Melk en kefir

Leestijd: ±15 minuten

Vroeger luidde de reclame-slogan: "melk is goed voor elk". Maar dit is allang niet meer zo. Vele mensen hebben een melk-allergie ontwikkeld en er kleven gezondheidsrisico's aan melk. Hoe komt dat?

Melk bestaat er in vele soorten, vooral voor wat betreft het belangrijke bestanddeel, het bèta-caseïne eiwit. A2 melk wordt ook wel oermelk genoemd. Het gaat erom dat de A2-bèta-casseine niet in het schadelijke BCM-7 kan worden omgezet, zoals dat bij de reguliere A1 melk wel gebeurd. Fleckvieh, Guernsey en Jersey koeien produceren vooral A2 melk. Er zijn zelfs koeien genetisch gecertificeerd als homozygote A2A2 (beide A2 ouders). Meestal kunnen mensen met een melkallergie A2 melk prima verteren. A2 melk is langzaam in opkomst.

 

Rauwe melk, zo van de boer (koe), bevat vele voedingsstoffen en heeft vele voordelen. Echter, die gelden alléén als de koe en de weide kerngezond is, en dat is helaas nog maar zelden het geval. Mestinjectie, kunstmest, gecultiveerde grassen, e.d. ruïneren de weidegrond: zij wordt ziek, raakt uitgeput en wordt ongezond. De koe, die lang binnenstaat en twijfelachtig bijvoer krijgt, samen met hormoon injecties, te veel antibiotica e.d. wordt ziek. De melkkwaliteit neemt sterk af. De bovis waarde (levenskracht) ook. Dit is zichtbaar te maken via chromatografie.

Bij de boer wordt het tot 3 dagen in de gekoelde melktank bewaard, waar ook ontsmettings- en reinigingsmiddelen vereist zijn. In de fabriek wordt melk door vele pijpen geleidt, afgeroomd, De  rauwe melk die nu bij FrieslandCampina in Veghel binnenkomt, en wordt helemaal 'gestript’ van vele soorten eiwitten, lactose en vetten (de gezondste stoffen worden eruitgehaald en apart als voedingssupplement verkocht, zoals bijv. lactoferrine¹. Het wordt geperst (opdat vet er niet op drijft maar gesuspendeerd is) en verhit (gepasteuriseerd) en in een plastic pak (binnenkant) afgevuld. Het komt er in contact met ontsmettings- en reinigingsmiddelen. Daar wordt de melk niet beter van. Ze is wel langer houdbaar (en dus minder vers) en er ligt geen dikke laag room op. Het is dan géén gezond levensmiddel meer als het uit de fabriek komt, maar een soort afval produkt geworden. Voor een diepte-artikel over melk: klik hier.

Rauwe (A2) melk is dus veel beter, omdat alle voedingsstoffen en enzymen er nog in zitten. Goede rauwe melk bederft niet snel en kan een paar dagen in de koelkast op 4 graden bewaard worden. Je kunt er zeer gezonde, rauwe kefir van maken. Dat je ziek kan worden van rauwe melk is onzin, het is eerder omgekeerd: het menselijk lichaam kan gepasteuriseerde melk niet goed verwerken en vertoont ziekte verschijnselen².

¹ Voor de productie van 1 kg lactoferrine is gemiddeld 20.000 kg boerderijmelk nodig. De  rauwe melk die nu bij FrieslandCampina in Veghel binnenkomt, wordt al helemaal 'gestript’ op allerlei soorten eiwitten, lactose en vetten. Daar wordt nu ook nog eens meer lactoferrine uitgehaald. ,,Je moet het zien als een soort scheikunde. Wij ontrafelen de melk op allerlei substanties die je voor verschillende toepassingen kunt gebruiken, aldus Kirsten Rietbergen in het Algemeen Dagblad van 16-09-20, 06:54 met een interview van FrieslandCampina.

² Jianqin, Sun, et al. Effects in milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins, Nutrition Journal, April 2016.

 

Kefir is gefermenteerde melk d.m.v. het gebruik van korrels van het kefir plantje. Dit plantje is oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus. Het is gemakkelijk zelf te maken van melk door fermentatie op kamertemperatuur. De gezondheidsvoordelen zijn legio, zie bijvoorbeeld dit artikel. Kefir is een pro-bioticum en helpt een goede darmflora te ontwikkelen en in stand te houden, vooral als het met (gezonde) rauwe melk is bereid. Mede daardoor kan het je stemming positief beïnvloeden, via de productie van meer serotonine in je darmen. Het is ook uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en blijkt je microbioom (darmbacterien) goed te ondersteunen en diverse ziektes te helpen voorkomen en zelfs te genezen.

Specifieke voordelen van kefir

Kefir heeft anti-tumor eigenschappen (o.a. bij maag- en darmkanker, en mogelijk ook bij borstkanker²), is anti-bacterieel (tegen ziekmakende bacteriën, w.o. clostridium difficile, salmonella en helicobacter), anti-schimmel, beschermt slijmvliezen en is een anti-oxidant.

Het ondersteunt je afweermechanisme (immuunsysteem), en het bevordert je welzijn. Ook verlaagt het je bloeddruk, stimuleert je faag productie (die 'eten' schadelijke bacteriën op en zijn deel van je immuunsysteem) en productie van immunoglobuline A in je buikvlies.

Het verlaagt ook je cholesterolgehalte. Diabetici hebben er baat bij. Het helpt botten te versterken en osteoporose tegen te gaan. Ook kan het helpen bij depressie. Het kan je bloeddruk verlagen³

² Kefir Extracts Suppress In Vitro Proliferation of Estrogen-Dependent Human Breast Cancer Cells but Not Normal Mammary Epithelial Cells, Journal of Medicinal Food, Chujian Chen, Hing Man Chan, and Stan Kubow, October 2007.

³ Dong, Jia-Yi et al., Effect of probiotic fermented milk on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials, British Journal of Nutrition (2013) DOI:10.1017/S0007114513001712

 

Tenslotte over melk & kefir

Probeer het gewoon eens een tijdje en kijk hoe je je voelt. Je lichaam wordt er in ieder geval blij van.

Meer informatie over melk & kefir

Website(s):

  • a2a2.nl (site met uitleg over deze melk)
  • kefirboerderij-annahoeve.nl (boerderij voor uitzonderlijke kefir)
  • kefir.nl (om zakjes biologische kefirkorrels te bestellen)
  • milkandhealth.com (zeer informatieve Nederlandse website over melk en gezondheid. Bevat ook wetenschappelijke artikelen, onder verantwoordelijkheid van Prof. Dr Ton Baars en Dr Catharina Berge)
  • velt.nu (Velt is de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren)

Artikel(en):

  • Kefir Gefermenteerd melkproduct voor betere darmflora en gezonde spijsvertering, BioGezond, april 2007

  • Milk kefir: composition, microbial cultures, biological activities, and related products, Maria R. Prado c.s., Frontiers in Microbiology, 6 1177 (2015)

Laatst bewerkt: 08-01-2024

PS. Wij hebben geen enkel belang bij welke leverancier van producten of diensten dan ook.