Grondbewerking voor gezonde gewassen en voedsel

In ons hoofdstuk over voedsel, hebben we geschreven dat het niet zo best is gesteld met de kwaliteit van ons (supermarkt)voedsel. Hier geven we aan wat je wel kunt doen, om gezond voedsel te verkrijgen. We noemen er enkele, die voor de meeste mensen volstrekt onbekend zijn, maar waar gelukkig boeren wereldwijd hier en daar al enorm succes mee hebben.

Historie van grondbewerking

We noemen enkele belangrijke aspecten. Er is nog veel meer mogelijk, daarvoor verwijzen we naar de vermeldde literatuur onderaan.

  • Viktor Schauberger heeft de gouden ploeg bedacht. Dat is een ijzeren ploeg, waar koperen staven op zijn bevestigd, om de inmiddels masculine grond (door langdurige bewerking met ijzeren gereedschap) weer in evenwicht te brengen door koper (feminien) toe te voegen. De opbrengsten namen na bewerking met de gouden ploeg fors toe en ziektes namen af. Je kunt het zelf in je moestuin verbeteren door koperen gereedschap te gebruiken i.p.v. ijzeren gereedschap.
  • Lavameel is zeer fijn gemalen lava. Zoals je weet komt lava diep uit de aarde, waar het eigenlijk 'oer' is: 80-90 mineralen zitten daar nog in. Het is geen wonder dat landbouw of natuur rondom vulkanen zo enorm goed gedijt. Het is inmiddels goed verkrijgbaar in Nederland.
  • Dynamische landbouw is landbouw, waarbij de grondbewerking op bepaalde, vooral bepaalde dagen  en uren gebeurt. Deze techniek is al heel oud. In Nederland doet de Stichting Agrikos het nodige en daar kun je ook de kalender voor grondbewerking voor de meeste gewassen verkrijgen. Een van de belangrijkste krachten hier was de antroposofische beweging van Rudolph Steiner.
  • De Maya's wisten het al: biodiversiteit, het planten van meerdere, complementaire soorten bij, door en na elkaar. Monoculturen putten de grond uit en zijn zeer gevoelig voor ziekten. 
  • Bemesting met gezonde koemest i.p.v. kunstmest. De ontdekker van kunstmest, Justus von Liebig, heeft op zijn sterfbed verklaard dat kunstmest ongezond is. Bayer, de Duitse chemie-reus, had het toen al dik voor mekaar. Ook mestthee, mest dat twee weken lang zich in water enorm vermeerdert qua bacteriën, helpt eveneens. Er zijn talloze natuurlijke preparaten bekend, om de grond verder te verbeteren.
  • Gevitaliseerd kraanwater gebruiken. Natuurlijk stromend water is per definitie gevisualiseerd. Gewoon kraanwater is energetisch vrijwel 'dood'. Een goede vitalisator in je aanvoerleiding doet wonderen (ze staat vermeld in ons hoofdstuk over water). 

Het aanplanten van biologische oergrassen en gewassen, helpt eveneens de grond te verbeteren en een diversere voeding i.p.v. gecultiveerde F1 grassen voor dieren. 

Wij kennen een boer, Paul Blokker, die zijn wintertarwe bespoot met melk van zijn koeien: de opbrengst was ±30% hoger. De kringloop wordt gesloten...

Een paar zaken die beslist niet moeten worden gedaan zijn mestinjectie in de wei (door het anaerobe gistingsproces komt er cadaverine in de grond en gaat de grond en het bodemleven dood), kunstmest toepassen en veredelde grassen en gewassen planten (monoculturen). Ook pesticiden dienen vermeden te worden, die vernietigen het leven en worden vaak niet meer in de natuur afgebroken. Neonicotinoïde en glyfosaat bedreigen de bijen en de mens. De natuur kan het niet afbreken...

Gevolgen van goede grondbewerking 

Door goede grondbewerking, ontstaat er een gezonde kringloop. De bodem verbetert, er komt meer organisch materiaal in de grond. Ook het ondergrondse leven, wormen, mollen, etc. komt weer in balans. De gewassen worden sterker, groter en minder vaak ziek. Dieren krijgen betere voeding, worden sterker en minder vaak ziek. Hierdoor worden de producten die in gezonde grond groeien weer beter voor mens en dies: vol mineralen en vitaminen. Het kan zomaar 20 jaar duren, voordat grond weer hersteld is! 

Tenslotte over grondbewerking

Goede grondbewerking is duurzame grondbewerking: elke betrokken component wordt er jaarlijks wat beter van. Opbrengsten stijgen, ziekten nemen af en levensenergie (Bovis-waarde) in de producten neemt toe. Eigenlijk moeten we spreken van spiraallandbouw: elke kringloop komt jaarlijks op een hoger niveau uit, ze wordt van nature rijker en complexer.

Meer informatie over

Website(s):

  • agrikos.nl (Stichting voor de bevordering van dynamische landbouw);
  • devbbm.nl (Vereniging tot behoud van boer en milieu. Hierbij staat het optimaliseren van de bodem-plant-dier-mest kringloop centraal);
  • gaia-aqua.nl (leuke site en een goede en wetenschappelijk onderzochte watervitalisator, die je leven lang meegaat en nog veel meer informatie); 
  • kopersporen.nl (site met veel info en koperen gereedschap)
  • westonaprice.org (Weston A. Price Foundation, een instelling die in 1999 is opgericht om het onderzoek te verspreiden van voedingspionier Dr. Weston Price, wiens studies van geïsoleerde niet-geïndustrialiseerde volkeren de parameters van de menselijke gezondheid vaststelden en de optimale kenmerken van menselijke diëten bepaalden).

Boek(en):

  • De werking van de siderische Zon en Maan in de landbouw - Hans Bruinsma (2005)

  • De zoektocht naar kringlooplandbouw - Justus von Liebig (2011) Zeer lezenswaardig boekje (origineel: 1861) van iemand die zijn levenswerk helemaal omgegooid heeft; 
  • Secrets of The Soil New Solutions for Restoring our Planet - Peter Tompkins & Christopher Bird (1998) Fabelachtig boek met ontzettend veel inzicht en ervaring uit de praktijk; 
  • Vierduizend jaar kringlooplandbouwverslag van een reis in 1909 door China, Korea en Japan - F.H. King (2011) Hoe men vroeger al duurzame kringlooplandbouw toepaste met veel succes - je zou het het 'vergeten goud' kunnen noemen; menselijke mest speelde een hoofdrol en werd geaccepteerd als betaalmiddel  voor de huur!;
  • Voeding en fysieke degeneratie - Weston A. Price (1939) beroemd standaardwerk van een tandarts die wereldwijd op zoek gaat naar de gevolgen van voeding;
  • Viktor Schauberger A Life of Learning from Nature - Jane Cobbald (2016) prachtig boek over wat je (ook zelf) van de natuur kunt leren. 

Artikel(en):

  • De relatie tussen de bodem en onze gezondheid - Anneke Bleeker in Spiegelbeeld (april 2012) - mooi overzichtsartikel en begrijpelijk geschreven; mede op basis van de unieke kringloopboer Paul Blokker uit Midwoud (N-H).

  • Watervitalisering - Gert Boontjes in Spiegelbeeld (zie downloads)

Laatst bewerkt: 28-1-2024