PEA - Palmitoylethanolamide, de grote onbekende pijnstiller

 

Palmitoylethanolamide is een natuurlijke, lichaamseigen stof die vooral zenuwpijn en ontstekingen kan verminderen, zenuwweefsels beschermt en een soort 'reset' kan doen van langdurig geprikkelde zenuwen. Je moet het meestal 1-2 maanden gebruiken om resultaat te krijgen. Bij geen resultaat verdubbel je de dosis. Daarna is 1x400 mg per dag als onderhoudsdosis in de regel voldoende. Belangrijk is om de gecertificeerde micro-versie (PEA pure Opt) te gebruiken, om een goede opname te bevorderen.

PEA komt van nature voor in het lichaam van de mens, maar ook in planten en dieren. Het wordt ook wel een nutraceutical genoemd, een  farmaceutisch alternatief dat aanspraak maakt op fysiologische voordelen. PEA is vrijwel onbekend bij artsen. Omdat het een natuurlijke stof is, is zij niet te patenteren en daardoor niet interessant voor farmaceutische bedrijven. 

Tenslotte is PEA anti-viraal, anti-bacterieel en immuunsysteem versterkend. Ook helpt het om neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer en Parkinson, te voorkomen of te verminderen. Evenzo helpt het bij stemmingswisselingen, je slaapritme³ en osteoartritis. Kortom, een buitengewoon breed werkingsspectrum en volledig natuurlijk.

 

Historie van PEA

PEA is vrijwel onbekend bij artsen. Nobelprijswinnaar Rita Levi-Montalcini¹ heeft in 1996 de werking bij mestcellen (die heeft ieder mens in zijn beenmerg en weefselbekleding en ze zijn onderdeel van je immuunsysteem) aangetoond. Het is een soort endocannabinoïde, een lichaamseigen cannabinoïde, gelijkend op die van cannabis dus.

In een vrij recent (2021) artikel² in het gereputeerde International Journal of Molecular Sciences zijn zijn de meeste aspecten van PEA nog eens fraai uiteengezet.

Een recente vorm van PEA, gebaseerd op de LipiSperse® technologie, helpt om het nog beter op te nemen.

¹ Keppel Hesselink, Prof.dr., Professor Rita Levi-Montalcini on Nerve Growth Factor, Mast Cells and Palmitoylethanolamide, an Endogenous Anti-Inflammatory and Analgesic Compound, Journal of Pain & Relief, 2013, http://dx.doi.org/10.4172/2167-0846.1000114

² Clayton, Paul, Mariko Hill, Nathasha Bogoda, Silma Subah and Ruchitha Venkatesh, Palmitoylethanolamide: A Natural Compound for Health Management, International Journal of Molecular Sciences, 2021, 22, 5305. https://doi.org/10.3390/ijms22105305

³ Rao, Amanda, Philippa Ebelt, Alistair Mallard, David Briskey, Palmitoylethanolamide for sleep disturbance. A double-blind, randomised, placebo-controlled interventional study, Sleep Science and Practice 12 (2021).

 

Tenslotte over PEA

Probeer het maar eens een paar maanden. Het kent geen bijwerkingen en heeft een behoorlijk goed track record.

 

Meer informatie over PEA

Website(s):

  • neuropathie.nu  (Instituut voor neuropathie)

 

Laatst bewerkt: 20-09-2023