Bewerkt voedsel is giftig! 

Leestijd: ±35 minuten - dit artikel bevat schokkende informatie!

Ultra bewerkt voedsel is giftig en veroorzaakt ernstige, chronische ziekten, zowel lichamelijk als geestelijk.   

Wat zegt de wikipedia over ultra bewerkt voedsel?

Hoewel wij zelden tot nooit de wikipedia citeren, hebben we hier een uitzondering gemaakt (tekst oktober 2023) omdat de tekst spot on is:

"Ultrabewerkt voedsel (UPF) is een industrieel geformuleerde eetbare stof die is afgeleid van natuurlijk voedsel of gesynthetiseerd uit andere organische verbindingen. De resulterende producten zijn ontworpen om zeer winstgevend, handig en smakelijk te zijn, vaak door middel van levensmiddelenadditieven zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakstoffen.

De stand van het onderzoek naar ultraverwerkte voedingsmiddelen en hun effecten ontwikkelt zich snel vanaf 2023. Epidemiologische gegevens suggereren dat de consumptie van ultraverwerkte voedingsmiddelen in verband wordt gebracht met hogere risico's op bepaalde ziekten, waaronder obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Onderzoekers presenteren ultraverwerking ook als een facet van de aantasting van het milieu door de voedingsindustrie."

Wat is ultra bewerkt voedsel precies?

Tegenwoordig is steeds meer 'voedsel' ultrabewerkt. Dat is 'voedsel' dat door gebruik van bijvoorbeeld gemodificeerd zetmeel, invertsuiker, gehydrolyseerde eiwitisolaten of zaadoliën die zijn geraffineerd, gebleekt, ontgeurd, en gehydrogeneerd zijn. 

Daarnaast zijn er talloze bewerkingen op uitgevoerd, zoals toevoeging van sommige zeer kwalijke E-stoffen, extreme verhitting, verpakking in plastic met het uiterst giftige Bisfenol-A en bevat het resten van giftige schoonmaakmiddelen, pesticiden en ga zo maar door.  

Het probleem hierbij is dat er nog (te) weinig lange termijn onderzoek is naar de gevolgen van (ultra)bewerkt voedsel: we leven immers gemiddeld ruim 80 jaar momenteel. Het onderzoek dat over een periode van ±10 jaar liep, is echter al ronduit schokkend.

We weten ook dat vele chemicaliën, zoals bepaalde E-nummers, pesticiden, herbiciden, nitraten, oxalaten, zware metalen (o.a. kwik, lood, cadmium) en zo meer giftig zijn. Een menselijk lichaam is zo knap ontworpen, dat het behoorlijk veel gif dagelijks kan verwerken en uitscheiden. Maar de dagelijkse hoeveelheid stapelt zich op en het lichaam kan het niet meer (volledig) verwijderen.

Het komt neer op een langdurig stapeleffect van deze en andere stoffen zoals (groei)hormonen in vlees en planten, dioxines, PFAS, Bisphenol-A, medicijnresten e.d. Gedurende vele jaren eten we zwaar bewerkt voedsel met resten van schadelijke stoffen, en dat kan het lichaam niet meer reinigen. 

Combineer je dat met stress en verminderde weerstand, weinig of niet bewegen, dan lukt het na enkele jaren niet meer om je lichaam in goede conditie te houden en is de kans dat je ziek wordt groot.

Historie van bewerkt voedsel

Sinds de komst van de landbouw, zo'n 10-15.000 jaar geleden, hebben mensen voedsel bewerkt. Onze voorouders fermenteerden (essentieel voor alcohol en zuivel), maalden en bakten (brood en pasta) en ontdekten hoe ze vlees konden conserveren door het te zouten of pekelen. De vroege geschiedenis van voedselverwerking was zowel nuttig als smakelijk.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn erg slecht voor je gezondheid. Hoe is dit gebeurd? Dit zijn brouwsels van brouwsels, gemaakt van ingrediënten die al zeer geraffineerd zijn, zoals goedkope plantaardige oliën, meel, wei-eiwitten en suikers, die vervolgens worden opgeklopt tot iets smakelijkers met behulp van industriële toevoegingen zoals emulgatoren. Door steeds meer bewerkingsslagen, toevoegingen (o.a. E-nummers en suiker) en verhitting is iets gecreëerd dat de naam levensmiddel, niet meer waard is. Het blijft langdurig 'goed', kan langduring getransporteerd worden, is goedkoop en heeft wel 'smaak'. Maar het maakt ons ziek.

