanwezig zijn). Alleen dit al moet je waarschuwen voor 'chemische' conclusies. 

Meer informatie over MSG

Website(s):

  • msgfacts.com (Amerikaanse site met alleen positieve informatie over MSG, van onduidelijke herkomst, die naar onze mening niet klopt. Diverse producenten van MSG staan er vermeld)
  • usrtk.org (U.S. Right To Know) Gedegen organisatie die 'Pursuing truth and transparency for public health' nastreeft en zaken wetenschappelijk benaderd. Diverse publicaties die er toe doen.

Boek(en):

  • Acute Neuronal Injury: The Role of Excitotoxic Programmed Cell Death Mechanisms - prof.dr. Denson G. Fujikawa (2018). Uitgebreid standaard werk op het gebied van exitotoxines.

  • Excitotoxins: The Taste That Kills - Russell Blaylock, MD and dr. George R. Schwartz, MD (1994) Baanbrekende wetenschap over de schadelijke rol van excitotoxinen, waaronder glutamaten, in de hersenen, door een neurochirurg. Glashelder geschreven in 1994.

  • Fat, Stressed, and Sick: MSG, Processed Food, and America's Health Crisis - Katherine Reid, Ph.D. en Barbara Price, Ph.D. (2023). Het boek beschrijft het onderzoek dat glutamaat uit de voeding in verband brengt met een reeks ontstekingsziekten: obesitas, diabetes, autisme, verslaving, depressie en kanker.
  • In Bad Taste: the MSG symptom complex: how monosodium glutamate is a major cause of treatable and preventable illnesses, such as headaches, asthma, epilepsy, heart irregularities, depression, rage reactions, and attention deficit hyperactivity disorder - dr. George R. Schwartz, MD (1999). Van een kritische arts, die vele bewijzen aandraagt tegen MSG en tevens aangeeft hoe je MSG het beste kunt vermijden.

  • The Truth About Aspartame, MSG and Excitotoxins - Mike Addams interviews dr. Russell Blaylock (Amerikaans neurochirurg) (2010) Onthullend boekje over neurotoxines.

Artikel(en):

  • brief van prof.dr. John W. Olney aan senator Howard M. Metzenbaum (1987) Glasheldere brief met argumentatie waarom aspartaam en MSG zo schadelijk zijn. Zoeken: "Dr. John Olney Statement Aspartame - l987" Je vindt het op SCRIBD.com, waar een upload staat van Amy Sasser on Oct 15, 2008.

Laatst bewerkt: 09-03-2024