Alcohol drinken en de gevolgen ervan

Leestijd: ± 10 minuten

17% van alle Nederlanders heeft problematisch alcoholgebruik en   8,5% van de Nederlandse bevolking is een zware drinker.¹

Het drinken van alcohol in Nederland is een sociaal en maatschappelijk probleem. Er is, mede daardoor, veel ervaring, zowel medisch als met supplementen en met therapie, om mensen te helpen stoppen met drinken. Ook is het mogelijk een door alcohol aangetaste lever te herstellen.

¹ Afkickkliniekwijzer.nl 

Historie alcoholmisbruik

Rond 1830 bereikte het alcoholmisbruik in Nederland haar hoogtepunt. Gemiddeld werd er toen jaarlijks zo’n 8 tot 10 liter pure alcohol per hoofd van de bevolking gedronken. Overmatig alcoholgebruik werd in deze tijd dan ook een groot maatschappelijk probleem. Door de industriële revoluties en de groei van de steden en de arbeidersklasse, waren de leefomstandigheden van veel arbeiders erg slecht geworden. Hierdoor grepen veel mensen, voornamelijk mannen, naar de fles. Het welbekende beeld van de man die zijn loon in de kroeg krijgt uitbetaald en het hier vervolgens ook meteen weer uitgeeft, is hier een voorbeeld van. 

Bron: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/alcoholgebruik-in-nederland-vanaf-de-19e-eeuw

Betekenis en gevolgen van veel alcohol drinken  

Natuurlijk kun je het gewoon lekker vinden. Echter, als je chronische drinker bent, is smaak meestal van klein belang: de kick van de roes, daar gaat het om. Je wilt iets onderdrukken of (even) vergeten. Echter, de gevolgen ervan zijn verstrekkend en hebben vaak een destructieve uitwerking op de drinker, zijn omgeving en onze samenleving (zie grafiek). De meestal zware onderliggende psychische problemen kun je dan beter bij de horens vatten, met adequate hulp.

Gevolgen van overmatig drinken 

De gevolgen van lang te veel alcohol drinken voor de volwassen drinker zijn o.a. een alcoholbuik, gewichtstoename, leverziektes, slaapproblemen, conditie vermindering, slechter eten, minder bewegen, depressieonderdrukking van je immuunsysteem en vele mogelijke overige gevolgen (zie o.a. de grafiek). Ook vindt er altijd hersenbeschadiging plaats. Meestal verslechtert je gezondheid er aanzienlijk door en is er een verhoogde kans op een beroerte of dementie.

Er treden tekorten op aan vitaminen (met name A, B, D, en E) en van micronutriënten, zoals magnesium, zink, en selenium. Hierdoor verslechtert je gezondheid. Ook wordt het belangrijke co-enzym Q10 er door afgebroken.

Voor de omgeving kunnen het gezin, werk en relaties er onder lijden. Maar ook kan er gemakkelijker criminaliteit ontstaan en kunnen de maatschappelijke kosten van hulp en eventuele verpleging fors oplopen.

Vaak is onvoldoende duidelijk bij mensen die antidepressiva gebruiken, dat alcohol de werking ervan kan neutraliseren. Ook wordt bij alcoholgebruik de werking van benzodiazepines versterkt. Dit geldt voor meerdere medicijnen, dus raadpleeg altijd een arts.

Stoppen met drinken

Het stoppen van langdurig en fors alcohol drinken is voor de meeste mensen erg moeilijk tot onmogelijk. Je lichaam went er zo aan, dat je verslaving sterker wordt dan je gedrag en gedachten.

Als je serieus wilt stoppen, kun je het beste begeleiding zoeken bij een gerenommeerde GGZ. Goede psychotherapeutische begeleiding kan een groot verschil maken. Daarnaast krijg je waarschijnlijk te maken met stevige onthoudingsverschijnselen. Die kunnen met medicijnen behandeld worden (traditioneel) of met supplementen.

MEDICATIE

Medicatie bestaat veelal uit valium (diazepam, een benzodiazepine) en tranxène (chloorazepam, idem) voor enkele weken (ze zijn zelf ook verslavend). Ook lorazepam wordt regelmatig ingezet, dat blijft wat langer in je lichaam actief. Campral (acamprozaat, ter voorkoming van hernieuwd alcoholgebruik) en Selincro (nalmefeen, om de drang naar hernieuwd alcoholgebruik te verminderen) kunnen helpen om terugval te voorkomen. Soms wordt antabuse gegeven, die je lichaam ziek maakt bij alcoholgebruik (voor een korte tijd). Ook haloperidol wordt gebruikt om een alcoholdelier (contactverlies met je omgeving, meestal door een lucide en heel rare dagdroom) te beperken. Ze hebben bijna allemaal soms stevige bijwerkingen, maar hier is dat wellicht minder erg als het stoppen met drinken lukt. Wij zijn er geen voorstander van, omdat de meeste medicijnen een delier kunnen veroorzaken of vergroten, waardoor potentieel nog meer hersenschade kan ontstaan. Supplementen zijn een stuk veiliger, als het daarmee lukt natuurlijk.

