Quercetine

Leestijd: ± 15 minuten

Quercetine is een flavonol (subgroep van bioflavonoïden) met krachtige, veelzijdige gezondheidseffecten. Het is onder meer te vinden in fruit (appel, bessen, citrusvruchten, rode druiven), groene bladgroenten, zoals koriander, dille, lavas, uien, boekweit, koolsoorten, olijven en groene thee, en heel veel in kappertjes. Je hebt er zelden een tekort van. Echter, het helpt bij diverse ziektes (o.a. Covid-19, diabetes, reumatoïde artritis, hoge bloeddruk). Het is ontstekingsremmend en een goede anti-oxidant.

Klinische studies laten zien dat aanvullen met quercetine zorgt voor verlaging van de vatbaarheid voor COVID-19 en bij ziekte een gunstige invloed heeft op de prognose, met name bij vroegbehandeling van (milde) COVID-19, maar mogelijk ook bij ernstige COVID-19. Dat komt mede door de sterke antivirale, ontstekingsremmende, immunomodulerende, antioxidatieve, antitrombotische, antihypertensieve en celbeschermende eigenschappen van quercetine.

Historie van quercetine

Quercetine behoort tot een groep polyfenolische stoffen die bekend staan ​​als flavonoïden. Die werden ontdekt door de Hongaarse wetenschapper Albert Szent-Györgyi, de ontdekker van vitamine C (hij won de Nobelprijs voor geneeskunde en fysiologie in 1937).

Belangrijk! Ze  hebben een synergetisch effect met vitamine C, resveratrol en NAC. Gebruikt ze dan ook alle vier als je er voor kiest.

Quercetine is een polyfenolische molecule die wordt geproduceerd door het metabolisme van sommige planten zoals paardenkastanje, calendula, meidoorn, kamille, sint-janskruid en ginkgo biloba, maar ook fruit, groenten, bladeren, zaden en granen. 

Werkingsgebieden en gevolgen van quercetine

Quercetine werkt o.a. op de volgende processen en kwalen positief in:

Covid-19 (hier is het onderzoek en bewijs nog 'dun') "De conclusie van deze studie is dat quercetine-supplementatie een mogelijke therapeutische rol speelt bij patiënten die in een vroeg stadium milde tot matig symptomatische COVID-19 symptomen vertonen en kan bijdragen tot een snelle klaring van de SARS-CoV-2 infectie, een snelle opheffing van de acute symptomen en modulatie/controle van de ontstekingsreactie van de gastheer."

De typische dagdosis was 500 mg Quercetine (fytosomaal).

Di Pierro, dr. Francesco et al., Quercetin as a possible complementary agent for early-stage COVID-19: Concluding results of a randomized clinical trial, Frontiers in Pharmacology (2023) DOI 10.3389/fphar.2022.1096853

 

Bloeddrukverlaging "De resultaten van deze meta-analyse¹ laten een significant effect zien van quercetine-suppletie op de verlaging van de bloeddruk." Bloeddrukverlaging door bioflavonoïden is in de recente, eerste grote en 20 jaar lange EPIC-studie² in Engeland wederom aangetoond en gepubliceerd in het toonaangevende blad Nature. Hartziekten en stervenskans leken er niet door beïnvloed te worden. Inname werd veroorzaakt door het drinken van thee, een typisch Engelse gewoonte. "De resultaten van onze studie tonen een significante en biomedisch relevante inverse associatie tussen biomarkers van flavan-3-ol inname en bloeddruk"

Typische dagdosis was 500 mg/d.

¹ Serban, Prof.dr. Maria-Corina MD, PhD et al., Effects of Quercetin on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, Journal of the American Heart Association (2016) 5:e002713 doi.org/10.1161/JAHA.115.002713)

² Ottaviani, dr. Javier I. et al., Biomarker‐estimated flavan‐3‐ol intake is associated with lower blood pressure in cross‐sectional analysis in EPIC Norfolk, nature research, (2020) 10:17964 | doi.org/10.1038/s41598-020-74863-7

 

Depressie en angsten Quercetine kan helpen bij depressie en angstgevoelens: quercetine kan depressief gedrag verbeteren door het reguleren van choline, aminozuur neurotransmitters en hun corresponderende receptoren. Bovendien heeft quercetine een goede bindingsaffiniteit voor GABAα receptoren en vermindert het depressieve symptomen door somatostatine te antagoneren om GABA-erge interneuronen te stimuleren.” Verder versterkt het je endocriene systeem (HPA-as).

