Werken medicijnen echt?

Leeswaarschuwing: onderstaande tekst bevat mogelijk schokkende informatie voor je over de werking en het gebruik van medicatie.

Leestijd: ±15 minuten

Misschien vind je dit een gekke titel, maar wist je dat slechts een klein deel van de medicijnen echt werken? "De overgrote meerderheid van de medicijnen - meer dan 90 procent - werkt maar bij 30 of 50 procent van de mensen" zei dr. Roses, worldwide vice-president of genetics at GlaxoSmithKline (GSK), fameus neuroloog en ontdekker van de genetische link naar Alzheimer. Dat is nogal wat. 

Dr. Allen Roses, worldwide vice-president of genetics at GlaxoSmithKline (GSK), Britain’s giant pharmaceutical company, acknowledged at a scientific meeting in London that fewer than half of the patients prescribed some of the most expensive drugs actually derived any benefit from them, Mon, 8 Dec 2003, https://ahrp.org/glaxo-chief-our-drugs-do-not-work-on-most-patients/

Inmiddels laat steeds meer wetenschappelijk onderzoek zien, dat de werking van vele medicijnen allesbehalve zeker is en ronduit gevaarlijk.

Historie van medicijnen

Synthetische (in een laboratorium gemaakte) medicijnen zijn nog maar ruim 100 jaar op de markt. Het eerste echte, westerse, medicijn was waarschijnlijk Salvarsan, dat is wereldbekend geworden als het eerste effectieve chemotherapeuticum tegen de infectieziekte syfilis in 1907. In 1945 kwam daar het antibioticum penicilline bij.

Archibald Leman Cochrane (1909 - 1988) was een Schotse arts die Effectiveness and Efficiency schreef.  Het boek pleitte voor het gebruik van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) om de geneeskunde effectiever en efficiënter te maken. Zijn pleidooi voor RCT's leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Cochrane Library database van systematische reviews. Hij staat bekend als een van de vaders van de moderne klinische epidemiologie en evidence-based medicine (EBM). Hij wilde de zekerheid dat medicijnen goed getest en beproefd waren. 

Het medicijngebruik is de laatste 20 jaar enorm toegenomen. De WHO beschouwt polyfarmacie als een belangrijk probleem voor de volksgezondheid, met name voor ouderen (> 70 jaar). Menigeen kent de baxterrol (medicijnrol) wel, die vol medicijnen zit. 

Medication safety in polypharmacy: technical report, 20 June 2019 | Technical document WHO-UHC-SDS-2019.11 (verkrijgbaar via downloads omdat het vrijwel niet meer te vinden is)

 

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van medicijnen

Er is heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan, naar de werking van medicijnen. In het gezaghebbende Britse BMC Medicine (2015) lezen we dat  top-wetenschappers schrijven: "We ontdekten dat sommige medicijnen een relatief laag effect hadden, met slechts 11 van de 17 die een minimaal klinisch belangrijk verschil vertoonden. Het is daarom mogelijk dat patiënten na behandeling met sommige van deze geneesmiddelen geen substantiële voordelen hebben ervaren met betrekking tot hun welzijn en levenskwaliteit.". Onderstreping toegevoegd. Wellicht hebben ze de mogelijke bijwerkingen wel ervaren. Ook attenderen de onderzoekers erop dat "De bevindingen tonen consistent aan dat alleen al de rapportering van een relatieve risicovermindering misleidend kan zijn, omdat veel clinici het zullen interpreteren als een absoluut verschil." Voor uitleg verwijzen we naar hier (zie § Beschermingsgraad vaccins is zeer laag). 

Leucht, prof.dr. Stefan, dr. Bartosz Helfer, prof.dr. Gerald Gartlehner, prof.dr. John M. Davis, How effective are common medications: a perspective based on meta-analyses of major drugs, BMC Medicine (2015) DOI 10.1186/s12916-015-0494-1

 

In het roemruchte artikel van Gary Null PhD. en anderen (2003) getiteld Dood door medicijnen, werd onthuld dat: "Als de nummer één doodsoorzaak in een samenleving het gezondheidszorgsysteem is, dan heeft dat systeem geen ander excuus dan zijn eigen dringende tekortkomingen aan te pakken...". Vooral de grote omvang en diepte van de geraadpleegde bronnen valt op.

