Suiker: verslavend en ziekmakend

Leestijd: ±25 minuten

Ons moderne voedsel bevat vaak extreme hoeveelheden geraffineerde suiker. Vooral kant-en-klaar maaltijden, frisdranken, maar ook brood, toetjes en noem maar op. De hoeveelheden die mensen en vooral kinderen binnenkrijgen, zijn beslist zorgwekkend en leiden tot vele ziekten.

Overgewicht, nierfalen en vele, vele andere ziekten worden er door veroorzaakt en/of verergerd. Let daarom goed op je suiker inname. Lees eens goed wat er op de verpakking staat. Veel chocomel bevat meer dan 50% (!) suiker. Pepdrankjes, alcoholvrij bier en veel frisdranken bevatten eveneens enorme hoeveelheden ervan. En, helaas zijn (kunstmatige) suiker vervangers niet veel beter en kunnen soms juist tot nare ziekten leiden, zoals diabetes of kwikvergiftiging.

Historie van suiker

De historie van suiker heeft er toe geleid dat we nu onvoorstelbare en ongezonde hoeveelheden ervan eten. De Sugar Act uit 1764 heeft er mede voor gezorgd dat de financiele belangen van Engeland werden veiliggesteld na de zeven jarige oorlog via een belasting op suiker. Het belang van suiker is diepgeworteld in de V.S. Inmiddels stimuleert en beschermt de regering van de V.S. haar nationale suikerproductie en consumptie alsof het een planeconomie is.

De lobby van suikerproducenten (via de Sugar Research Foundation) is zo groot, dat ze wetenschappers hebben omgekocht¹ in de jaren 60 en 70 (JAMA, 2016²). Ondanks de dramatische kosten van ziekten, veroorzaakt door de gigantische suikerconsumptie (90% van de Amerikanen eet en drinkt veel teveel suiker), geschat op vele tientallen miljarden, blijft zij de kleine groep producenten steunen, die tezamen zo'n $12 miljard (2020) omzetten per jaar.

"Dit onderzoek suggereert dat de suikerindustrie in 1965 haar eerste onderzoeksproject naar hart- en vaatziekten sponsorde om vroege waarschuwingssignalen dat suikersuikerconsumptie een risicofactor was voor hart- en vaatziekten te bagatelliseren".

Onderzoekers publiceerden in JAMA op basis van vrijgegeven interne industrie documenten: "De vereniging [Sugar Research Foundation (SRF)] betaalde het equivalent van meer dan $48000 in dollars van vandaag aan 3 voedingsprofessoren - niet minder dan aan Harvard - om een onderzoek te publiceren dat het bewijs zou weerleggen dat suikers in verband brengen met hart- en vaatziekten".

¹ Domonoske, Camila 50 Years Ago, Sugar Industry Quietly Paid Scientists To Point Blame At Fat, NPR, SEPTEMBER 13, 20169:59 AM ET

² Kearns, Cristin E. et al., Sugar Industry and Coronary Heart Disease ResearchA Historical Analysis of Internal Industry Documents, JAMA (2016) doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394

Consequenties van teveel suiker

We weten meestal wel dat je dik van suiker wordt en dat het niet goed is. Maar dat suiker je immuunsysteem aantast, weten we niet. Suiker beperkt de functie van je witte bloedlichaampjes, en het bevordert de groei van virussen en bacteriën, alsmede die van kankercellen. 

Kijk eens naar alternatieven: geraffineerde suiker kun je vervangen door stevia. Het plantje is tegenwoordig weer vrij verkrijgbaar en kun je op je vensterbank kweken. De kreet op de verpakking “bevat geen suiker” moet je omzichtig benaderen: veelal wordt er i.p.v. suiker HFCS (een in beginsel natuurlijke suiker) gebruikt (bijv. in cola's). Echter, laboratoriumonderzoek laat nog te vaak zien dat bij de kunstmatige productie ervan sporen van kwik (het meest giftige metaal ter wereld) worden aangetroffen, die in het productieproces worden gebruikt: "Met andere woorden, we vonden totaal kwik in alle voedingsmiddelen en dranken waarin HFCS routinematig wordt gebruikt".

Wallinga, M.D, David, Mercury and High Fructose Corn Syrup: Frequently Asked Questions, 2008/9.

Dufault R. et al., Mercury from chlor-alkali plants: measured concentrations in product sugar. Environmental Health. (2009) doi:10.1186/1476-069X-8-2

Wallinga D, et al., Not so sweet: Mercury and high fructose corn syrup. Institute for Agriculture and Trade Policy. 2009. Available at: www.iatp.org.

 

Verder kan teveel suiker leiden tot insulineresistentie (dat weer kan leiden tot diabetes type 2), hoge triglyceriden (die weer kunnen leiden tot aderverkalking en hart- en vaatziekten, leververvetting en lager HDL cholesterol en gevaarlijk laag LDL cholesterol. Het veroorzaakt ook ontstekingen. Te veel suiker leidt tot een significante hogere kans op hartziekten en hartaanvallen.

