Lichamelijke pijn

Leestijd: ± 10 minuten

Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Niemand wil eraan. Toch is het een signaal van het lichaam, dat vraagt om onderzocht te worden. Qua oorzaak en qua oorsprong. En ook om daadwerkelijk te helen i.p.v. alleen symptomen te bestrijden.

Er is een scala aan pillen vrij verkrijgbaar, maar meestal zitten daar op termijn flinke bijwerkingen aan vast, waarvan men zich onvoldoende bewust is. Ook omdat pijnstillers vrij verkrijgbaar zijn, denken je dat het zo'n vaart niet zal lopen, maar dat blijkt nogal eens onjuist. NSAIDs vliegen over de toonbank, kosten amper iets, drukken de pijn soms prima weg, maar worden vaak te lang en te veel gebruikt, soms met hele nare gevolgen, als acute ziekenhuisopnamen.

Oorzaken van pijn

Er zijn ook heel veel soorten pijn, maar die vallen grotendeels buiten dit bestek. Wel onderscheiden we 'gewone' acute pijn (bijv. bij jezelf stoten, kiespijn hebben of overbelasting van een spier), neuropathische pijn (zoals zenuwpijn bijv. bij diabetici in hun handen en voeten) en ontstekingspijnen (zoals bij artrose of bursitis).

Echter dat woede een lichamelijke pijn in je lage rug kan veroorzaken, is bij mensen én artsen/specialisten niet of nauwelijks bekend. Laat staan dat je totale mentale gesteldheid, incl. stress, een grote invloed kan hebben op je pijnoorzaak en pijnbeleving, is nog minder bekend. 

Traditionele pijnbestrijding

De medische specialistische wetenschap en praktijk van pijnbestrijding is in Nederland zeer omvangrijk. Je hoeft meestal niet te lijden. Toch zijn vele groepen mensen er niet altijd mee geholpen, zoals vele diabetici, of de bijwerkingen van medicijnen wreken zich. Vooral bij de zogenaamde COX-2 remmers, een groep NSAIDs. Of combinaties van medicijnen bijten elkaar. Maar er is tegenwoordig zoveel meer bekend.

In Nederland zijn er vele door de NVA erkende pijncentra bij ziekenhuizen. Een overzicht is op te vragen via anesthesiologie.nl en kan je wellicht helpen. Via het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) kun je informatie krijgen over o.a. het goed afbouwen van pijnmedicatie. 

In Nederland beginnen we typisch met paracetamol, dan een NSAID en dan tramadol. Voor zeer ernstige en specifieke pijn, zijn er vele verdere behandelmogelijkheden. En regelmatig weet de arts of specialist geen oplossing meer. Raadpleeg steeds een arts. 

Alternatieve pijnverlichting

Er zijn honderden goede, natuurlijke pijnverlichters beschikbaar, van gewoon tot supersterk, waar velen baat bij hebben, meestal zonder de vervelende bijwerkingen. We noemen er hier een paar.

Prialt is een extreem sterke pijnstiller, wel 100x sterker dan morfine, afkomstig uit gif van een slak. Voor kankerpatiënten is er in Zeist een kliniek, waar met een pompje intrathecaal in wordt verdoofd. Het bestaat nog niet zo lang, is zeer beperkt 'leverbaar' (er is een kleine operatie voor nodig) en peperduur, maar toegestaan in Nederland en België.

Groenlipmossel is inmiddels aan populariteit aan het winnen en wetenschappelijk bewezen qua werking.

PEA is wel enigszins bekend in kringen van pijnbestrijding, maar amper erbuiten, ondanks dat het door een Nobelprijswinnaar is ontdekt. Het kan goed helpen bij neuropathische pijnen.

Cannabis wordt door tienduizenden mensen met succes gebruikt voor pijnstilling. Het heeft vrijwel alleen maar positieve bijwerkingen, is gemakkelijk verkrijgbaar, ook de variant met THC.

Tens-programma's op een zapper kunnen mensen soms snel helpen. Er zijn kleine units in de handel, maar ook fysiotherapeuten hebben soms een professionele machine staan.

TCM/acupunctuur heeft een goede staat van bewezen diensten. Er is heel veel mogelijk, tegen soms zeer lage kosten en het wordt meestal vergoed door de (aanvullende) verzekering.

Veel meer informatie kun je vinden in de Alternative Pain Treatment Directory.

De mogelijkheden houden hier niet op. Ook mentaal kan men pijn 'bestrijden' (=doorvoelen en accepteren) en soms zelfs volledig helen. 

Tenslotte over pijn

Neem langdurige pijn altijd serieus. Het kan een hele reis zijn om uit te zoeken wat voor jou goed werkt, maar wij denken dat dat alleszins de moeite waard is om de werkelijke oorzaak te ontdekken en niet alles te onderdrukken met medicatie. Jij ook? 

Meer informatie over pijn

Website(s):

Boek(en):

  • Emotie als Medicijn Hoe emoties kunnen leiden tot aanhoudende lichamelijke pijn - Nienke Feberwee (2020)

  • Healing Back Pain, The Mind-Body Connection, John Sarno (2001);

  • The Mindbody Prescription, Healing the Body, Healing the Pain, Dr. John E. Sarno (1998);

Laatst bewerkt: 20-01-2024