Null, dr. Gary, Carolyn Dean MD ND, Martin Feldman MD, Debora Rasio MD, Dorothy Smith PhD., Death by Medicine, December 2003  

 

De Deense dr. Uffe Ravnskov heeft enorm veel geschreven over medicijnen om je cholesterol te verlagen: de statines. In het wereldwijd leidende medische tijdschrift Journal of Clinical Oncology schreef hij met collega's: "Het bewijs dat statinebehandeling kanker kan veroorzaken is zelfs veel sterker". 

Ravnskov, dr. Uffe, prof.dr. Paul J. Rosch, Kilmer S. McCully, Statins do not protect against cancer: quite the opposite, Journal of Clinical Oncology (2015) doi: 10.1200/JCO.2014.58.9564.

 

Ook de Deense prof.dr. Peter C. Gøtzsche, mede oprichter van het fameuze Cochrane instituut, schrijft hier onverbloemd over: "Onze medicijnen op recept zijn de derde belangrijkste doodsoorzaak na hartaandoeningen en kanker in de Verenigde Staten en Europa". 

Gøtzsche, Prof.dr. Peter C,, Our prescription drugs kill us in large numbers, Polish Archives of Internal Medicine, 2014;124(11):628-34. doi: 10.20452

Er is dus een flink probleem met de werking van onze medicijnen en gezondheidszorg in het algemeen.

De covid-19 vaccinaties blijken nauwelijks effectief: "ze heeft maar een absolute risicoreductie (ARR) van slechts 0,84%. Minder dan 1 op de 100 mensen heeft er baat bij", zo lezen we in het medische toptijdschrift The Lancet.

Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK, Lancet 2021; 397: 99–111.

Gevolgen van gebruik van medicijnen

Naast wel of geen werking, zijn er in veel gevallen de bijwerkingen. En die bijwerkingen worden vrijwel altijd op de korte termijn bekeken. Echter, zo langzamerhand begint er een beeld te ontstaan van langetermijn bijwerkingen. De sterftekans als je SSRI's gebruikt (zogenaamde antidepressiva) is sterk vergroot.  Bij langdurig gebruik van NSAIDs loop je het risico op ernstige hartproblemen. Maagbeschermers vergroten het risico op maagkanker en neurologische schade. En veel is niet bekend. Er komt spaarzaam onderzoek naar overmedicatie bij ouderen en het Ephor is daar zeer kritisch op: vrijwel geen medicijn is op ouderen boven de 70 getest!

Zoals de meeste mensen weten, zijn er ook verslavende effecten, zoals met slaappillen en ontwenningsverschijnselen bij het plotseling stoppen van sommige medicatie. Al met al moet je je afvragen wanneer je wel of geen medicijnen neemt. De risico's blijken in de praktijk aanzienlijk hoger en de gevolgen ernstige te zijn, dan eerst werd aangenomen. En dat geldt zeker bij combinaties van meerdere medicijnen, die niet samen getest zijn!

Tenslotte over medicijnen

Medicijnen kunnen soms levensreddend zijn. Maar, er zitten ook hele grote risico's aan, met soms dramatische gevolgen.  Informeer jezelf goed, voordat je (te veel) medicijnen neemt.

Meer informatie over medicijnen

Boek(en):

  • Fat and Cholesterol are Good for You - dr. Uffe Ravnskov (2009)
  • The Rise and Fall of Modern Medicine - James le Fanu (2011) zie het uitgelicht kader
  • Too Many Pills: How Too Much Medicine is Endangering Our Health and What We Can Do About It - James Le Fanu (2018) Over de verdrievoudiging van het voorschrijven van pillen in de laatste 15 jaar en de ernstige consequenties ervan

Artikel(en):

  • zie hoofdtekst

Laatst bewerkt: 30-01-2024