Citroenmelisse

Leestijd: ±25 minuten

De naar citroen ruikende plant wordt van oudsher gebruikt als  anti-stress- en anti-slapeloosheidsmiddel alsmede om angststoornis te verminderen en vele andere kwalen. Dat is al duizenden jaren bekend.

In de tuin trekt citroenmelisse bijen aan en het is een smaakmaker in vele gerechten. Het wordt soms ook als anti-muggen middel gebruikt.

Je kunt het gemakkelijk thuis kweken en het is winterhard en is ook verkrijgbaar als supplement. Het bevat natuurlijke anti-histamine dat bij verkoudheid en griep je sinussen laat opdrogen en de virusinfectie kan verminderen. 

 

Historie van citroenmelisse 

Gaius Plinius Secundus, beter bekend als Plinius de Oudere, (geboren in Rome 23 AD). Hij was een schrijver, natuurfilosoof en naturalist. Zijn boek Naturalis Historia overleefde het Romeinse Rijk en is het model van de hedendaagse encyclopedie. 

Dioscorides een Griekse arts, farmacoloog en botanicus die leefde van 40 tot 90 na Christus, schreef over citroenmelisse in zijn vijfdelige boek de "Materia Medica" Hierin stelt hij: "De bladeren en stengels ruiken naar citroen. ... Een afkooksel van de bladeren dat als drank wordt ingenomen of aangebracht is goed voor mensen die door schorpioenen zijn geraakt of door oogstspinnen of honden zijn gebeten.

Karel de Grote gaf opdracht om citroenmelisse in alle kloostertuinen te planten vanwege zijn schoonheid en geur. Er wordt gespeculeerd dat Karel wilde dat deze tuinen gevuld werden met citroenmelisse, omdat citroenmelisse in die tijd werd gebruikt om de jeugd te bevorderen.

Nicholas Culpeper zei: "Citroenmelisse maakt de geest en het hart vrolijk" Hij had zeker gelijk. Citroenmelisse wordt al eeuwenlang gebruikt om angst en stress te helpen genezen. Culpeper werd in  1616 geboren in Londen. Hij bestudeerde kruiden uitgebreid en bracht het grootste deel van zijn tijd buiten door met het catalogiseren van geneeskrachtige kruiden en planten. Culpeper was toegewijd aan het gebruik van kruiden om de ziekten van zijn patiënten te behandelen, net zoals moderne kruidendokters dat doen.

Paracelsus was een arts en alchemist uit de renaissance die een tonicum maakte van het kruid citroenmelisse, dat hij primum ens melissae noemde. Deze tonic werd gebruikt om de jeugd te vernieuwen en werd tot ver in de 18e eeuw gebruikt. Paracelsus, die zijn tijd ver vooruit was, pionierde met het gebruik van chemicaliën en mineralen in de vroege geneeskunde.  

Bron: cloverleaffarmblok.com

 

Wetenschappelijk onderzoek naar citroenmelisse

Er is een redelijke hoeveelheid wetenschappelijke studies naar citroenmelisse beschreven. De belangrijkste uitkomsten op het gebied van stress, angst en slapeloosheid volgen hierna.

Met een twee-weekse dagdosis van 600mg Cyracos® (een extract van citroenmelisse geproduceerd door Naturex) bleek: "Onze studie toont voor het eerst aan dat chronische toediening van Melissa officinalis L. stressgerelateerde effecten verlicht". Angst verminderde 15% en slapeloosheid verminderde 42%. Ook verbetert je stemming erdoor. 

Cases, Julien et al., Pilot trial of Melissa officinalis L. leaf extract in the treatment of volunteers suffering from mild-to-moderate anxiety disorders and sleep disturbances, Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism (2011) DOI 10.1007/s12349-010-0045-4

 

In een vergelijkend onderzoek tussen o.a. 500 mg citroenmelisse en 5 mg van een bekend antidepressivum gedurende 8 weken vonden de onderzoekers dat: "het effect van M. officinalis en L. angustifolia vergelijkbaar was met dat van fluoxetine [antidepressivum, zoals prozac] bij milde tot matige depressie". 

Araj-Khodaei, Mostafa et al., A double-blind, randomized pilot study for comparison of Melissa officinalis L. and Lavandula angustifolia Mill. with Fluoxetine for the treatment of depression, BMC Complementary Medicine and Therapies (2020) doi.org/10.1186/s12906-020-03003-5

 

Diabetes 2 Patienten die 700mg/d kregen, vertoonden "... een significante afname van de ernst van depressie en angst" Er waren geen belangrijke bijwerkingen geconstateerd.

Safari, Mostafa et al., The effects of Melissa officinalis on depression and anxiety in type 2 diabetes patients with depression: a randomized double-blinded placebo-controlled clinical trial, BMC Complementary Medicine and Therapies (2023) doi.org/10.1186/s12906-023-03978-x

 

In een studie met 80 patiënten met een duur van 8 weken, vonden de onderzoekers in Iran dat patiënten met angina pectoris (hartkramp), die 3 gram Melissa officinalis (MO) kregen: "[dat] de interventiegroep die MO-capsules kreeg, had een significante afname in scores van depressie, angst, stress en totale slaapverstoring, vergeleken met de placebogroep". 

Haybar, Habib et al., The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina, Clinical Nutrition ESPEN (2018), doi: 10.1016/j.clnesp.2018.04.015

 

Tenslotte over citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat veel als smaakmaker gebruikt wordt en diverse aandoeningen helpt verminderen. Het is simpel verkrijgbaar, goedkoop en de moeite van het proberen waard. Met 2 maanden zou je significant resultaat mogen verwachten bij een dagdosering van 500mg. Je kunt het als plantje, als supplement, als balsem en als thee krijgen. Je kunt het combineren met kamille, en/of haver (Avena sativa) voor een weldadige nachtrust.

Meer informatie over citroenmelisse

Artikel(en):

  • citroenmelisse - Annelies Gritter, huis-tuin en keuken A4-tje

Laatst bewerkt: 23-12-2023

PS. Wij hebben geen enkel belang bij welke leverancier van producten of diensten dan ook.