SUPPLEMENTEN

Supplementen als 5-HTP kan, liefst in combinatie met de aminozuren D-fenylalanine en L-glutamine, kunnen de ontwenningsverschijnselen van alcohol verminderen*.

Vitamine CD3 en B1 zijn belangrijk om er dagelijks aan te vullen. Ook magnesium helpt erbij en zink. Voor de dosering zie bij het supplement zelf. Je kunt met behulp hiervan en een goede begeleiding stoppen met drinken. Quercetine beschermt je tegen alcoholgeïnduceerde oxidatieve beschadiging van levercellen. Acetyl-L-Carnitine is lichaamseigen en beschermt je hersenen tegen de gevolgen van alcohol.

Voor alcoholisten heeft co-enzym Q10 een speciaal effect op de lever. Alcoholisten die als gevolg van hun verslaving een vervette lever ziekte of cirrose hebben, kunnen co-enzym Q10 gebruiken om de ziekte te keren en de lever te regenereren. Leverregeneratie is essentieel voor alcoholisten om hun algemene gezondheid te herstellen¹.  

Ook heeft het Japanse supplement AHCC goede eigenschappen om de  lever te ondersteunen bij overmatig alcoholgebruik. Uit onderzoek² ³ blijkt dat AHCC middels adenosine de stikstofmonoxide in de lever verbetert.

Jukić, Prof.dr. Tomislav et al., The use of a food supplementation with D-Phenylalanine, L-Glutamine and L-5-Hydroxytriptophan in the alleviation of alcohol withdrawal symptoms, Collegium Antropologicum, 201135 (2011) 4: 1225–1230.

¹ Chen, Shen et al., CoQ10 Promotes Resolution of Necrosis and Liver Regeneration After Acetaminophen-Induced Liver Injury, TOXICOLOGICAL SCIENCES, 185(1), 2022, 19–27 doi.org/10.1093/toxsci/kfab123

² Matsui, dr. Yoichi et al., Improved prognosis of postoperative hepatocellular carcinoma patients when treated with functional foods: a prospective cohort study, Journal of Hepatology, 2002 Jul;37(1):78-86. doi: 10.1016/s0168-8278(02)00091-0.

Tanaka, Yoshito et al., Adenosine, a hepato-protective component in active hexose correlated compound: Its identification and iNOS suppression mechanism, Nitric Oxide, Nitric Oxide 40 (2014) 75–86 http://dx.doi.org/10.1016/j.niox.2014.05.007

³ Kim, Prof.dr. Hyangkyoung, Jung-Ha Kim, Jee-Aee Im, Effect of Active Hexose Correlated Compound (AHCC) in alcohol-induced liver enzyme elevation, Journal of nutritional science and vitaminology, 2014. 

Tenslotte over te veel alcohol drinken

Het langdurig drinken van te veel alcohol is onverstandig voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid en ook voor de (potentiële) maatschappelijke gevolgen ervan. Het is verstandig om daar aan te (gaan) werken om de invloed te beperken of te stoppen.

Meer informatie over alcohol drinken

Website(s):

  • afkickkliniekinfo.nl (informatieve site over verslavingen, klinieken en geestelijke gezondheidszorg)
  • afkickkliniekwijzer.nl (onafhankelijk platform met informatie over verslavingen en verslavingsklinieken. Ze biedt veel informatie en een compleet overzicht van Nederlandse behandelcentra)
  • Jellinek.nl (oudste instelling in Nederland voor verslavingsproblematiek)
  • https://www.niaaa.nih.gov/ (Het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism heeft als doel het genereren en verspreiden van fundamentele kennis over de effecten van alcohol op gezondheid en welzijn, en het toepassen van die kennis om de diagnose, preventie en behandeling van alcoholgerelateerde problemen, Engelstalig)
  • trimbos.nl (onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid)

Boek(en):

  • Alcoholverslaving ziek van ontkenningGerard van der Doelen (2002) Boekje voor mensen in de omgeving van de verslaafde;

  • Alcoholverslaving: denkstoornis, aangeleerd, stoornis in de hechting – Robert Lee (2015) controversieel boekje uit de praktijk;

  • Liver Regeneration - dr. Pedro M. Baptista (2012)

  • Succesvol minderen of stoppen met alcohol Ex-alcoholist helpt je van je verslaving af - Michael Niclaus (2019);

  • The Vitamin Cure for Alcoholism: Orthomolecular Treatment of Addictions - Abram Hoffner & Andrew W. Saul (2009)

  • Zin van het leven en alcoholverslaving: Productie voor Geestelijke Gezondheidszorg – Ivando Silva Jr. en Violante Braga (2020);

Artikel(en):

  • Exploring Alcohols Effects on Liver Function - dr. Jacquelyn J. Maher, M.D (1997) Ietwat verouderd, maar fraai overzicht.

Laatst bewerkt: 19-01-2024