Het ruïneert de gezondheid van onze kinderen al in een vroeg stadium en is verslavend. Overzicht van veel voorkomende consequenties van een te grote suikerinname:

  • aderverkalking
  • depressie
  • stemmingswisselingen
  • prikkelbaarheid
  • diabetes
  • hyperactiviteit
  • angst
  • paniekaanvallen
  • mineralen tekorten
  • overgewicht
  • bijnieruitputting
  • hypoglykemie
  • hartziekten
  • candida overgroei
  • verhoogd cholesterolgehalte
  • chronische vermoeidheid

Kortom, het is aan te raden om je suikerconsumptie drastisch te verminderen.

Wetenschappelijk onderzoek naar suiker  

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar suiker. Globaal zijn de conclusies steeds gelijk: we worden er ernstig ziek van en vermindering ervan zal onze gezondheid verbeteren.

Amerikaanse onderzoekers berekenden dat: … een vermindering van 20% in de inname van toegevoegde suikers de prevalentie van leververvetting, -ontstekingen, -cirrose, -kanker, obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten zal verminderen, eveneens met ±20%over 20 jaar

Vreman, Rick A. et al., Health and economic benefits of reducing sugar intake in the USA, including effects via non-alcoholic fatty liver disease: a microsimulation model, BMJ Open(2017) doi:10.1136/bmjopen-2016-013543

 

Amerikaanse onderzoekers schreven dat kunstmatige zoetstoffen (NAS – non-caloric artificial sweeteners), een van de meest gebruikte toevoegingen aan ons eten en drinken, je glucose intolerantie verslechteren via disbioses: een verslechtering van je microbioom, en daarmee je immuunsysteem verslechtert in het prestigieuze tijdschrift Nature: deze toename in de consumptie van NAS samenvalt met de dramatische toename van de obesitas- en diabetesepidemie. Onze bevindingen suggereren dat NAS mogelijk direct hebben bijgedragen aan het versterken van de epidemie die ze zelf bedoeld waren om te bestrijden

Suez, Jotham et al., Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gutmicrobiota, Nature (2014) doi:10.1038/nature13793

 

Italiaanse onderzoekers vonden dat: Obesitas en mondaandoeningen lijken allebei verband te houden met de inname van toegevoegde suiker.” en “Het verhogen van het totale aantal slaapuren zou ook gunstig zijn voor obesitas en cariës” aldus een ander gerefereerd onderzoek¹.

Delli Bovi, Anna Pia et al., Obesity And Obesity Related Diseases, Sugar Consumption And Bad Oral Health: A Fatal Epidemic Mixture, Translational Medicine (2017)

¹Alqaderi H. et al., Effect of sleep and salivary glucose on gingivitis in children, Journal of Dental Research (2016).

Rol van de overheid (in de V.S.)

Het Cato Institute publiceerde een lezenswaardig en vernietigend artikel over het U.S. Suiker programma en schetst de kwalijke rol van de overheid: “Bijna sinds de stichting van de republiek zijn er al invoerbelemmeringen voor suiker; in 1789 werd er voor het eerst een invoerheffing op dit product ingesteld” en “De federale overheid, de belangrijkste handhaver van het land om concurrentiebeperkende acties een halt toe te roepen, bevindt zich tegelijkertijd in de positie van kartelleider”.

Grabow, Colin Candy-Coated Cartel, Time to Kill the U.S. Sugar Program, Policy Analysis, Cato Institute (2018).

Tenslotte over suiker  

Er zijn zoveel ernstige risico's verbonden aan teveel suiker, dat wil je gezond blijven, je suiker grotendeels uit je dieet moet schrappen, omdat het bijna overal in zit en in werkelijk enorme hoeveelheden. Dat kan vrijwel alleen als je zelf je eten en drinken bereid, zonder deze ingrediënten. 

Meer informatie over suiker  

Website(s):

  • cato.org (Cato Institute - een libertarische denktank)
  • iatp.org (Institute for Agriculture & Trade Policy; tik op het zoekveld 'sugar' in en je weet niet wat je leest...)
  • wsro.org (Een kenniscentrum voor de wetenschap van suikers en gezondheid - het is de belangenorganisatie voor de suikerindustrie, die vele zaken uit hun verband trekt ...)

Boek(en):

  • Good Sugar Bad Sugar: Eat yourself free from sugar and carb addiction - Allen Carr en John Dicey (2016)

  • The Blood Sugar Solution: The Bestselling Programme for Preventing Diabetes, Losing Weight and Feeling Great - dr. Mark Hyman (2012)

  • The Real Truth About Sugar-- Dr. Robert Lustig's Video Lecture "Sugar: The Bitter Truth": Health Effects of Our Sugar Addiction - Samantha Quinn (2011)

Laatst bewerkt: 20-3-2024