Enkele veelvoorkomende, schokkende voorbeelden

Als je bewerkte vleeswaren uit de supermarkt eet, zit daar altijd het conserveermiddel E-250 in: natriumnitriet. Dit is het natriumzout van salpeterigzuur, met als brutoformule NaNO₂. Het wordt gebruikt om het vlees langer te kunnen bewaren. Het remt de groei van de bacterie Clostridium botulinum, die botulisme veroorzaakt. Het verbetert ook de smaak en de kleur van het vlees. Het wordt door je lichaam afgebroken tot de giftige nitrosamines: veel onderzochte en zeer kankerverwekkende stoffen¹ (het zit ook in tabaksrook)

In het Material Safety Data Sheet¹ ervan lezen we over nitrosamine:  

  • Giftig bij opname door de mond, aanraking met de huid of bij inademing.
  • Veroorzaakt schade aan organen.
  • BIJ INSLIKKEN: Onmiddellijk een ANTIGIFCENTRUM of arts waarschuwen.

¹ SAFETY DATA SHEET Nitrosamine 5190-0489 Agilent Technologies Manufacturing GmbH & Co. KG Conforms to Regulation (EC) No. 1907/2006 

Realiseer je dat de EU toestaat dat E250, dat in je lichaam wordt omgezet in het giftige nitrosamine, aan ons voedsel mag worden toegevoegd! E-250 is verboden in babyvoedsel.

E250 is een sterke oxidator, dat is slecht voor je lijf. Het wordt verkregen door Natriumnitraat met lood (een zeer giftig metaal) te mengen. Dat impliceert ook dat er kleine resten van lood en loodoxide in kunnen zitten en dat maakt het nog giftiger. In een warm (endotherm) en zuur milieu, zoals je maag en darm, wordt er nitrosamine van gemaakt.

Als je zulke vleeswaren al eet, kun je het beste extra vitamine C (liposomaal) erbij slikken of een andere sterke antioxidant, om de oxidatieve werking ervan tegen te gaan.  

Enkele laatste opmerkingen omtrent nitrosamines:

  1. sterke antioxidanten, zoals vitamine C, resveratrol, NAC of glutation, gaan de schadelijke werking ervan tegen. Aanvulling hiermee is eigenlijk altijd zinvol.
  2. spinazie en andere bladgroenten bevatten veel nitrieten; echter door de hoge concentratie vitamine C wordt dit geneutraliseerd;
  3. nitrosamines zijn zeer veel onderzochte stoffen: ze veroorzaken vrijwel allemaal kanker en neurodegeneratie: in het onderstaande onderzoek kun je werking, gevolgen en tegenmaatregelen lezen en In uitgelicht staat een grafische samenvatting ervan. 

Xie, Yingfeng et al., N-nitrosamines in processed meats: Exposure, formation and mitigation strategies, Journal of Agriculture and Food Research (2023) doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100645

P.S. Inmiddels is er nieuwe wetgeving (Verordening (EU) 2023/2108) omtrent deze additieven, per 29 oktober 2023, waarbij voor vleeswaren een overgangstermijn van 24 maanden is bepaald. Maar, nog steeds mag het worden toegevoegd.

 

Melk uit een pak is zodanig extreem bewerkt, dat het amper vitamines en mineralen bevat en ook geen enzymen. Het is bovendien giftig. Je wordt er op den duur ziek van. Door op de link te klikken, lees je alles.

Witte chocolade is helemaal geen chocolade. Het bevat geen cacao poeder, maar heel veel suiker, cacao boter en melkpoeder met aroma's als vanille en lecithine.  

