Je innerlijk gewonde kind

Leestijd: ±15 minuten

Je innerlijk gewonde kind is je verloren schat

Ieder kind heeft het recht om zich veilig, geborgen en beschermd te voelen. Maar voor velen is dit niet zo (geweest). Het kind kan een emotioneel onveilige jeugd gehad hebben. Hierdoor ontstaan vrijwel altijd stoornissen van onverwerkte trauma's (je ego beschermt je daarvoor door het niet te willen voelen) met uitingen van woede, latente haat (die via bijv. pesten geuit wordt), perfectionisme (meestal een angststoornis), onderdrukking van emoties of verlatingsangst e.d. Hiervan ben je je zelden tot nooit bewust.

Maar ze komen vooral en fors naar boven in liefdesrelaties, die er vaak op stuk lopen. Dan is de grote vraag of de les geleerd wordt. Voor de 'redding' van de relatie of voor een toekomstige relatie. Of het proces herhaalt zich... net zolang totdat je je er bewust van bent.

Vrijwel iedereen heeft een of meerdere innerlijk gewonde kinderen. Een gewond innerlijk kind is een traumatische ervaring, waarvan je je niet goed bewust bent en die momenteel nog steeds jouw (kind)reactie bepaalt als zo'n situatie zich nu voordoet. Automatisch. Onbewust. Het zijn geconditioneerde reflexen. 

Ontstaan van een innerlijk gewond kind

Een innerlijk gewond kind ontstaat door een trauma in je kinderjaren, soms al in de baarmoeder of op je eerste levensdag. Voorbeelden zijn: je bent na je geboorte een tijdje bij je moeder weggehaald in het ziekenhuis omdat er een probleem met je was  - dat leidt meestal tot verlatingsangst; je bent als kind ingeprent dat je niet mag huilen en niet zwak mag zijn - dat leidt veelal tot niet accepteren van emoties en dus fysieke en psychische problemen; of een of twee ouders waren er niet echt voor je: ze waren koud, afstandelijk, hadden geen tijd en knuffelden niet met je - je voelde je genegeerd, je vraagt weinig en huilt amper waardoor je geen verbinding (meer) durft te maken: het doet te zeer (je bent immers altijd afgewezen) of je krijgt een enorme uitingsdrang: je schreeuw(t) om aandacht.

Zo zijn er vele patronen, die op latere leeftijd jouw gedrag 'dicteren': het is een automatische reactie, een soort bevroren gedrag. Je zou ook een andere reactie kunnen kiezen, nu je volwassen bent en dingen hebt geleerd. Ja, dat kan echt!

Gevolgen van een innerlijk gewond kind

Omdat je je niet ten volle bewust bent van je patroon van automatische reactie en je nog steeds als het jonge kind reageert (kinderlijk, want je wist toen niet beter - en nu nog steeds niet) kom je daardoor meestal in de problemen.

Als nu iemand jouw 'rode knop' indrukt, reageer je eigenlijk als het kind van toen. Dat kan heel vervelend zijn voor je omgeving, maar vooral voor jou. Terwijl dat meestal niet -meer- nodig is: je bent immers volwassen en hebt nieuwe zaken geleerd waardoor je een rustige, uitgestelde reactie kunt kiezen, zonder dat je overweldigd wordt door die heftige emoties van toen. Als je jezelf er tenminste bewust van bent.

Ja, dat is mogelijk, te leren en het ook gewenst. Al die nare gevoelens mag je laten vallen. Gevoelens kun je kiezen en uiteindelijk helemaal loslaten. Emotioneel Freedom Techniek (EFT) kan daar bijvoorbeeld bij helpen, maar er zijn ook vele andere mogelijkheden, zoals psychotherapie.

Een simpele oefening voor wat inzicht

Om iets te ervaren van loslaten en niet direct automatisch reageren, kun je oefenen om dingen te zien om zichzelf. Dus zonder jouw relatie ertoe, zonder oordeel, smaak, goed- of afkeuring e.d. Dat valt niet mee! Let maar eens op hoeveel subtiele emoties en oordelen je hebt, op het kleinste dingetje: een gevallen blad, een kleur, een vergezicht. Eigenlijk heb je ze altijd. Dat komt omdat je je denkgeest niet hebt getraind. Steeds weer kijk je er naar als oefening, zonder er iets van te vinden. Door te oefenen zonder relatie ermee, wordt je je beter bewust van wat je de hele dag doet en kan het je langzaam rust brengen, door er niets meer van te vinden. Doe het een paar weken, en ga na wat het met je doet! Daarna begin je met mensen, eerst die veraf van je staan en dan die nabij zijn. (Een dagboekje bijhouden is handig).

Dit is geen oplossing voor de meesten van ons, maar wel een stap in de goede richting. Loslaten, loslaten en nog eens loslaten. Dat schept ruimte en rust. Daarmee maak je een begin om je ego (= gecontitioneerde zelf) te temmen. Omdat dat ego altijd iets ergens van vindt, vanuit de (onbewuste) overlevingsmodus waar het permanent in verkeert.

Soorten innerlijk gewonde kinderen

Er zijn enorm veel soorten innerlijk gewonde kinderen. Trauma's van verlatingsangst, geestelijke dwang of pressie, emotioneel niet beschikbare ouder(s), misbruik, niet zwak mogen zijn, geestelijk en lichamelijk misbruik, onderdrukking of forcering om uit de kast te komen enz.  Hoe het ook is, beginnen aan je ont-wikkeling (=afwikkeling) van je emoties is dan de aangewezen weg.