Chen, Shen et al., Antidepressant Potential of Quercetin and its Glycoside Derivatives: A Comprehensive Review and Update, Frontiers in Pharmacology, Volume 13 - 2022 | https://doi.org/10.3389/fphar.2022.865376

 

Diabetes en haar complicaties - onderzoek laat zien dat quertcitine neurobeschermend is en/of neurogenese versterkt (ontstaan van nieuwe neuronen, zenuwcellen). Ook beschermt het de nieren. Het verbetert de insuline weerstand en vermindert de intestinale glucose absorptie. "Qercetine is een veelbelovende molecule voor de behandeling van deze ziekte". 

Shi, Guang-Jiang, et al., In vitro and in vivo evidence that quercetin protects against diabetes and its complications: A systematic review of the literature, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 109,  January 2019, Pages 1085-1099https://doi.org/10.1016/j.biopha.2018.10.130

 

Reumatoïde artritis - hier helpt het om de meeste symptomen te verbeteren: "Quercetine suppletie resulteerde in significante verbeteringen in klinische symptomen, ziekteactiviteit, hs-TNFa, en HAQ bij vrouwen met RA."

Fatemeh Javadi et al., The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial, Journal of the American College of Nutrition (2016), DOI: 10.1080/07315724.2016.1140093

De typisch dagdosering voor RA is 200-1000mg, afhankelijk. van het type quercetine (zie hierna). Er zijn nauwelijks bijwerkingen geconstateerd, zelfs bij 5000mg/dag niet.

Tenslotte: Je kunt er mee  afvallen.  Ook vermindert het leververvetting. 

Let op: de opname door je lichaam is (zeer) beperkt. Neem daarom fytosomale quercetine, die tot 20x beter wordt opgenomen. Fytosomaal is niet hetzelfde als lyposomaal: bij liposomaal wordt wordt een werkzame stof ingekapseld in vetbolletjes, terwijl by fytosomaal het wordt gemengd met vetbolletjes. Hierdoor hecht quecetine zich aan de fosfolipiden en worden er fytosomen gevormd, die goed opneembaar zijn.

Wat Medische organisaties en patiëntenverenigingen zeggen over quercetine

De Gezondheidsraad,  de LHV, het Nederlands huisartsengenootschap, de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB), de Federatie van Medische Specialisten (met als slogan: dag in dag uit werken wij aan het leveren van de beste zorg aan de patiënten), de hartstichting, het Voedingscentrum en het Diabetesfonds (met als slogan: Iedereen vrij van diabetes), diabetes vereniging Nederland, noemen het allemaal niet. Het RIVM heeft een stokoud artikel (1993) op haar site staan, dat eigenlijk niet relevant is. Dit is allemaal onbegrijpelijk en erg jammer, dat zij niets lezen en/of publiceren van hun (medische) collega's wereldwijd. 

Het artsen collectief vermeld gelukkig wel uitgebreid de voordelen van quercetine op haar website, incl. wetenschappelijke referenties  (zoek op quercetine en klik op Onderzoek naar vroegbehandeling), net zoals vrijwel alle bekende orthomoleculaire organisaties.

Tenslotte over quercetine

Quercetine is een oud en beproefd supplement, dat veel onderzocht is en geen bekende bijwerkingen heeft. Het helpt of ondersteunt bij vele oude en bekende kwalen. Gebruik het steeds samen met vitamine C, resveratrol, en NAC, voor een maximale werking.

Meer informatie over quercetine

Website(s):

Artikel(en):

  • Wang, Guanzhen et al., Pharmacological Activity of Quercetin: An Updated Review, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2022, doi.org/10.1155/2022/3997190 Fraai overzichtsartikel in 7 groepen werkingsgebieden en de laatste inzichten: indrukwekkend.

PS. Wij hebben geen enkel belang bij welke leverancier van producten of diensten dan ook.

Laatst bewerkt: 05-02-2024