Nutella® bevat meer dan 50% suiker en heel veel oxalaat, alsmede kans op kankerverwekkende esthers (organische verbinding van de reactie van een zuur met alcohol of koolhydraten) door te hoge en te lange verhitting van palmolie. De EU heeft hier wel voor gewaarschuwd.

De lijst is lang, kijk maar op de eerste foto bij dit artikel.

Vrijwel alle sterk bewerkte kant-en-klaarmaaltijden bevatten extreme hoeveel heden zout (natrium), die na verloop van tijd tot hoge bloeddruk kan leiden, beroertes en hartproblemen, overconsumptie met overgewicht, en ziekten als diabetes en nierfalen.

Wat komt er hierover in het nieuws?

Je kunt het haast niet ontgaan zijn: dagelijks komen er heftige boodschappen over de zeer slechte kwaliteit van ons voedsel langs:

  • "Slechte voeding maakt ons ziek, steeds meer zorgen bij wetenschappers: 'Behandel voedselindustrie als tabaksindustrie'EenVandaag 18-09-2023 07:00 Zorg en leven Auteur Bart Hettema en Josefin Hoenders
  • "24 procent meer kans op hartaanval door ultrabewerkt eten: 'Vergroot risicofactoren'" RTL Nieuws 30 augustus 2023 16:54
  • "Wetenschappers waarschuwen: ultrabewerkt voedsel is mogelijk even verslavend als roken" VRT.BE di 24 okt 2023 05:48
  • "Alarm om bewerkt voedsel: verhoogde kans op hartaanval of beroerte" De Telegraaf, 28 augustus 2023

En zo zijn er honderden artikelen te vinden, met dezelfde strekking.

Gevolgen van eten van sterk bewerkt voedsel

  • sterk bewerkte voedingsmiddelen hebben een hoge dooreetfactor en verzadigen nauwelijks, waardoor je maar blijft eten en dik wordt;
  • ze veroorzaken kanker (zie details bij wetenschappelijk onderzoek);
  • de enorme overdaad aan suiker en het tekort aan vezels, voeden de ziekmakende bacteriën en hongeren de gezonde uit in je microbioom. Dat wordt in verband gebracht met diabetes, kanker, ontstekingen en huidklachten; het microbioom kan zelfs een grote invloed uitoefenen op onze mentale gezondheid;
  • je cognitieve vermogens (geheugen, verbale vaardigheden) verminderen. Volgens een recent groot (ruim 10.000 Brazelianen) en langjarig (6-10 jaar) onderzoek blijkt dat: "Een hoger percentage van de dagelijkse energieconsumptie van onbewerkte voedingsmiddelen werd in verband gebracht met cognitieve achteruitgang bij volwassenen"

    Gonçalves, Natalia Gomes et al., Association Between Consumption of Ultraprocessed Foods and Cognitive Decline,JAMA Neurology (2023) jamaneurol.2022.4397

Wetenschappelijk onderzoek naar bewerkt voedsel

In hoog tempo komt er meer en meer onderzoek naar voren, dat de enorm schadelijke effecten van (ultra)bewerkt voedsel onthult. Enkele grote en langdurige onderzoeken laten ongeveer hetzelfde beeld zien: 

In twee publicaties op basis van de NutriNet Santé studie: "In dit grote prospectieve onderzoek werd een toename van 10% in het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in het dieet in verband gebracht met een significante toename van meer dan 10% in het risico op algehele kanker en borstkanker.".

Gourd, Elizabeth, Ultra-processed foods might increase cancer risk, The Lancet Oncology (2018) https://doi.org/10.1016/S1470-2045(18)30184-0

Volgens dezelfde basisstudie NutriNet Santé¹: "verhoogt elke 10% extra van de calorieën uit ultra-bewerkte voeding de kans op kanker met ruim 10%".