Het proces van heling

Soms is het is alsof je aan het koorddansen bent, en op het punt staat te vallen. Je probeert vast te houden, geaard te blijven, maar langzaam, beetje bij beetje, realiseer je je dat jij en/of je relatie uit elkaar valt. Je bent er verdrietig over, maar je lijkt er niets aan te kunnen doen. In de tussentijd moet je onthouden dat net wanneer dingen eruit zien alsof ze uit elkaar vallen, ze eigenlijk op hun plaats vallen - de goddelijke plaats die ze zouden moeten zijn voor alle betrokkenen. Wanneer je in de 'tussentijd' bent, ben je in een tijd van helende voorbereiding. Je wordt voorbereid op een van de grootste ervaringen in je leven – onvoorwaardelijke liefde. In de tussentijd moet je bereid zijn om het proces van het voelen van vage verwarring en hulpeloosheid te doorstaan. Vergeet niet dat de tussentijd geen permanente toestand is. Het is een genezingsproces*. En genezing kan alleen maar plaatsvinden vanuit of door de pijnlijke wond.

Je kunt er soms diverse 'technieken' en 'oplossingen' bij gebruiken, om stukken te helen en los te laten. EFT, en vele andere methoden en zelfs het Hawaïaanse Hoʻoponopono (een simpel gebed van vier regels) kunnen daarbij helpen. Maar ook praten en jezelf bewustworden kan een hele belangrijke stap daarin zijn, zeker voor nuchtere Westerlingen. 

Misschien helpt het volgende gezegde een beetje: het meest hele hart is een gebroken hart... dat kun je concreet ervaren in een ernstige relatiebreuk of scheiding. Als je je er van bewust bent. Juist hier geldt dat je dan door je pijnlijke wond je ernorme zelfliefde kunt ervaren.

Omdat er vele gewonde kinderen onder ons zijn, is er veel werk te doen, vooral als je merkt dat je er last van hebt: gebroken relaties, emotionele uitbarstingen, woedeaanvallen en meer. Het goed nieuws is, dat dit gedrag waarneembaar is en meestal ook bekend. Daardoor weet jij of je begeleider ongeveer welk trauma er onder zou kunnen liggen en kun je beginnen aan verwerking, vrijwel altijd met hulp. Liefst iemand met concrete en soortgelijke levenservaring op dit gebied.

Dit kan beginnen met praten (de taal van volwassene), maar veel belangrijker is voelen (de taal van het innerlijk gewonde kind). Diep voelen. Een innerlijk kind weet niet waarom, maar kan wel voelen waarom. Jij kunt daar via gevoel en emoties mee praten, geloof het of niet.  

Hoewel er heel goede boeken zijn, is begeleiding wel belangrijk. Omdat je soms op onverwachte zaken stuit, gemakkelijk opgeeft of het (even) niet meer ziet zitten. En vooral om te (leren) voelen. En niet iedereen is een lezer. Daarmee kun je jezelf en je omgeving een enorm cadeau geven en uiteindelijk een veel prettiger en vaak gelukkiger leven.  

Tenslotte, vermijd hierbij de belangrijkste valkuil: jezelf veroordelen. Je kon er destijds echt niets aan doen en je ego heeft jou beschermd. Nu mag je helen, zonder veroordeling, niet van jezelf, en ook niet van je ouders (die wisten niet beter). Let hier buitengewoon goed op!

* Uit: Identify The Wounded Child in You - Dr. Susan Kriegler 

Tenslotte over je innerlijke gewonde kind

Het helen van je innerlijke gewonde kind(eren) is meestal een hele klus. Ondanks dat er hele goede boeken zijn, is het een stevig traject, vol valkuilen en ontwijkingen, waardoor het fijn is als je er wat hulp bij hebt. Vooral van iemand die dit zelf al eens ervaren heeft. 

Meer informatie over je innerlijke gewonde kind

Websites:

  • inspirerendleven.nl fraaie site met praktische en mooie teksten hierover, zoals de verloren schat: omarm je innerlijke kind;
  • nieuwetijdskind.com (informatieve site en magazine over diverse levensvraagstukken, o.a. over het innerlijke gewonde kind);

Boeken:

  • Een Cursus In Wonderen - prof.dr. Helen Schucman (2017) Hét boek. Er zijn diverse uitgaven, de originele stamt uit 1972. Wereldberoemd zelfhulpboek, dat zijn uitwerking niet mist op je. Met 2264 pagina's (laat je niet afschrikken) en 365 korte oefeningen voor een jaar. Hoewel het niet speciaal is gericht op je innerlijk gewonde kind, kan het er enorm bij helpen.  

  • Homecoming: Reclaiming and Championing Your Inner Child: Reclaiming and Healing Your Inner Child - John Bradshaw  (1992); Beroemd, klassiek en bewezen zelfhulpboek. 

  • Liefdesbang, overwin verlatingsangst en bindingsangst Hannah Cuppen (2014). Een fantastisch zelfhulp boek dat over jou gaat. 

Artikel(en):

Video(s):

  • youtube.com/watch?v=PdpNGcSNZVs - Diederik Wolsak (2018) - Ben je klaar voor een gelukkige kindertijd? Uitmuntende video over hoe je kindertijd je vormt met volstrekt onware zelfbeelden. Begrijpelijk, herkenbaar, liefdevol en helend om naar te kijken.                                                     

Laatst bewerkt: 27-03-2023