¹ Fiolet, Thibault et al., Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort, BMJ 2018 doi.org/10.1136/bmj.k322

 

Een ander recent onderzoek uit 2022 liet zien dat: "De mogelijke mechanismen die aan deze associaties ten grondslag liggen, zijn niet helemaal duidelijk, maar ze kunnen te maken hebben met de obesogene eigenschappen van UPF's, alcohol inname en de blootstelling aan mogelijk kankerverwekkende bestanddelen zoals bepaalde voedingsadditieven en neovormige verwerkingscontaminanten. Het wereldwijde voedselsysteem speelt een belangrijke rol door de overconsumptie van BFP's te bevorderen en door de milieueffecten van hun productie (bijv. monoculturen, pesticiden, vervuiling en opwarming van de aarde), die op hun beurt het risico op kanker kunnen verhogen".

Kliemann, Nathalie et al.,Ultra-processed foods and cancer risk: from global food systems to individual exposures and mechanisms, British Journal of Cancer (2022) doi.org/10.1038/s41416-022-01749-y

 

Een recent zeer groot onderzoek (2023), met meer dan een half miljoen mensen uit de UK Biobank Study², gepubliceerd in het wetenschappelijke toptijdschrift The Lancet, liet zien dat: "elke toename van 10% in het gebruik van UPF werd in verband gebracht met een toegenomen sterfte aan algehele kanker van 6%, borstkanker van 16% en eierstokkanker van 30%". 

² Chang, Kiara et al., Ultra-processed food consumption, cancer risk and cancer mortality: a large-scale prospective analysis within the UK Biobank, 

Tenslotte over bewerkt voedsel

Het is volkomen duidelijk, dat het ultra-bewerkte voedsel giftig is en je er kanker van kunt krijgen. Andere ziekten, zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaat ziekten, laten eveneens een verband zien. Schrap het uit je leven en ga over op meer lokaal geproduceerde voeding en rauwe melk. Daar doe je je lijf een groot plezier mee. En dat van je huisgenoten en/of kinderen. De laatste groep is er nog veel gevoeliger voor en wordt in de regel ook al langer blootgesteld aan deze giftige afvalproducten. Het klinkt allemaal fors, maar de wetenschap heeft het inmiddels ruimschoots bevestigd: bewerkt voedsel is een giftig afvalproduct. 

Meer informatie over bewerkt voedsel

Website(s):

Boek(en):

  • De voedselfuik - Chris van Tulleken (2023) Boek over de verwoestende effecten van ultrabewerkt voedsel. Hij is hoofddocent aan het University College London en presenteert het populaire programma's over eten in Engeland. 

  • Diabetes type 2? Maak jezelf beter! - prof.dr. Hanno Pijl en Karine Hoenderdos (2016) Een vroegtijdige diagnose, behandeling en leefstijlaanpassingen kunnen diabetes type 2 voorkomen en zelfs terugdraaien, aldus de auteurs.
  • Spoon-Fed: Why almost everything we've been told about food is wrong - prof.dr. Tim Spector (2022)

  • The Diet Myth: The Real Science Behind What We Eat - prof.dr.  Tim Spector (2021)

  • The Jungle - Upton Sinclair (1905!) Novelle van de vleesindustrie in Chicago, begin vorige eeuw. Toen al onthutsend en ziekmakend.
  • Toxic Superfoods: How Oxalate Overload Is Making You Sick--and How to Get Better - Sally K. Norton (2022)

  • Ultra-Processed People: Why Do We All Eat Stuff That Isn’t Food … and Why Can’t We Stop? - prof.dr. Chris van Tulleken (2022)

Artikel(en):

  • Beginners’ Guide To Undoing Oxalate Overload - Sally K. Norton (March 25, 2019)

  • How processed foods became so unhealthy - William Park, BBC (9th June 2021)

Video's:

  • youtube.com/watch?v=rKMRG4mc6ec  door prof.dr. Chris van Tulleken en prof.dr. Hanno Pijl (LUMC) korte, pakkende video over ultra bewerkt voedsel; EenVandaag 24 september 2023.

Laatst bewerkt: 26-02-2024